少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Del

Del

男爵府

Re: 囡囡係屋企講唔停,係陌生人面前唔講嘢!

我個仔細個都係咁樣,但大大吓又好好多,宜家就快四歲,都好肯開口叫人,又會同老師講放假去咗邊。我諗你唔駛太擔心o既。

複式洋房

我都聽過有啲小朋友係咁,又係大少少就肯講番嘢。所以我都相信呢個只係一個過渡期。但幣在我個囡就嚟要interview啦,佢咁攪發,我驚佢無書讀呀。係呢,妳個仔interview個時,係咪撞啱佢唔願講嘢個時段呀?

男爵府

GoGoWong,

我個仔interview時已經肯講少少野,同埋之前我日日哦住佢話見到老師要講野架,唔係老師以為你唔識講野,唔俾你去返學,咁你就冇學返啦,咁interview嗰日佢都有問有答囉。

GoGoWong 寫道:
我都聽過有啲小朋友係咁,又係大少少就肯講番嘢。所以我都相信呢個只係一個過渡期。但幣在我個囡就嚟要interview啦,佢咁攪發,我驚佢無書讀呀。係呢,妳個仔interview個時,係咪撞啱佢唔願講嘢個時段呀?

複式洋房

bbdou,

妳就好啦!仔仔咁聽話。我試過同個女講話陣間要同邊個食飯,叫佢要叫人,佢都一律答我「知、知、知」架,但去到依然係粒聲都咁出。不過我都會試吓再同佢做定多啲心理準備。或者幫佢報吓啲面試班,睇吓會唔會好啲啦!

大宅

My baby too, she is 18 months. She is totally different when she go out, especially in playgroup. Recently, I found that she may be highly sensivity child.

首頁

尾頁

跳至