自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

日本水晶梨

而家市面上好多都係大陸培植既水晶梨,
以前我相熟的生果店有得賣,
但今年都好似無...大大隻的都是韓國梨,
係咪要去City Super 先買到呢?貴好多喎。

男爵府

2019勳章

Re: 日本水晶梨

我前兩日都重見有d生果檔有得賣,大約$10-$15一個. 但係大部份嘅生果檔都係賣大大隻果d

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

我見吉之島有得賣呀

大宅

好媽媽勳章

我爸爸會自己去果爛買,年年如事,我地一個星期可以食哂一
箱水晶梨 因為實在太好食喇,諗起又想食番個tim~~~不過今年d水晶梨真係麻麻地,又細個,
不過可以試吓好大個既布(林)喎,我地都係買咗一箱,為起
都係10蚊個倒,好甜好好味

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

我老公都係果爛買,今年中秋送禮都訂咗50箱,1箱36個都要360.00 ar......但真係日本運嚟ka......超正ar.....

男爵府

畀面勳章

我屋企街市買$18蚊/個 又唔靚...所以冇買

大宅

好媽媽勳章

PW530 寫道:
我老公都係果爛買,今年中秋送禮都訂咗50箱,1箱36個都要360.00 ar......但真係日本運嚟ka......超正ar.....

我老豆佢地都係買嚟比客,同屋企人,各個家庭單位一箱,原來分等級係睇個字係咩顏色,我地買個隻係紅色,
不過,我今年都係推介布(林)真係好正,甜到入心,我都唔清楚
一箱幾多個lu,淨係知道為起$10個倒咋嗎,又大個,好味~~~~

複式洋房

我見百佳成$3x一個

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我自從2000年食過好甜好好味既水晶梨之後,到而家都冇食過一個似樣既水晶梨lu~~~~
愛我的人快樂幸福
害我的人必落地獄

男爵府

我老公每年係果欄買, 日本水晶梨, 近兩年好貴, 今年重要360.-/一箱。星期一(2/10)買

複式洋房

我公司今年收咗一箱(36個), 街買10蚊一個. 真係好甜, 我攞咗成10個返屋企(因我公司得3個人). 我個女食到唔停得口.

複式洋房

小傑媽媽 寫道:
我自從2000年食過好甜好好味既水晶梨之後,到而家都冇食過一個似樣既水晶梨lu~~~~

我第一次食水晶梨係6歲,人仔細細,就未食盡人間水果,我已經覺得它是極品.果肉可以用水晶去形容,連皮都有晶瑩的感覺,食落去係前所未有的口感、味道和感覺,之後每年就是熱切期待在日本工作的舅父回來帶來的水晶梨,那就吃了6年.之後,就未食過同一種優質的水晶梨.而呢幾年就更覺得,就算是日本的出品來港的也變種了.遲些自己去日本玩時,我已同老公講,一定要去找水晶梨買.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題