烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教綠豆沙點煲?

係咪綠豆同水就okay?要點先煲得好味呢?唔該晒。

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Re: 請教綠豆沙點煲?

陳皮綠豆沙
材料:
綠豆半斤 陳皮1塊 冰糖適量 '臭草'適量 水適量
'臭草'洗淨,備用。
綠豆洗淨,浸1小時,備用。
陳皮浸軟,刮瓤,洗淨。
將綠豆、陳皮,'臭草'放入煲內,注入水,以慢火煮沸
加入冰糖,要不時攪動以免黏煲底,煮至綠豆軟身即可
(ps.想快d 起沙,之前一晚可以浸定d綠豆先)

侯爵府

我之前試過另外一個方法, 好快就會起沙~

先將綠豆浸4小時以上(過夜更好)
然後用微波爐器皿裝好, 加入水, 水要剛蓋過綠豆
用微波爐叮幾分鐘(每5分鐘開一次睇下, 同攪拌一下, 見到爆開左d就ok, 唔須要全部都爆開)
煲一點糖水, 加入叮完既綠豆, 攪下佢, 就會見到起晒沙架啦!!

非常方便, 浸得越耐, 就越快爆開~ 越易起沙~~
好處就係唔驚煲到d綠豆沙週圍彈同成日要攪&睇火~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

煲紅豆沙 / 綠豆沙 最好用 高速煲 去煲,快靚正!
一定起沙 ! 比出面店舖更加好吃

大宅

唔該晒大家。請問咩係臭草,邊到有得買。

Naughtymom

複式洋房

小寶貝兒 寫道:

用微波爐叮幾分鐘(每5分鐘開一次睇下, 同攪拌一下, 見到爆開左d就ok, 唔須要全部都爆開)
煲一點糖水, 加入叮完既綠豆, 攪下佢, 就會見到起晒沙架啦!!

你呢個方法最啱我呢種懶人, 等我今晚試下先!
When life gives you lemons, make lemonade.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

臭草係街市D鮮花檔有得買,買2蚊就夠。
煲綠豆沙落少少臭草會香D,但唔好落太多,可以加埋海帶。

大宅

請問2蚊臭草可唔可以煲俾3個人飲呢?
另外海帶要落幾多?唔該晒!

跳跳虎媽媽 寫道:

侯爵府

FBMM 寫道:
[quote]
小寶貝兒 寫道:

你呢個方法最啱我呢種懶人, 等我今晚試下先! [/quote]

hehe~~ 我都係懶人一個, 所以見到呢個方法, 即刻攞上次煲湯煲剩既綠豆試整, 我又唔鐘意落臭草同海帶, 呢個方法岩晒我呀!!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

別墅

八月十五嗰日用高速煲煲陳皮綠豆沙湯丸(煲好後加湯丸),簡直快、靚、正!15分鐘搞掂,又唔駛浸豆都起曬沙!

複式洋房

bgirl2 寫道:
八月十五嗰日用高速煲煲陳皮綠豆沙湯丸(煲好後加湯丸),簡直快、靚、正!15分鐘搞掂,又唔駛浸豆都起曬沙!
請問用高速煲煲野啲食物滾上個蓋處會否好難清潔呢?
When life gives you lemons, make lemonade.

複式洋房

可否用壓力煲? I find it is not so goood to use壓力煲to cook soup.

大宅

bgirl2,
請問用高速煲煲綠豆沙的份量是多少綠豆多少水呢?高速煲的水份是不會減少的嗎?15分鐘搞掂後還要不要明火再煲呀?

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Naughtymom 寫道:
請問2蚊臭草可唔可以煲俾3個人飲呢?
另外海帶要落幾多?唔該晒!

[quote]
跳跳虎媽媽 寫道:
[/quote]

冇問題,不過味會勁d,我超愛臭草味,如果你唔好就可以唔落都得。
盡我一己之力,發放正能量!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題