自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

為甚麼還要填”籍貫”?

填一些申請表時, 在”籍貫”一欄會填上xx省xx縣, 好正常。但有時諗, 對土生土長的香港人來說, 籍貫有甚麼意義?我們在”家鄉”並沒有戶籍, 甚至從未返過鄉下, 我呢就連鄉下的所在位置都不知道, 要查地圖。其實為甚麼還要填”籍貫”?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

禁止訪問

Re: 為甚麼還要填”籍貫”?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Giant 寫道:
填一些申請表時, 在”籍貫”一欄會填上 xx 省 xx 縣, 好正常。但有時諗, 對土生土長的香港人來說, 籍貫有甚麼意義?我們在”家鄉”並沒有戶籍, 甚至從未返過鄉下, 我呢就連鄉下的所在位置都不知道, 要查地圖。其實為甚麼還要填”籍貫”?
路遙知馬力,日久見人心!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

為了提醒你...做人不要忘本囉

侯爵府

晴B媽 寫道:
為了提醒你...做人不要忘本囉
我家有隻曳曳豬

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

如果不是小時候聽過父母提過, 根本唔識填.

王國長老

2019勳章 王國長老

Giant 寫道:
填一些申請表時, 在”籍貫”一欄會填上xx省xx縣, 好正常。但有時諗, 對土生土長的香港人來說, 籍貫有甚麼意義?我們在”家鄉”並沒有戶籍, 甚至從未返過鄉下, 我呢就連鄉下的所在位置都不知道, 要查地圖。其實為甚麼還要填”籍貫”?

同意,除非個家長真係唔識本地話要講佢自己既方言.
今年報小一,好似唔覺d form再要填籍貫. 係幼稚園手冊仲要填. :-|

禁止訪問

大宅

記得上次幫阿仔填入學申請表, 我都唔知點填呢欄? 問個書記, 佢話梗係填爸爸個籍貫啦! 但我都覺得有D問題, 同你所諗的一樣!
另外, 你的簽名欄的金句好好呀! 多謝提醒!

Giant 寫道:

男爵府

因為...(大吉利是講句)..仙遊果時要寫在自己塊靚靚牌上(唯一可以用得上)......唔記得就唔知要去邊度"認祖歸宗" 喇:lol:

侯爵府

呢個問題好好!!
我老公係圍村人, 咁籍貫應該寫咩呢?? 落左黎30幾代, 鬼記得原本黎自邊度咩.....
我就仲搞笑, 大個先知原來阿爺係人地養子黎既, 即係親生父母既籍貫更加唔知係邊!! 剩係知道原本姓何!!

唔通要寫 "香港省"???
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

王國長老

2019勳章 王國長老

oknsca 寫道:
因為...(大吉利是講句)..仙遊果時要寫在自己塊靚靚牌上(唯一可以用得上)......唔記得就唔知要去邊度"認祖歸宗" 喇:lol:

我寧願唔寫,都冇意思既,學外國人咁整個名,最多加埋生死日期!
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

禁止訪問

該用戶已被刪除

男爵府

2019新春慶豚圓

我記得試過見工都要填籍貫,我都覺得好愕然,做

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都係, 香港少數既原居民
阿爺係大澳人, 所以係寫廣東省寶安縣 (因為香港屬於寶安wor)
話時話, 寶安o係邊?
rita老公(^_^)梓希爸爸 寫道:
嘩! 30幾代咁直頭係香港原居民啦!

寫廣東省香港縣吧

[quote]
小寶貝兒 寫道:
呢個問題好好!!
我老公係圍村人, 咁籍貫應該寫咩呢?? 落左黎30幾代, 鬼記得原本黎自邊度咩.....
我就仲搞笑, 大個先知原來阿爺係人地養子黎既, 即係親生父母既籍貫更加唔知係邊!! 剩係知道原本姓何!!

[/quote]

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom 寫道:
我都係, 香港少數既原居民
阿爺係大澳人, 所以係寫廣東省寶安縣 (因為香港屬於寶安wor)
話時話, 寶安o係邊?
[quote]
rita老公(^_^)梓希爸爸 寫道:
嘩! 30幾代咁直頭係香港原居民啦!

寫廣東省香港縣吧

[quote]
小寶貝兒 寫道:
呢個問題好好!!

[/quote][/quote]

咦! 我都係寶安縣喎!!

不過話時話, 我太公個代已經黎左香港定居, 我都未返過鄉下。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

我記得我o係我個女本手冊特登唔填籍貫, 點知比老師彈返轉頭 :-( :-( :-( 都唔知有乜所謂

首頁

尾頁

跳至