夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 我要點樣先可以放開?

我成日都話人呢就係咁喇,以前d開心嘢分分鍾就好易唔記得,但係d唔開心ge嘢呢就係咁衰,成日都諗起,尤其係兩婆媳d嘢,係真係好難話放低就放低,話一d都唔care嗰d就呃你啫,你都好喇,識得上嚟呢度揾我地傾吓,真架,上嚟傾吓真係會開心d架,起碼算係一種自我釋放丫嘛,成日屈住真係唔開心架

你而家陀緊bb真係唔好諗咁多嘢,會胎教架,你想呢個bb一出世就唔開心咩,過去ge事己經過去咗,你再諗到頭爆都唔可以改變架啦,同埋你咁樣對而家個bb好唔公平喎,你要佢喺肚入面就同你一齊唔開心,你偏心呀未來媽咪,你諗還諗,你諗吓呢幾個月食d乜做d乜會令亞bb快樂又健康好過啦,仲有,你置晒d bb嘢未呀,你煩呢d仲好啦,係咪

其實嬲一個人可以好易同好耐,但咁樣係要付出伐價,伐價就係會令到你唔開心同身邊ge人都跟住唔開心,咁樣,你覺得值咩?有d嘢愈諗愈唔開心就唔好諗喇,快d諗吓第日bb會唔會雙眼皮,會唔會白雪雪,會唔會食手指好過啦

[quote]
很傻嗎 寫道:
其實我知她對我好的, 不過就是她現在對我好, 我才心裡要兩極掙扎; 我一面又想起佢以前點, 一面又想她現在對我好好呀; 我唔知咁講是否很"低b", 但這樣我真的快癡線了

我唔係淨係得個講字的, 我真心都想放低個包袱

多謝你提點! 我都想bb健健康康!

複式洋房

當年, 你們只有20歲,根本自己心智都未成熟,有錢不等同就可以生出來,養和教都是一個很大的難題,你睇你老公,他當時都係聽亞媽去做決定,你有錢又點,咁外人會覺得你們感情都未穩定,又細個,唔想你生出來,都無可口非 !
至於今天, 你心中的刺, 大家都可以理解.......
如果要怪.... 就應該先怪你和老公 ! 為什麼當時唔做好避孕,搞到又落又唔落......... 得到今天的 心理病....
她老人家出發點都係為你們,她又不是討厭你,所以叫你落,記著做錯事先係你們.....

民房

睇完你d遭遇, 好同情亦好明白你感受, 不過始終最重要係你老公愛錫你, 因為將來同你一生一世的都係你老公, 係咪?
其實你都咁大個人啦,又做人媽媽了, 過去的讓他過去吧, 你不用強迫自己去原諒佢, 只要平常心啦, 唔好影響bb同老公感情.
其實這個世界咁大,有好多人同你一樣有唔開心經歷嫁. 我未嫁我老公時,佢同你老一樣,要求唔用, 其實我只心軟了1次, 我有了, 可惜係宮外孕,發現時巳輸卵管破裂,要立刻做手術,切除輸卵管,唔係會死. 當晚我老公承諾如果我無bb都唔緊要,最重要係我安全, 同年3個月後,我們結婚,同月證實我有咗, 當時大家好驚,怕我再有宮外孕, 都好小心睇住我,當時我22歲, 幸而bb好健康,現在讀小一, 大仔出世後1.5年, 我有咗細仔, 佢地仲記得我曾有宮外孕,叫我小心. (三年抱兩)
之後2年, 我老公,老公父母,老公親戚朋友 話我唔合格,生得2個仔, ok, 我在細仔出世2年後,再度有喜, 生了可愛小公主, 那年巳沒有人記得我曾有宮外孕,死裡逃生,老公曾作的承諾失蹤了. 滿以為3個便足夠了, 錯了,老公,老公父母,老公親戚朋友 又話我唔合格,要生六個, 有時我諗我係人or 機器,佢地唔理我感受,我好唔開心,一想起就唔開心,但我巳是3個小朋友的媽媽, 我可以點呀? 不過唔開心都要過, 想過死,又唔捨得,我老公又唔體諒我, 我都要努力生存, 因我仍有3個小朋友同我媽媽要照顧, 佢地對我時好時壞,我有苦自己知, 你有一個愛護你的老公巳好幸福,放開過去,努力將來吧!!!
你唔開心的是"過去式, 我卻是"現在進行式", 開心d啦!!!
願愛我和我所愛的人都幸福快樂! Uwants Forum :-? :-D :-D :-D

複式洋房

你如果時常都將仇恨/不開心放上心頭,咁到你年紀再大,
一樣唔開心..... 你睇來都幾小器...
如果你當年真的不願意,咁他們有咩可能捉你去落仔呢??
証明你到今天思想仍然不成熟 !
而且我完全同意你99當年的做法 !

複式洋房

如果你花咁大精神去嬲一個人,不如大家開開心心咁迎接個小生命!諗開d啦!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主都話佢想放低個包袱啦, 你仲話佢小氣 :evil: , 佢又唔係一味"jer"住個奶奶, 仲咁內心掙扎添, 都好可憐.
好似peddymama話齋:話一d都唔care嗰d就呃人啫; 呢d野, 條刺好難"maang"番出黎架 而且我覺得佢奶奶都未必好成熟, 宜家我地睇就話當佢為佢地好叫佢落, 實情佢奶奶出發點係邊你點知? 點都唔使話人做戲呱? 仲有, 佢d錢都有俾佢奶奶做生意而用完, 佢奶奶仲要爭人街數, 樓主都唔係唔好新抱啦
呢個奶奶連個仔都嬲佢, 我地都唔知人地咩背景啦 ?-(

不過樓主, 你真係放鬆d啦, 我都大緊肚, peddymama話齋: 你偏心呀~ 諗吓呢幾個月食d乜做d乜會令亞bb快樂又健康好過啦~

kamma 寫道:
你如果時常都將仇恨/不開心放上心頭,咁到你年紀再大,
一樣唔開心..... 你睇來都幾小器...
如果你當年真的不願意,咁他們有咩可能捉你去落仔呢??
証明你到今天思想仍然不成熟 !
而且我完全同意你99當年的做法 !
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

既然過左去就唔好諗啦
好好面對將來嘅生活好過啦
你老公都仲記得當年嘅事
其實佢心裡都同你一樣有條刺架
唔好俾呢條刺影響你地將來嘅日子
10年前嘅bb今日返黎啦
好好迎接佢啦
加油呀

別墅

lovebecky,
我好似睇過你係第二個論壇個post~
你係咪62有6兄弟姊妹~
但係6299因為有病所以只有你老公一個仔~
宜家將生六個既責任放係你身上

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

慢慢黎喇!每個人都需要時候去沖淡好多唔開心o既野,你肯去以文字表達已經踏出左第一步,之後再同老公講都證明左你係有心去解開呢個心結,若果唔係你屈住係個心度重辛苦•
只可以話比你慘o既人有好多,唔好將自己困係一個死胡同入面,要盡快以各種方法走返出黎•
記住,幫到你o既人係得你自己,自己都唔幫自己時,無人可以幫到你•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

民房

Hi Evea,
係呀, 我6299仲有1個女呀!
多謝你記得我呀,好溫暖呀!! :cry:
願愛我和我所愛的人都幸福快樂! Uwants Forum :-? :-D :-D :-D

大宅

不如你當現在個BB係你當年個BB未得,我諗你會好過D,你現在都有了BB,你未當佢返來你身邊,日後你BB出世,你比心機敎佢咪得,雖然我這個諗法,可能好白痴,但有時自"希希"人,會好過D囉,咁樣對BB和你先生都會好D,

複式洋房

很傻嗎 寫道:
不過我昨晚已跟老公說了我的感受, 想不到的是他都一樣在這段時間常想起往事; 他說他很明我會對他媽媽有這樣的感覺, 他說這樣想是難怪的, 他也有暗暗這樣想過...

根本上一開始做錯的人是你們2夫妻,因為一時的歡愉,不顧後果..... 冇做避孕,
99只是幫你們去找一條適合你們的路俾你們去行 ,是你們
帶BB來這世界,之後又扼殺了他,你自己都要負上一半的責任,如果我是BB,我只會怪你們2夫妻。
十年來,你冇好好反省.....還要怪責99, 作孽的人其實是你們2夫妻,小生命是你們自己帶來和扼殺的,

民房

很傻嗎 寫道:
不過我昨晚已跟老公說了我的感受, 想不到的是他都一樣在這段時間常想起往事; 他說他很明我會對他媽媽有這樣的感覺, 他說這樣想是難怪的, 他也有暗暗這樣想過...

呢個世界都唔係得你一個人有咁既遭遇, 又有D人有宮外孕或者流產(我都試過流產, 當時都哭左好耐), 到再有BB時都會諗返起D唔開心既野, 可能懷孕時的荷爾蒙變化都會影响到你的情緒, 你老公都明白你, 你應該放開D, 開開心心咁做個好媽咪! 有得休息好休息多d, 生完有排你忙, 無覺好瞓呀!

大宅

kamma 寫道:
[quote]
很傻嗎 寫道:

根本上一開始做錯的人是你們2夫妻,因為一時的歡愉,不顧後果..... 冇做避孕,
99只是幫你們去找一條適合你們的路俾你們去行 ,是你們
帶BB來這世界,之後又扼殺了他,你自己都要負上一半的責任,如果我是BB,我只會怪你們2夫妻。
十年來,你冇好好反省.....還要怪責99, 作孽的人其實是你們2夫妻,小生命是你們自己帶來和扼殺的,[/quote]

我不是这麼想....

我们身為父母的如要求20歲的子女會成熟的处理性事便也是太没責任感了...........

要怪的便要怪我们身為父母没有好好的给他們灌輸性教育. 我也做吾出好似外国人般在女兒書包裡放進condoms........出事了, 都是爸媽惹的祸.....唉....只怪自己吾識教........

很傻嗎, I incline to believe you two had done nothing wrong.............What you were wrong was that you didn't know the result.

Don't be upset anymore. I notice this your thinking is now right on an appropriate track. You're only affected by your pregnancy. Anyway, time can mend the hole.

開心点吧!

記著....大肚婆真係大哂架!!!!

和十年前不同了.......这个孩子是應該要生下来的.......它將會為妳们家帶来無限歡愉........

妳作為一个世上其中最美麗的母親.... 其中最慈愛的父母.....真的要下最大的决心.........帶给孩子無比的幸福.......

祝妳一家人都幸福快樂.......

遲点希望妳可以post baby 可愛的picture给我們看.....

共勉...........

別墅

hi lovebecky,
開心d啦 上多d黎bk~
就會發覺自己雖然唔係最幸福~但都好好架la

民房

多謝各位, 我會盡量放開的, 我也很想肚裡的bb開心點

lovebecky: 你真係讓我無地自容, 希望你先生更加明白你體諒你, 祝你和大家中秋節快樂

民房

Hi Evea,很傻嗎,

我係lovebecky呀,唔知點解回家後用唔返個password入嚟,只好多開一個account啦!!
多謝你地關心呀!!我無乜朋友,好開心可以在這暢所欲言,又有人支持,我會多d上來.

很傻嗎,
要做個開心媽咪呀!!
願能日日開心,天天開心,忘記煩惱!!! Uwants Forum :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

洋房

我的經歷與你差不多。只要你肚內的BB出世,什麼也會忘記得一清二楚。現在你要做的是保持心境開朗,否則可能會再傷心一次!

祝你身體健康!

別墅

我要點樣先可以放開?

hi,

你依家肚裹已經有個小bb啦, 開心d, 你要記住佢係同你血脈相連, 佢會感受到你的feeling。

你開心佢就開心啦, 唔好再記住以前的事,
"過去式" 請向前看......
為你個bb將來打算下仲好啦, 為什麼仲要為左d唔可以改變的事煩惱呢??

多左阿b 真係好多事情要為佢安排...
我都係初為人母, 依家先知做媽媽的偉大.....
佢開心就等於我開心..
快d收拾心情, 同老公一齊迎接你們的新成員

中秋節快樂!

首頁

尾頁

跳至