跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

今日係元朗x場,d人不知所謂!

話說我去完萬寧買野,打算答lift走,當時有2架bb車+一架士的車既人仲有d公公婆婆係到等lift,咁lift一開,當時lift仲可以放多架bb車,士的士果位太太已經選擇唔答而去答電梯,咁另一位太太就入lift啦,我當然跟住入,咁lift到有一個女仔拖住個男仔既,個男仔居然叫我答下一部lift,話架lift係上既,我就無理佢照入,仲答佢一句"如果我唔入一陣一定答唔到lift啦!",之後佢條女就話我"小姐,你車到我隻腳喎!"
我:"你唔識企入d既咩!"
我唔比機會佢講野再講,"你地d人有手有腳又後生,唔識去答電梯架?係都要同人地爭lift答!"
到佢地出lift喇,我就推出架車仔比人出lift啦~
條女出左lift就邊行邊講"你推住架車仔大哂呀!!"(當時有好多人係3樓等lift都聽到)
咁我入番lift前再鬧鬼佢,"你無野呀嘛,推住車仔唔係大哂,問題係你地要同d有需要既人爭lift答姐!"
架lift落番2樓,當然d公公婆婆係入唔到lift啦!

e+都唔知咩世界
第時佢有機會做人老豆老母佢地就知

p.s. 如果果到d電梯係闊d我一定唔會答lift!
我去行其他商場推車仔都係答電梯唔答lift既!

大宅

Re: 今日係元朗x場,d人不知所謂!

算啦!所以我好唔鍾意行果間商場,就咁行地下果層算數
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

別墅

唔好嬲啦~而家好多後生真係無咩愛心可言﹐更加唔識體諒人地的需要~唯有教好自己的小朋友第時要做個好榜樣....

大宅

唔好為依d人激氣,最多去少d,嗰到搭lift又真係好煩...尤其依家百佳搬去3樓仲衰

子爵府

我平時都唔行果個商場架,係因為要去萬寧買糊仔先去果到 :-(
大馬路果間佢地話無賣gerber糊仔,我又行開果頭廢事行去教育路果間 :-(

e+d0靚妹0靚仔真係無咩家教 :tongue:
我自己都係廿零歲,但都唔會好似佢地咁囉 :tongue:

winwin25:
你bb肥dodo好得意呀

珍珠宮

teresa621,

好多人都係咁自私, 完全唔識得禮讓.

我以前成日都搭輕鐵, 都曾遇見好多唔禮讓&冇家教o既人, 最激氣一次, 係我要落車, 但當時我企o既位置都幾入, 於是我小心翼翼咁慢慢推bb車, 一邊講: "唔好意思, 唔該...唔該....", 當時大部分人都讓開, 唯獨係一個著中學校服o既女仔o係度講: "你想點呀? 你大晒呀?" 當時我好愕然, 因為佢個樣都算斯斯文文, 我真係諗唔到佢竟然咁講. 但我當時因為要趕住落車, 我都費事回應佢, 只瞟一瞟佢著乜野校服.

唉, 粗俗d講句, 呢d青少年真係讀 c 片.

子爵府

missmama:

係啦~都唔知d人諗咩架~
有時係街行,一多人好易就會kick到人地d腳,人地都唔會去鬧番你轉頭嘛,因為都知道人多會咁樣!
但係如果唔小心整到d後生,會比佢地鬧/啤住啦 :tongue:

咁岩我果次見到有個媽咪開個topic講關於呢d野,今日又發生係我身上,又咁岩比我撞到呢d衰人,仲唔鬧番佢夠本呀

別墅

Agree, 而家好多後生都好無家教 .

soong 寫道:
唔好嬲啦~而家好多後生真係無咩愛心可言﹐更加唔識體諒人地的需要~唯有教好自己的小朋友第時要做個好榜樣....

大宅

我都經歷過好多好多次,唔好講推bb車,有時我自己去果度係渣車,而car park一定要搭lift先可以上到商場,成日都見好多後生仔女,亞姐一齊掙入lift,我都唔係好明佢地又唔係唔健全,搭電梯又有幾難?最黑人憎係架lift落,而佢地要上都迫哂入泥...唉~等架lift已經要等好耐,而且又要成堆人一齊焗住o係架lift度都唔知為乜?我唔係落car park,我一定唔會同佢地班友仔迫lift.

子爵府

小翠BB 寫道:
我都經歷過好多好多次,唔好講推bb車,有時我自己去果度係渣車,而car park一定要搭lift先可以上到商場,成日都見好多後生仔女,亞姐一齊掙入lift,我都唔係好明佢地又唔係唔健全,搭電梯又有幾難?最黑人憎係架lift落,而佢地要上都迫哂入泥...唉~等架lift已經要等好耐,而且又要成堆人一齊焗住o係架lift度都唔知為乜?我唔係落car park,我一定唔會同佢地班友仔迫lift.

係呀~如果渣車去果到泊完車你都唔洗點諗可以答到lift呀 如果only自己一個就可以迫到入去既,帶埋bb真係情願兜過圈行番上商場無咁嬲

男爵府

teresa621 寫道:
missmama:

係啦~都唔知d人諗咩架~
有時係街行,一多人好易就會kick到人地d腳,人地都唔會去鬧番你轉頭嘛,因為都知道人多會咁樣!
但係如果唔小心整到d後生,會比佢地鬧/啤住啦 :tongue:

咁岩我果次見到有個媽咪開個topic講關於呢d野,今日又發生係我身上,又咁岩比我撞到呢d衰人,仲唔鬧番佢夠本呀

teresa621 ,

"咁岩我果次見到有個媽咪開個topic講關於呢d野" 開 TOPIC 果個咪係我囉. 我都覺得當時真係嬲到震架, 架 lift 又細 ,如果係 d 阿公阿婆我都會體諒 , 但係 d 後生o既就... , 一 d 都唔識得咩叫禮讓. 唔係唔比佢地搭 lift ,唔係我地 呢 d 推車o既大晒, 但你都要比 d 有需要o既人用架嘛.係咪先, 得一個人推住架車又買左野. 一個人點同時又抱個住小朋友,又要顧埋架車呀,.我果日同個經理講架,我唔搭 lift 我推埋架車搭扶手電梯如果我個小朋友有咩事(例如整親) 係咪你地公司負責先.呢個商場跟本 d 設計就好有問題.

子爵府

rogavi818:

係你呀
我都係咁話,唔係唔比佢答lift,但係都唔洗咁既態度嘛,仲好意思叫我答下一部,仲要唔係無位架啵 無位既話我想入都入唔到啦 佢唔叫我答下部,我車到個女仔隻腳我都會同佢say sorry既,不過佢地太過份,佢一咁講真係比我借題發揮係咁鬧佢
但係成架lift無人出聲去話佢/話我,靜哂 ?-(
果到既電梯如果唔係推士的車跟本落唔到,一定會比d邊位kick住架~因為我試過有一次,自己咩住個女,推住架車仔,知道答lift有排等,於是咩住個囡去答電梯,點知落到一半真係kick住,到落到最尾仲要好狼狽,因為真係唔夠位落,如果當時推住阿囡一定大獲

男爵府

teresa621 寫道:
rogavi818:

係你呀
我都係咁話,唔係唔比佢答lift,但係都唔洗咁既態度嘛,仲好意思叫我答下一部,仲要唔係無位架啵 無位既話我想入都入唔到啦 佢唔叫我答下部,我車到個女仔隻腳我都會同佢say sorry既,不過佢地太過份,佢一咁講真係比我借題發揮係咁鬧佢
但係成架lift無人出聲去話佢/話我,靜哂 ?-(
果到既電梯如果唔係推士的車跟本落唔到,一定會比d邊位kick住架~因為我試過有一次,自己咩住個女,推住架車仔,知道答lift有排等,於是咩住個囡去答電梯,點知落到一半真係kick住,到落到最尾仲要好狼狽,因為真係唔夠位落,如果當時推住阿囡一定大獲

teresa621,

其實到而家我都唔識推住架車仔連人帶車一齊落扶手電梯架.上就冇問題 ,如果唔搭 lift 或者冇 lift ,我只會將車仔抬起連人帶車一齊行樓梯架咋.

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至