跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

你地阿b食幾多次奶

你地阿b食幾多次奶? 醫院就7 次(3個鐘1次, 晚上4 個鐘), 不過健康院話人奶要餵10次/日, 邊有禁多奶呀?

8am, 11am, 2pm, 5pm, 8pm, 12am, 4am

我都唔知點加多3餐入去???

伯爵府

Re: 你地阿b食幾多次奶

我3個鐘餵一次囉~~~
冇分日夜~

複式洋房

Newbb2006

咁你現在係餵人奶定奶粉呀先.
我係餵人奶呀, 呀b大概每2至2個半鐘一次, 佢好準時咁叫你呀, 其實當佢叫你時候, 你個乳房也準備好奶的, 而且佢最初的食量也很少的, 所以你放心啦, 一定夠奶的.

餵奶粉好頂肚架, 所以大概每三個鐘先餵一次, 其實也因為佢比人奶較難消化啦.

你決定餵乜奶未呀.
Pearlkwan

大宅

aleeckw,

你阿B個樣好似有D同我阿B似… 係咪女仔?

alleeckw 寫道:
我3個鐘餵一次囉~~~
冇分日夜~

大宅

pearlkwan 寫道:
Newbb2006

咁你現在係餵人奶定奶粉呀先.
我係餵人奶呀, 呀b大概每2至2個半鐘一次, 佢好準時咁叫你呀, 其實當佢叫你時候, 你個乳房也準備好奶的, 而且佢最初的食量也很少的, 所以你放心啦, 一定夠奶的.

餵奶粉好頂肚架, 所以大概每三個鐘先餵一次, 其實也因為佢比人奶較難消化啦.

你決定餵乜奶未呀.
Pearlkwan

我係人奶+奶粉, d時間係醫院比我的, 但阿b唔係太準時, 有時超過half hour 都唔起身, 我要叫佢都叫15-30min 佢先醒. 所以一餐都要成個鐘.

等待驗證會員

初生b係會成日瞓,我呀b有時過咗食奶時間都係咁瞓,我通常等多半個鐘先叫醒佢食囉!而我自己得閒就泵定啲人奶出嚟,等個乳房可以做出啲奶!

大宅

4個鐘1次

佢未醒就由佢....

奶與奶之間會俾3次水佢飲..

一日6次連水就9次

別墅

可以俾水bb飲?其實我都想俾..
但係e院時姑娘叫我唔好俾水佢飲,話咁樣好易嘔奶

大宅

我BB食人奶, 一日24小時計都食到10-12餐,
每次食15-30分鐘...
我試過泵奶, 不過奶量唔係好多(得2oz左右)...

大宅

colourlu 寫道:
4個鐘1次

佢未醒就由佢....

奶與奶之間會俾3次水佢飲..

一日6次連水就9次

好好呀, 你重可以餵到水, 我就連餵奶都好喱hair.
不過阿b的大便有d粒粒狀所以我都應該要餵水比佢.

複式洋房

弊喇... 我依家積極甘試餵全人奶, 不過我差不多一個hour就要餵喇, 好準時~~ 雖然我明白這代表我唔多夠奶, 但我唔甘做, 又真係唔會produce到足夠既奶wor~~ so...我想我真係一日24小時, 真係要餵成廿餐~~ (因為佢半夜又會隔2-3hours先叫食一次) ?-(
哥哥係04年2月13日出世, 祈姐係06年8月29日出世, 殷妹妹就係08年1月4日出埋黎喇! 一家5口樂也融融![url=http://www.babyhome.com.tw/bb/14331]快d入黎<舜祈殷 's love channel> 探下我啦!

首頁

尾頁

跳至