跳至

首頁

尾頁
雲師奶 該用戶已被刪除

我用了一天看完「你的1歲孩子」

大宅

Re: 我用了一天看完「你的1歲孩子」

雲,

thanks for sharing! 我唔知我睇左個本係咪同妳本一樣, 不過我近來都咪晒所有屋企的1-3歲書! 不過最後我發覺無論呢d書幾work, 我諗有一樣野都唔可以唔記得, 其實我地自己都係一個人(唔係淨係小吉媽媽, bbb媽媽, xx媽媽 等等), 有時自己要行開下, 做返下自己, 返黎又一番新境象。
雲師奶 該用戶已被刪除

子爵府

畀面勳章

我本書未到手,所以無得評論! :cry:

雲師奶 該用戶已被刪除

大宅

咁妳真係發緊夢喇 有工人唔洗做姐咁都唔係唔洗教丫嘛! 呢樣工作(做媽媽)冇得假手於人, 但係太沉迷又一樣c! 所以e+ 我一有機會就會仔free去擦街, 見朋友, 做自己想做o既o野, 唔係日日對住阿仔連佢都唔"希焊"我!:tongue:

雲的孩子都在跳舞 寫道:
mamakab,

咁呢個你又講得無錯喎!所以我從來唔鍾意自己叫小吉媽啦,係果個咁既卓希媽成日吉媽吉媽咁之嘛!真係吉佢個史人頭呀!

不過想番轉頭又無辦法,我地全職媽咪,所有時間都對住個仔,想話唔集中都唔得!成日幻想,如果唔使做又有個工人就好啦!哇哈∼發夢無咁早!
雲師奶 該用戶已被刪除

大宅

冇架喇, 起碼仲有16年半"崖" (講緊淨係一個咋喎, 多一個on top 自己計) 我地革命尚未成功,仍須努力!
雲師奶 該用戶已被刪除

大宅

喂喂,到佢有18歲仔,讀大學,做乜做物果d佢自己做決定架啦, 我比下意見比下$ 就算架啦, 到咁大個都仲要我由頭跟到尾咁我既革命就肯定失敗啦...我自己係咁唸咋, 佢媽媽我都係咁大, o係屋企住到19歲就要出門, 讀書, 照顧自己全部自己搞掂架!

大宅

我都好細個過UK 讀書, 無親無故, 一切要照顧自己, 全部自己搞掂 (除$$外 ). 所以比當時同齢的同學較獨立 & 自覺. BUT...... 我唔捨得咁早放chingching出去, 17歲? 19歲? 都唔捨得呀! 但又想佢去外國study下, 等佢可以擴濶視野. 我叫chingdad 不如到時一起再讀書...... 我哋要入老人大學了!

子爵府

畀面勳章

老人大學,啱我,因為我今晚做功課做到眼都
chingchingbb 寫道:
...... 我哋要入老人大學了!

大宅

畀面勳章

請問是那一間出版社的

大宅

chingchingbb 寫道:
我都好細個過UK 讀書, 無親無故, 一切要照顧自己, 全部自己搞掂 (除$$外 ). 所以比當時同齢的同學較獨立 & 自覺. BUT...... 我唔捨得咁早放chingching出去, 17歲? 19歲? 都唔捨得呀! 但又想佢去外國study下, 等佢可以擴濶視野. 我叫chingdad 不如到時一起再讀書...... 我哋要入老人大學了!

stella,
chingching 係女仔可能冇咁放心, but bbb 係男仔一定要早d獨立及成熟唔係第日點做個好丈夫好daddy!

大宅

Kinny,

我都贊成18歲仔女應該俾佢地出國見識,除非阿ma無晒$$$又或者响HK升學理想等等啦!

Kinny/Stella,

我就絕對唔贊成Gindad嘅諗法""唔捨得"",""仲好細""

大宅

ginma,
曾經有個百樂同我講過, <做父母要面對o既問題當然唔少但最要克服o既就係"唔捨得", 由初生時唔捨得佢喊,冇人抱,到初學單車怕佢跌親, 到出左國讀書冇湯水飲, 到終有一日要結婚生小孩... 就算點唔捨得,唔通唔比佢長大?> 我有好大啟發, 生佢出黎無非都係想佢有日長大成人, 活出佢自己的生命! 好似bbb初初介媽媽奶果時, 真係佢喊我又喊, 10萬個唔捨得, 都要硬住心腸唔比食... 唸起都 :cry: 不過咪又過左成年lu, e+佢飲milk shake 都不知飲得幾happy!

大宅

Kinny,

絕對贊成你講

雲師奶 該用戶已被刪除

大宅

同意同意. 從小要引導佢自己獨立,思考同解決問題. 有時見日漸大個都會唔捨得, 但係距離自己有番自己生活近點會好開心(好懷念同husband二人行&自己返工嘅日子).

以前因工作關係, 見到d大學畢業生仲要阿媽/朋友陪去見工, 未見佢even有10A都唔會請....甘大個人都仲要人陪, 好可憐.

男爵府

吓,見工都要人陪 ,係都晌樓下等嘛.

小霖媽媽 寫道:
以前因工作關係, 見到d大學畢業生仲要阿媽/朋友陪去見工, 未見佢even有10A都唔會請....甘大個人都仲要人陪, 好可憐.
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至