母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔夠奶啦! 唔知可以捱到bb六個月嗎??

由bb第二個月起, 我泵出來餵, 完全人奶, 隨左唔舒服食藥嘅時候, 但近來唔夠奶, 一來奶量下跌, 二來bb大個飲多左. 以前我日日同bb差不多, 有時多d, 有時少d, 間中仲有做冰奶. 低e+日日都唔夠, 少bb大概7oz, bb開始食埋以前的冰奶, 唔知可以餵到bb六個月嗎 ??

我好怪責自己唔夠, 好怕加奶粉係害佢, 好唔開心, 點算 ?? e+bb四個幾月, 可以開始食糊仔嗎 ??? :-( :-( :-( :-(

大宅

Re: 唔夠奶啦! 唔知可以捱到bb六個月嗎??

你放鬆D,唔好怪責自己唔夠奶,你俾自己越大壓力會越少奶架。補奶粉唔係罪,就算得一餐人奶都好過冇。你試下飲多D湯水,豆漿,同埋泵密D都可以增加奶量架。我都試過要補奶粉,咁我就日日飲木爪魚湯和通草水,同埋泵密D,日頭每隔3-4小時泵一次奶,夜晚2-3am起身泵多一次,結果一個星期後就唔哂補奶粉啦。唔好唔開心,祝你奶量可以快D回升啦!

男爵府

補奶粉唔係罪,盡左力,唔好咁唔開心.

你食多點增奶食物.飲多點水和豆奶,泵完無奶出,再多奶5-10分鐘,假日放工盡量埋身餵,努力啦.唔好責怪自己,慢慢來.

男爵府

我個bb已經一個月零五日大, 之前一直全人奶, 出生時7磅9安士, 滿月時己經10磅, 連健康院既護士都話bb食得好好. 我日日都好勤力咁飲好多湯, 水, 奶等等.
但近幾日開始吾夠奶, 一來bb食多左, bb每2小時要5oz, 連晚上都要食3次, 比滿月時仲要食多一次, 我吾夠訓, 奶量趺左, 而家每兩個半小時先泵到4oz, 仲有十日就要返工, 我早上十時後及晚上7時前已經吾埋身, 奶量又再少左, 一直以為過左猛長期, 就會好順利. 我一直都希望可以全人奶,未諗過要補奶粉, 但昨晚雪櫃只有2oz存貨, 晚上個餐要補奶粉, 我好吾開心.

打電話問朋友點沖奶粉, 同朋友傾完, 先知自已比左好大壓力自已, 我朋友話: 既然你已盡力, 補奶粉又不是罪. 試問如果bb真的食吾夠, 成晚嘈, 對大家都辛苦, 對bb既發展都吾好. 亞b就算食到全人奶, 但每晚都訓得吾好, 又文憎, 又咪吾健康. 我聽完朋友咁講, 自已就不再吾開心.

所以, 你都吾好吾開心, 盡左力就算.

babyduo 寫道:
由bb第二個月起, 我泵出來餵, 完全人奶, 隨左唔舒服食藥嘅時候, 但近來唔夠奶, 一來奶量下跌, 二來bb大個飲多左. 以前我日日同bb差不多, 有時多d, 有時少d, 間中仲有做冰奶. 低e+日日都唔夠, 少bb大概7oz, bb開始食埋以前的冰奶, 唔知可以餵到bb六個月嗎 ??

我好怪責自己唔夠, 好怕加奶粉係害佢, 好唔開心, 點算 ?? e+bb四個幾月, 可以開始食糊仔嗎 ??? :-( :-( :-( :-(

大宅

[quote]
babyduo 寫道:
由bb第二個月起, 我泵出來餵, 完全人奶, 隨左唔舒服食藥

大宅

Thank you very much for you all support! I try to eat more rice and drink much. Unluckily that I selodm drink soup... : (

what is 通草水? where can i buy?

大宅

babyduo 寫道:
Thank you very much for you all support! I try to eat more rice and drink much. Unluckily that I selodm drink soup... : (

what is 通草水? where can i buy?

通草(或叫紙通草)係藥材鋪有得賣,係可以幫助增加奶量。有D媽咪會用黎煲奶或豆漿,我懶睇火,所以煲水飲,效果都唔錯架。藥材鋪D人教用通草煲豬蹄湯,我試過都好有效架。通草係白色圓型一塊塊,中間有個竉,好似寶路薄菏糖咁既樣。

別墅

通草貴唔貴嫁?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊