母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

書藉 - 從0歲開始 - 有冇人看過?

朋友送了這套書給我, 有冇人看過這本書? 有何得著? 我剛看完第一冊, 但內容講要定時餵奶, 介夜奶, 及控制bb作息時間等, 好似好難做到, 而且與我之前睇既另一本育兒書完全相反, 有d無所適從, 都唔明, 兩本書既作者都係基督徒醫學博士, 都有引用聖經及醫學臨床證據, 咁邊個講既野先正確? 我老公叫我凡事隨心, 根本唔駛介懷d書點講, 但我連基本想法都有點迷失, 所以有點左搖加擺

子爵府

Re: 書藉 - 從0歲開始 - 有冇人看過?

我好少睇育兒書籍,睇-都係作參考!
其實每個BB都好獨特,唔係話書寫咩,就要跟足;好似我隻豬由0m-6m都係食無定時,而且bf其中一個宗旨係"feed on demand",6m就只會定時食糊/粥,至於 介夜奶,oh.......我都好祈求呢晚嘅來臨,而瞓覺佢都算定時,其他都順其自然.......

大宅

從0歲開始第一冊我都睇過,係同事送俾我睇嘅。佢都係跟本書去做,覺得好好,所以介紹本書俾我。我都有跟本書去做,我覺得效果都唔錯。我個囡早產,係醫院住咗3星期。醫院係定時定候餵佢食奶嘅。頭兩個星期每二小時食一次奶,到第三個星期就隔3小時食一次奶。囡囡出院後我都係跟醫院的時間表餵奶,就算成功埋身餵奶後我都係跟時間表餵。囡囡係兩個月左右就自己介咗夜奶。到現在囡囡就快6個月,她的生活很有規律,每次食完奶就自己玩,玩到咁上下就會自己瞓。她也沒有常常吵吵鬧鬧,一天吵鬧一次啦。當然要跟足本書咁做係冇可能既,因為個個BB都唔同,最緊要有彈性,本書係俾你做參巧。我覺得本書俾我既得著唔係D方法,而係讓BB成為你家庭中既成員,唔係成為家庭的中心,同埋唔好俾親子關係大過夫妻關係,因為夫妻關係才是一個家庭的基礎。(參第一章)
你另外睇個本育兒書書名係咪呀?我想睇下。

別墅

doublei

我都有你的經驗,通常d人會話bf 係feed on demand,我初時都係咁做,但到亞囡3weeks我重新睇《從0歲開始》(都係朋友借俾我但一直無時間睇)呢本書時,我認同佢的theory,coz我囡初生時係兒科住了1week,都係定時食奶,加上我都覺得其實食奶粉同人奶係食奶的時間表問題上應該一樣(除左人奶相對冇咁飽肚而每餐相隔時間短d),所以亞囡3weeks大開始tune佢的食奶時間,又真係work,佢係2個月就自動戒夜奶了

當然書裡有好多未必可以完全達到(e.g.自己瞓等),但我認同它的理念,要訓練bb的規律性,對佢將來成長都有幫助。

複式洋房

I want to see this book but it's out of stock everywhere. :cry: :cry:
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

男爵府

從丁丁4個月開始一直用,丁丁己經13個月,我覺得本書非常好,丁丁一直有一個時間表,作息和食的時間表,就算係出街,佢都會在差不多時間就睡,生活規律算是不錯.佢可以自已訓,但會哭5-10分鐘左右.由于我要返工,所以這個時間表對我來說很重要,因為可以讓工人跟時間表,在未看書之前,丁丁6周大我己經唔再feed on demand,2個月左右介了夜奶.

當然小朋友就成日都會變.丁丁都一樣又或者係我寵壞了他,他現在居然不能睡過夜,這些是我沒有跟本書理論行的結果,但這兩天又開始調較,所以在和他鬧爭中.

別墅

我都係因為睇咗本書, 係bb五個月先開始嘗試做, 只能在餵食方面著手, 定下時間, 介夜奶方面未算穩定. 但有d進步. 我諗住睇第二冊啦!

我上網係bookcity買架.

複式洋房

我個囡4個月時睇, 兩本都睇晒, 因為阿囡由出世到而家5個幾月都唔食夜奶, 兩個月開始食奶定時, 所以本書都有幾多用唔到,而家試緊餵固體食物部份, 不過只可以做參考, 因為個個b都唔同, 阿囡做唔倒咁理想. 但覺得書內講教養果部份幾好, 希望可以阿囡第日可以乖乖地.

大宅

manpan,
另外本書之前係圖書館借, 已經還左成個月, 唔記得書名, 作者係美國人, 台灣中文譯本
總之內容就係完全相反, 認為bb出生後有創傷, 所以需要安撫和安全感, 餵奶feed on demand, 不應設下任何生理時間表, 不需主動介夜奶, bb一喊就抱, 甚至整天背在身上更佳......成功的母親可以與bb有很好的心靈感應

manpan 寫道:
你另外睇個本育兒書書名係咪呀?我想睇下。

大宅

多謝大家的回應, 坦白講我是有少許困擾, 尤其晚上零晨時份, 佢喊既時候, 都唔知抱佢定係唔抱人佢好, 餵佢定係唔餵人佢好, 比起那些還要擔心奶量等基本問題既媽咪, 我好似有d無病呻吟, 但又真係有d忐忑

男爵府

doublei

其實有時d野要順其自然,我初初訓練丁丁自己訓的時候,我曾讓他哭過1小時,又哭過2小時,不過係日間來的,夜間我就沒有,但好奇怪當丁丁日間時間表(作息和飲食)ok咁佢慢慢又可以睡過夜.

話實因為丁丁突然夜裡經常醒,而且最近晚上要吮著睡,昨晚我又容讓他哭下停下的哭了45分鐘,唉!真係少d耐性都唔得,因為丁丁的床仔在大床邊,我訓在大床,佢猛"蚊"我隻手和床單,唉!我真係好想馬上抱佢,但記得書上說,忍耐一回能使孩子有一個更好的睡眠習慣,我就只好忍.不過我暫時都未試過讓他深宵哭,因怕遭別人投訴.

子爵府

如果出世頭2M,BB無安全感--喊就要安撫,要抱,我果時都係咁,但2M後私就睇情況lu...
有時佢喊都由得佢,一陣就收聲,touchwood,Glenda情緒上落唔大,暫時未試過真正吵鬧,小小摟抱就會![quote]
doublei 寫道:
manpan,
另外本書之前係圖書館借, 已經還左成個月, 唔記得書名, 作者係美國人, 台灣中文譯本
總之內容就係完全相反, 認為bb出生後有創傷, 所以需要安撫和安全感, 餵奶feed on demand, 不應設下任何生理時間表, 不需主動介夜奶, bb一喊就抱, 甚至整天背在身上更佳......成功的母親可以與bb有很好的心靈感應

[quote]

洋房

我都睇左呢本書,雖然我個女未出世,但我都唸住用佢所講的原則來做,見咁多媽媽都試過WORK,令我信心大增.
唔知道各位媽媽係咪都由抱佢返到屋企然後就開始呢?
又有無全職媽媽喂母乳而又用呢個律呢?
請分享下經驗啦!

男爵府

不過作為過來人我必要告訴所有媽媽,如果你們打算用這種方法,你必定要得到家人的支持,因為真的要配合,包括配合時間表,bb哭時的處理方法等....

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我睇果本叫 the contented little baby book.
因為有老公支持, 又無老人家同住, 所以由 2wk 起實施的時間表都好順利, 一個月未足佢戒左夜奶.
個個 bb 都唔同的, 唔可以一本書睇到老. 就算要跟時間表, 都要慢慢來. 我都係將佢時間表 modify 成合適我地 2 公婆的.

但一個合適的時間, 確係幫左我好多; 因為我相信有規律的作息, 對 bb 身心先有好處...佢 expect 到幾時要食, 幾時要瞓, 幾時有得玩,,,反而情緒好安定.

大宅

你BB幾大呀?介咗夜奶未呀?我個囡未夠兩個月大時都會係半夜3、4點左右喊要食奶,我都照俾佢食。其實我都冇好刻意幫佢介夜奶,係佢自己夜晚越瞓越長,由半夜4點喊食到變咗5點,再變咗6點,咁就自己介咗夜奶啦!介咗夜奶之後囡囡有時會係半夜無端端喊兩聲,我會望吓佢係咪真係醒咗,好多時佢都仲係瞓緊,咁我就唔理佢,繼續瞓。其實囡囡自從介咗夜奶之後,都冇試過半夜真係喊醒。我想日頭作息定時,真的可以幫BB夜晚建立良好的睡眠習慣。

doublei 寫道:
多謝大家的回應, 坦白講我是有少許困擾, 尤其晚上零晨時份, 佢喊既時候, 都唔知抱佢定係唔抱人佢好, 餵佢定係唔餵人佢好, 比起那些還要擔心奶量等基本問題既媽咪, 我好似有d無病呻吟, 但又真係有d忐忑

大宅

本書好好呀,起碼對新手媽媽有個概念,當然好多野係因情況而定,不過我都跟好多,幾星期BB自己已經慢慢戒夜奶,而家三個月,唔扭抱,見到我就笑,食飽就俾個滿足樣我,只係有時訓得唔好,醒左會喊一陣。。。大部份時間我都覺得佢好穩定,好乖。。。

初頭我會每日搵個時間(無特定),抱佢耐D,其他好少抱,每晚又一定會俾老公抱一陣,等佢學規律之餘,又俾BB感受到愛同安慰。而家同佢傾下計已經好HAPPY,唔一定要抱!開頭係難架,不過忍下就有好結果!

大宅

我都有睇過本書﹐我個女一個月之後先至開始試佢個定時餵食理論﹐到咗兩個月左右己經介咗夜奶﹐依家五個月夜晚夾埋起過約兩個星朞身啫﹐不妨試試佢個套

大宅

hazelnut,
咁你點樣跟佢個食奶-清醒-睡眠的pattern? 我日間要返工, 日間工人成日抱, 夜晚我埋身餵完8時

大宅

engenia20002000 寫道:
我都睇左呢本書,雖然我個女未出世,但我都唸住用佢所講的原則來做,見咁多媽媽都試過WORK,令我信心大增.
唔知道各位媽媽係咪都由抱佢返到屋企然後就開始呢?
又有無全職媽媽喂母乳而又用呢個律呢?
請分享下經驗啦!

我都睇左呢本書, 我既預產期係呢個月尾. 我都係打算用呢本書既方法去全職照顧bb. 希望到時一切順利, 到時可以同你分享吓啦
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊