懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

想請教餵全人奶的媽咪

我 BB 9月1日出世,E+都滿

珍珠宮

Re: 想請教餵全人奶的媽咪

nanahui

健康院嘅母乳餵哺姑娘,佢話24小時最好食到10-12餐ga
我果時半夜都set定alarm,夠鐘就起身餵ga

點解佢食 5-10 分鐘ge,係咪瞓左ar,起碼要食over15分鐘喎
每次佢起身,我會換片,跟住餵佢lor,因為人奶易消化,
bb好快肚餓,唔出奇ga :mrgreen:
佢食完一個鐘就醒,你試吓擺隻手係佢咀邊,
睇吓bb係咪想啜你手指,if yes咁即係bb肚餓lu :mrgreen:

初頭呢2-3個月係咁辛苦ga,過左呢個時間就得ga喇,
你要加油ar ,bb好需要媽媽奶ga

努力ar

洋房

次次試佢佢都係想啜我手指架喎,so 次次我都會左比佢囉。
我會再努力d 架啦,不過之前真係想放棄架 :cry:
BB 又叫啦,遲 d 再講啦

子爵府

nanahui

頭o個個令月係咁嫁喇,大個d會好d嫁喇!
因為埋身餵bf都唔知個b實質飲左幾多,so佢要就俾佢飲就ok~
我個b而家3個幾月~初初又好似你個b咁,,,e+到你佢啜多d佢都唔肯tim呀~

兩個都係我心肝定>3<

洋房

Monty / Fiti,

咁我想問你地亞 B 幾時戒夜奶架?
噚晚我亞 B 又忸到4:00先

珍珠宮

nanahui

我囡囡到e家都未介夜奶ga,我就順其自然lor

你亞b扭到4:00,咁你又冇餵佢ar,定係就咁由得佢 :-( ,
你唔想餵佢食奶,咁你俾水佢飲la,可能佢肚子餓,所以扭計啫,
其實你唔駛咁急同佢介夜奶,遲多1,2個月都未遲la

複式洋房

我B下個月出世...我諗住餵人奶..
想請教下各位..係咪餵人奶就唔洗餵BB飲水ga..? [img align=left]http://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20061119/dt/12/k/2f98/preg.png[/img]

珍珠宮

momochu06 寫道:
我B下個月出世...我諗住餵人奶..
想請教下各位..係咪餵人奶就唔洗餵BB飲水ga..?

係ga,因為d奶都有水份
不過都要自己飲多d水,同埋要留意bb嘅片片,夠唔夠濕 ,
夠濕=bb夠水份

洋房

其實佢夜晚忸我都係有比佢食架,因為唔想佢嘈住爸爸姐
我唔係唔想餵奶,只係唔知應唔應該比佢食姐
你睇下佢噚晚食奶的時間
1:30 食

首頁

尾頁

跳至