嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

瞓覺唔飲奶

我個女隔3-4個鐘飲一次奶, 應該到飲奶時間會好肚餓的,但佢無嘈過, 照瞓覺 佢開頭飲得好快, 飲左剩下2oz就停, 因為佢好眼瞓, 每次飲奶都要瞓覺, 又整唔醒佢, 俾假奶咀佢又啜, 所以唯有用假奶咀哩引佢, 即係一邊塞假奶咀一邊餵奶. 我知甘様係唔好, 但無其他辦法, 攪到成個鐘先飲完奶.

有無媽咪試過甘様, 或者有無好d既方法.

minnie

複式洋房

Re: 瞓覺唔飲奶

Hello Minniechung:
BB飲奶同大人食野一樣食飽左就唔會再食BB飲奶亦都一樣飲飽左就唔會再飲.你唔洗擔心O架.亦都有可能奶咀出奶個窿比較細BB啜到累所以瞓著覺,你可以試張兩三個奶咀整大1 個Level 比BB試下用睇下得唔得.

大宅

funnylam,

我都諗過佢唔飲就算, 佢每次飲奶我迫佢飲哂4-5oz, 以每日話既奶量都係只得23oz左右, 若果實行佢鍾意飲幾多就幾多的話, 甘佢每日既奶量會少過20oz, 甘就好似少得制, 我好清楚bb同大人一樣, 唔係每餐都可以飲到同一分量. 但係佢飲得少, 我都做媽咪既就自然擔心.

minnie

大宅

Minniechung,

我bb也是睡覺大過天!

他四個月時,每天五餐﹝相距三至三小時半,因為晚上他連續睡差不多十小時﹞,每餐扭計。

結果我們改為每天四餐,每餐相距四小時,他吃得又快又定。

雖然醫生說每天四餐好像少一點,但他總奶量不變,但大家舒服,他又可以睡,我們便由得他,反正精神健康也非常重要!

大宅

CSTCHAN,
佢今日都係甘, 隔左成8個鐘唔飲奶都唔嘈, 好, 我就由得佢, 佢鍾意飲幾多就幾多, 佢唔夠到下餐就會飲得多架啦.

個囡成日瞓, 但每曰早上4點幾就起身, 無嘈, 只係EE 呀呀係到玩, 個工人咪要跟住佢日日甘早起身, 我想較番佢瞓覺既時間, 應該點較好

MINNIE

大宅

Minniechung,

我之前幫bb戒夜奶時,會給他水,待六時才給他奶。

即使現在晚上他醒來和有任何動靜,我也是給他水讓他安靜,連抱都很少,除非他大哭。

希望對你的bb有用吧!

複式洋房

Hello Minniechung:
其實BB飲奶量多數用體重哩攞表準.例:3.5kgs,4-5oz, 4.5kgs,5-6oz如此類推.BB體重有上升就無問題.亦有好多BB唔鍾意飲奶,但系睡覺多都可以長肉,體重亦有曾長.所以你唔洗太擔心O架.如果你系擔心BB唔夠飽,你可以試下用粥水開奶比BB飲.咁BB會飽D同重得好快O架.我個細女而家6個幾月大都系飲19-25oz奶渣,但系體重亦有曾長.健康好好.所以你唔洗擔心O架.繼續努力.

大宅

funnylam,

睇完你講d野, 我心都定d, 我成日以數字哩衡量佢地夠唔夠, 其實係唔一定需要甘. 佢地瞓得好食得滿足就ok.

minnie

大宅

我個b都係突然間呢排飲2-3oz就唔飲,餐餐要攪成粒鐘. 但佢得個半月咋,唔飲奶就冇嘢食, 一日只飲到21oz到, 有冇問題架?

複式洋房

HELLO YIJING:
初初出世,,BB飲奶通常都係好亂,,BB會慢慢搵到自己飲奶既時間同奶量..個半月大嘅BB..一日飲21安奶都算無問題..你唔洗擔心。其實BB飲奶量多數用體重哩攞表準例:3.5kgs,4-5oz, 4.5kgs,5-6oz如此類推.BB體重上升得好就無問題,健康院咪比左本健康記錄你嘅,入面有個體重比例表你可以攞哩對比O架.就知道BB體重正唔正常O架啦.亦有好多BB唔鍾意飲奶,但系睡覺多都可以長肉,體重亦有曾長.我個細女而家6個幾月大都系飲19-25oz奶渣.因為你個BB太細所以我唔提意你用粥水開奶比BB飲.
繼續努力.

複式洋房

HELLO MINNIE:
嗰句BB體重有上升就無問題.系正確體重.健康院咪比左本健康記錄你嘅,入面有個體重比例表你可以攞哩對比O架.就知道BB體重正唔正常O架啦.SORRY打小左哩句.

大宅

YIJING,

我個囡都好似你個b甘呀, 一時多一時少, 一時飲得快, 一時飲得慢, 佢兩個月每日總奶量20-24oz, 我都好似你甘好擔心, 但睇完d媽咪所講既野, 就無甘擔心.

我個囡兩個月13磅, 健康院姑娘話BB每月大約重0.5KG就OK, 但佢食奶食到甘, 都重1.1KG, 所以最重要佢地體重有增長就無問題.

MINNIE

大宅

thank you. 係啦, 佢好串架, 唔飲就點都唔飲,鍊實個咀, 鬥耐力真係唔夠佢揮.
咁飲水呢?之前有餵d人奶, 冇比水佢飲, 而家全奶粉, 唔知比幾多水佢至好, 佢有好厚利苔.飲水會唔會好d呢?

複式洋房

HELLO YIJING:
你而家開始要比D水水個B飲o架啦.無一定份量o架,餐與餐之間比D暖水BB飲,等BB知道哩D野(水)同奶奶一樣一定要飲架
BB如果唔飲唔緊要,幾滴都好等BB習慣下.BB有利苔你個B有D熱氣.飲水都有D幫助.不過要留意下BB D臭臭有乜變化囉.

大宅

YIJING,

講得岩, 真係要同佢地鬥耐力, 我個女頭3oz10分鐘飲哂, 之後就瞓左, 打開個口, 點都唔飲. 35分鐘後個口又再次啜, 你話如果無耐性既話, 一早就唔俾佢飲啦.

minnie

首頁

尾頁

跳至