自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇移民咗又回流返hk嘅媽咪

我十年前移民咗去Canada,因為我好鐘意HK,所以當中有6年係兩邊走.直到我有咗BB之後已經4年冇返過黎,今次因為想BB係HK讀幾年書,學好D中文及見下D家人,所以決定返黎住幾年.
但唔知點解而家又好後悔,因為而家D HK人好似無之前咁nice,又多怨氣,社會又好多問題例如自由人&大陸婦來BB,空氣食物污染....等等
攪到我好唔鐘意而家嘅HK,好想立刻返Canada,但最慘就係我老公話唔返都返咗黎,而且佢又搵到份唔錯嘅工作,小朋友又已經上學,所以佢唔想走,佢想留係HK.
佢話我可能太無撩諗多咗,又或者上BK睇得太多唔開心嘅嘢叫我上小D,有時間就去報D課程讀.
各位媽咪我係唔係真係諗多咗自沉煩惱.但我真係覺得好後悔
好想走

大宅

Re: 請問有冇移民咗又回流返嘅媽咪

coco128,
既然都返左去﹐就唔好諗咁多啦﹗話走就走都唔係咁易架。你已settled down in HK, 又要返轉頭再黎過﹐真係要諗清楚。除非你hubby係HK搵唔到食﹐你地又後生可以再黎過﹐都可以諗下。

等待驗證會員

Karen_eng 寫道:
coco128,
既然都返左去﹐就唔好諗咁多啦﹗話走就走都唔係咁易架。你已settled down in HK, 又要返轉頭再黎過﹐真係要諗清楚。除非你hubby係HK搵唔到食﹐你地又後生可以再黎過﹐都可以諗下。

Agree............But I must said that HK is worse than B4....that reasons 都係因為 lots of 自由行, lots of 大陸女人 gave birth in HK, HK's air and HK people haven't good polite now.........last month, I was back to HK with my twins, and I was about 23 wks pregnant, when we went to by bus, MTR or train, no one gave our a seat.......all the passengers 扮 sleep or 睇唔到...............

水晶宮

畀面勳章

Re: 請問有冇移民

coco128,
我同你一樣諗法
我先前先至開過一個topic講呢d野 :-( :-( :-(

珍珠宮

好媽媽勳章

係啦.....而家d人都唔讓下位既,我抱住個b,居然同我爭位
twingirls 寫道:
[quote]
Karen_eng 寫道:
coco128,

Agree............But I must said that HK is worse than B4....that reasons 都係因為 lots of 自由行, lots of 大陸女人 gave birth in HK, HK's air and HK people haven't good polite now.........last month, I was back to HK with my twins, and I was about 23 wks pregnant, when we went to by bus, MTR or train, no one gave our a seat.......all the passengers 扮 sleep or 睇唔到...............
[/quote]

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

I have never migrated to other country yet. However, I do have the same feeling that Hong Kong is getting worst in different aspect overall. Education is bad, Air pollution is bad, people's manner is bad, the only thing that is better than other countries may be living here is much more interesting and low tax rate, but that's all.

If given chance, I shall move.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

Karen_eng:
我巳經返左黎HK,但而家又好後悔,好想立刻返Canad,
另一方面因老公係HK搵到份唔錯嘅工作,所以佢唔想走返轉頭.:-( :-( :-( :-( :-(

twingirls:
好同意~~唔知點解而家 HK人和事會差左咁多 :-| :-|

bowling2004:
咁你有乜打算.....

emmypun:
希望你早日原望成真.

男爵府

Re: 請問有冇移民咗又回流返hk嘅媽咪

coco128

我同你都差唔多....我97時走架...00年番過HK幾個月...04年番晒HK

HK係越來越大陸化...不過住左2年都慣喇....要比就同以前無得比喇...!!....響加大拿就成日恨返黎...但係返到黎都係不外如是.......!!不過我應該等兩個仔中學先返去喇....我想佢地留響加拿大多d...

男爵府

我約10年前移民去咗singapore,我又係好鐘意HK,因為HK好玩,果邊又太悶,之後自己返左黎,老豆重

大宅

我都係呀...
響加拿大番左黎香港已9年,當時好想好想番黎,但番到黎又覺得果邊的生活好過香港好多好多,至少開住架車,感覺好relax,晚上得閒落下downtown的小餐廳食下蠔,假日去下Scarboro Bluff望下海,仲有坐響Old Kennedy的露天茶座嘆下...
唉,好掛住果邊的好日子!!
我想番去,但又係,老公唔願,咁又係既,佢又無工,又未在外國生活過,對佢黎講太大改變了...
但,我好討厭香港/香港政府,越黎越覺得響香港生活好受罪!留戀的,是呢度的方便,及一班好朋友而已!
成長的代價,就是家人一個一個地離我而去嗎? 長大,正是越來越多的痛苦與孤寂. 他們的離開叫我心痛... 我永遠記得,他們給我的就是一生中最好的東西。

水晶宮

畀面勳章

coco128,
我有咩打算? 我都唔知呀~ :-( :-( 我可以點喎~??
等我link番我早前開既topic俾你睇下----> please click here
我而家日日都催眠我老公,希望可以幫佢洗腦。到有朝一日我地有能力再返去時就返去囉~ :cry: :cry:
香港而家變晒啦! 已經好大陸化。 唔係因為我去過第2度有比較先至咁講,連我識得既好多土生土長既香港人都係咁講。 應該係自從97後開始變o卦?! 香港就快陸沉架喇! 最差係d空氣,我返黎咁多年(5年倒啦!) 哮喘不停翻發。試過

大宅

coco128,
我以前又係好掛住香港架﹐成日諗住返HK....返HK﹐但我hubby係HK好難搵到工。頭幾年住得超唔慣﹐好悶﹐無親人﹐無朋友﹐言語唔通(我住PARIS)﹐日日坐係屋企對住62﹐99﹐等老公放工返屋企﹐仲有抑鬱病。而家有兩個囡囡﹐好好多啦﹐至少有佢地陪我﹐雖然仲係好想返HK架﹐不過我都覺得外國生活係好過HK好多﹐岩小朋友。呢度生活節奏慢D﹐簡單D﹐又唔會太物質。等佢地大哂啦﹐我回流返香港退休(我勁唔鐘意PARIS) haha!

別墅

我本來又係好想返香港, 又係因為老公唔係咁易係香港搵到工, 所以拖下一年又一年, 我而家已經差不多適應左芬蘭既生活, 我都覺得外國生活係好過HK好多﹐岩小朋友. 香港讀書壓力實在太大, 空氣又差. 我以前想返香港, 都係因為我慣左香港買野食野去玩好方便. 而且香港而家已經唔同晒. 為左小朋友, 我會留番係度, 等佢地大晒, 我先回流返香港退休.

等待驗證會員

coco128 寫道:

twingirls:
好同意~~唔知點解而家 HK人和事會差左咁多 :-| :-|

我諗係因為97之後先會差左咁多,通街都係大陸人.....而家返香港只係為咗探父母、親戚朋友、買嘢同食嘢咋

大宅

醒目開學勳章

coco128,
canada邊度先??

很想當媽媽,
唉,衣家唔同晒喇,衣家咪又係多左好多好多
hello呀,大家日日有分加^^

子爵府

Re: 請問有冇移民?又回流返hk?媽咪

我係果種十幾歲去加拿大,住了成十年,畢業、結婚、生了bb,為了有更多事業發展,bb有較多人照顧....而回流返來香港。轉眼間都已在香港生活了15年,開首一定不習慣,人和事都有很多看不順眼的東西;不過想到其實香港都是自已從小長大的地方,那會有可能完全不適應?加上在工作上確實有較多、較理想的選擇、bb又有工人協助照顧....日子下來,現在個仔已是16歲了,仍未有計劃返加拿大。
這幾年香港的確多了很多新移民,當中有部份的行為、談吐、價值觀實在不敢恭維;但正如mamamum所講,其實現在加拿大、美國、澳州等國家的中國移民亦不少。既然無法避免,不如自已選擇出入的地方、少去新移民較多的地方;亦將他們的行為作為自已與孩子的警惕。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我係94年移民過去singapore,但98年就返黎啦!家人係果邊做事唔順利,又悶,所以住左四年都係返番香港!雖然香港有咁多缺點,但我土生土長係呢度!所以都係住香港好D!
該用戶已被刪除

禁止訪問

男爵府

我地返左黎hk一年喇..
不過係因hb 工作關係而返黎..
之前成日都心掛掛想返hk
但返到黎之後, 發現原來同以前已經唔一樣, 欠缺左少少人情味
香港生活節奏快過加拿大好多.. 唔係好習慣

不過我地會送返仔仔去加拿大讀書..

首頁

尾頁

跳至