跳至

首頁

尾頁

大宅

可以食參嗎?

上次同我奶奶講開, 我話我有時呼吸有d困難, 佢話我唔夠氣, 話燉d參比我食, 但我記得好似有人講過話大肚婆唔食得參, 究竟食唔食得呢? 請大家比下意見!

大宅

Re: 可以食參嗎?

可能我自己身體孱, 所以我都有食人參, 花期參, 鹿茸, 鹿尾巴之類既補品, 就算去睇中醫, 佢都照開參比我食, 話我身體弱, bb又會吸收左我d營養, 唔食返d野補下唔得
所以我諗要視乎每個人既體質而論既
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

我個大肚朋友既醫生話唔好食人參喎...
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

[url=www.aijk.com/news/detail/8341.html ]孕婦選擇人參有講究- 體檢|問答|就醫|健康管理_愛健康網,愛健康,享受健康[/url]

...在妊娠早期,體弱的孕婦可以適當地進補一些人參,能提高自身 免疫力並增進食慾。孕早期和晚期主張服用紅參,體質偏熱的人可以服西洋參。但要注意, 由於人參的“抗凝”作用,臨產及分娩時不提倡服人參,以避免導致和增加產後出血...

THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

大宅

佢話係花旗參喎, 咁又怕唔怕呀??

男爵府

花旗參咪即係西洋參囉
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

d老人家話唔好食花旗參架喎

大宅

有時唔食d "mud"真係各有各講,我奶奶就話食少少花旗參 okay,我都飲過花旗參茶 tim.不過我諗,又唔係食煙 or 吸毒,花旗參 or 人參呢 d 唔會話食少少就有問題架嘛,西醫都冇話唔食得.反而食藥就真係要小心 d.同埋我個西醫叫我唔好食魚生,我真係一次都冇食,連去日本都忍住唔食,唔知會唔會有寄生蟲架嘛...

男爵府

見到人地咁樣寫:

孕婦可以食用花旗參嗎?_百度知道

孕婦可以食用花旗參嗎? 服用了會產會有什麼影響? 我懷孕兩個月了。 ... 答覆. 共2 條. 可以服,其內無激素,又可促進蛋白質合成,对母亲及婴儿的发育均有益处。祝你有个健康可爱理想的宝宝!...同意樓上的觀點....

大宅

我早期有出血問題, 食完阿膠止血後, 醫師叫我食黨參燉瘦肉, 令個胎壯d. 我都有食左幾次.
不過中藥都係, 睇個人體質. 食之前不如問吓中醫師.

大宅

我聽過人講,食少少無問題。但去到近生的時候就唔好食。食參會有力,但係會令子宮唔開。

別墅

我都有食,花旗蔘湯,或者d老火湯加咗丹蔘煲,我都照飲呀!!

不過唔知得唔得架,我樣樣都有食d,但唔係成日成囉!

民房

我飲過一次參片水

搞到我同 bb個 心跳的好快
好辛苦

以後都唔敢再飲.

大宅

花旗蔘湯/水都有飲過,因為我實在太熱氣~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

今日去問e生, 佢叫吾好食, 話會增加見紅既可能同嚴重性, 我聽完都幾驚!

洋房

應該不是絕對不行,可能是要看體質跟懷孕的狀況。我的中醫從我2個月開始就要我食蔘,而且是韓國正官庄野生高麗蔘喔,因為那時的我太虛弱了,我一直食到四個月,因為覺得已經好的多才自己停食。

可是我也知道有的人是不適合食蔘的,所以食不食得還是要請教了解你的體質與身體狀況的中醫比較好。不要自己做判斷喔!

首頁

尾頁

跳至