嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一歲bb食物質地要點?

我bb今日一歲, 我將d粥煲到幾杰吓,然後將d南瓜,冬瓜,紅羅白砌細粒,d肉就攪丁好碎,ok嗎?

公爵府

Re: 一歲bb食物質地要點?

個個bb 唔同, 您用少少俾佢試下點啦~
您話砌細粒, 都唔知細到有幾細, 所以都答唔到您啊~

有d bb 9個月就食到大人飯
我個仔2歲都唔肯食大人飯

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

南瓜, 紅羅白 OR 冬瓜我覺得最好蒸熟後壓爛撈埋落 D 粥到好D!!

我個仔一歲一個月, 唔LIKE勁杰既粥, 一係就濕濕地既粥, 但而家為左慳煤氣, 我轉左用電飯煲煮爛飯仔, 如果蒸肉碎水蛋撈飯仔那餐佢食好多. 蛋夠濕, 易入口很緊要.

monster2003 寫道:
我bb今日一歲, 我將d粥煲到幾杰吓,然後將d南瓜,冬瓜,紅羅白砌細粒,d肉就攪丁好碎,ok嗎?

大宅

我個囡都係一歲, 但係一d都唔鍾意食杰粥仔. 所以我而家煲飯仔比佢食, d料就蒸熟, 菜/瓜就蒸得"林"d, 一半加少少水攪成杰汁(等d飯有d味, 吸引d), 餘下就切小粒(得bb可以有野"趙"吓, 訓練牙齒及牙肉)

複式洋房

其實飯仔同杰粥有吔分別,飯仔都係好林嘅米,點先叫飯仔?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至