論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解好似冇人請泰傭?

點解好似冇人請泰傭?
一切有為法 如夢幻泡影 如露亦如電 應作如是觀 :-o 佛說般若波羅蜜•即非般若波羅蜜•是名般若波羅蜜。 :-o

大宅

Re: 點解好似冇人請泰傭?

泰国比較富裕, 少供應.

大宅

但係.....成日聽到賓有問題, 泰...會唔會好d呢?
一切有為法 如夢幻泡影 如露亦如電 應作如是觀 :-o 佛說般若波羅蜜•即非般若波羅蜜•是名般若波羅蜜。 :-o

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我有親戚係泰國人, 所以有唸過請泰庸, 趁經問過啲代理, 佢地話供應少同埋代理費貴很多, 最後都打消呢個念頭囉 :mrgreen:

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我咪請泰傭law :mrgreen:

我第1次請咋, 佢都做第3年lu, 佢唔太差啦, 過得去啦, 因無咩要分享, 所以我好少在此提起.

agent費都係1000咋喎.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

佢地每月人工係唔係$3400, 如果係, 我可再考慮請泰庸囉 代理費由平, 我由有親戚可代講通

別墅

所有外傭的人工都係一樣。

我識有3個人請泰傭:

1)這個做了四年,很疼惜小朋友,後來老公叫返泰國,無奈要走了,廣東話好好。
2)與1差不多,較年青,簡中黑臉,後來老公叫佢生仔,做了四年又回泰國。
3)台灣經驗,在香港做了數個月後走佬返泰國,僱主見她看「泰式古法按摩」書,估計走佬後當按摩師。

我聽人講好多泰傭衰賭錢,呢樣賓賓同印印就少聽D。

民房

其實我都想好"內",不過無朋友請過,又唔知點,早D知有這個網就好,因為我覺得D印開始好似以前菲庸今---好古滑,如果下次請,我會試下。 :lol:

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

right, 個個人工都一樣.

人工照正價, 假期俾足.

好唔好都係睇彩數, 不過因為佢地個圈子細d, 所以無菲傭咁多野, 我工人講廣東話, 之前未來過hk, 煮野麻麻, 不過冬蔭公同咖喱crab就好好食(朋友說的, 因我唔食辣的), 這2味係請客必食, 個個月都要整.

我仔仔k1, 我諗住都俾佢做到阿仔讀p1.

大宅

請問有冇有泰傭請的agent 介紹?

民房

我現在不停找泰傭,而且很急,我不會用印菲,因為大部份都差,偷竊,懶散..根據朋友經驗,我的親人請了2位泰傭都好好,用了數年,但是她們會很"挑選"工作...
(可能她們本身不窮).好多時會好快被其他僱主捷足先登!!!! :-(

複式洋房

I was using thai maid for 4 years la. I think she is really good especially cooking thai food!

別墅

我都係請泰傭架因我哥哥都係請泰傭, 用左4個多月, ok喎, 有好笑容, 暫時都未見有黑面, agent知道呢個泰傭的皮性好好才介紹比我, 因要信得過及要帶bb.

男爵府

that's the reason.

Vero 寫道:
泰国比較富裕, 少供應.
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

我將會有個泰傭來報到, 係佛堂既人介紹架. 因為聽講真正既佛教途係吾講大話, 吾偷野... 所以我諗泰傭應該吾錯.

大宅

可以pm 個agent 給我嗎?

大宅

我之前都想請泰傭家, 重在一間agent度睇左兩批人添, 但係都唔岩, 你要唔要agent个contact吖?

揾唔岩之後就係经朋友个工人係佛堂度介紹左一个40多歲巳在hk做左10年野的泰傭,重係佛堂度interview左佢幾次, 之後我大住个肚自己一手一脚去同佢簽約, 取visa, 訂埋机票等佢回泰国探親2个月, 預佢係我预产期早兩个月前返來hk.

但係.......佢竟然甩我底, 电話都唔打个黎, 跟住打比佢在hk既朋友,先話佢驗左身有問題,所以唔過黎 甘喬??唔黎都打黎同我講声吖, 甘sin我, 搞到我个肚咁大重要咁勞錄去撲个印印番黎 (因市場供應多d), ヌ要自己拾野.

民房

HI Vero,

Have you check with the Thai's ex-employer?

子爵府

2019勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

請問有無人可以pm有請過泰傭的agent 給我嗎?

大宅

Checked with the latest ex-employer already. Seems ok, that ex-employer's comments were quite ok. Just said that she likes to work without too much interference and supervision.

However, after my baby is born, I really think a maid aged 40+ is a bit too old. As looking after baby needs a lot of energy.

Vero

PHLAW 寫道:
HI Vero,

Have you check with the Thai's ex-employer?

首頁

尾頁

跳至