跳至
[2004年或之前] Speech delay

首頁

尾頁

複式洋房

Speech delay

請問你的小朋友可以講幾多嘢?

我個仔到現在只可以說單字, 雙字不僅說. :-( :-( :-(

現排期在衛生署做評估.

別墅

Re: Speech delay

我個仔都係一樣,所以都好擔心.

複式洋房

At least yr son no need refer to Child Assessment Centre.

My son need to wait 6 months for Assessment.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

好多小朋友一返o左學就識講好多野, 唔駛咁擔心.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

別墅

My son has gone to the nursery for one month la. Only a little bit improvement!!!

複式洋房

I'm waiting for Gov't offer the Early Education Training for my son. But need to wait at least 1 year. (6Ms wait for 醫生評估, 6Ms for EETC)

He also has a little bit improvement after he goes to the nursery. I will find the EETC for him first, but really expensive $400 for 50mins.

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

我個女都唔講呀∼∼當其他小朋友咩都識講∼∼

ok 的wow∼∼3歲都唔識先大有問題

琳b返了學識講太空話,雖然聽不到是咩,但就好過唔開聲

男爵府

2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我之前都睇過栛康會,又係好擔心,点知突然有日佢就講多咗嘢,所以唔好太worry住,可能時候未到啫.

禁止訪問

醒目開學勳章

複式洋房

dear all,

long time no chat la! 因為真係好間唔中先上一上來!

Jac 講得無錯,只係兩歲人仔,唔使咁緊張!遲d返學就進步好快!

大隻佬都係唔多識講野,自問真係無乜太多時間對住佢教佢講說話! 工人姐姐對佢時間多,所以大隻佬係講英文ga! 不過我同佢講中文佢都會明噃!

佢講的大多數都係太空話:mrgreen: ....好多時對住我好肉緊咁講一大埋唔知乜話,加埋手指指,我唔係好明的話,佢會拉埋我去...可能只係講比我知隻CD播完,要同佢換碟! 或者話比我知..係佢最愛的Thomas呀....近來聽到佢模仿到一d音,好鬼好笑...C...E....O....Y....

要記得---->"要有入,先有出"...聽得多,自然會好d...到儲備足夠時....佢講到你嫌佢太多野講呢....

小朋友的語言能力真係各有不同,唔好比咁多。即使做語言治療,都係教阿媽阿爸同小朋友講多d野。咁不如日日同佢地講多d啦...樣樣都講,見都乜都講一餐...有時都會覺得自已都幾傻瓜....he...he.. :wink:

複式洋房

剛做完靈實幼兒綜合能力測試, 言語治療&認知below 18個月, 專注力低&模仿力弱. 雖然早已心裡有數但內心有著那種說不出來的難受. :-( :-( :-(

因他的認知較差, 所以建議先給他綜合訓練.

衛生署評詁要等到4/07, 已報左協康&心橋的幼兒綜合訓練, 仍未有回覆.

別墅

唔好擔心,我相信他還小,多D training應該無問題.

chrisfungsy 寫道:
剛做完靈實幼兒綜合能力測試, 言語治療&認知below 18個月, 專注力低&模仿力弱. 雖然早已心裡有數但內心有著那種說不出來的難受. :-( :-( :-(

衛生署評詁要等到4/07, 已報左協康&心橋的幼兒綜合訓練, 仍未有回覆.

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

健康都話琳b 而家又好dd啦~

珍珠宮

shirleyng5 寫道:
唔好擔心,我相信他還小,多D training應該無問題.

[quote]
chrisfungsy 寫道:

[/quote]

只係發展得比較遲....可以追o既
你要比 d 信心仔仔,多 d 鼓勵佢呀,媽媽o既力量係好大架 再加上適當o既訓練一定好快追番
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

多謝大家

其實明白及早發現小朋友是有發展上的問題而加以訓練,總比不聞不問,掩耳盜鈴為佳. 但內心仍有難受.

首頁

尾頁

跳至