自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章

吃一包公仔麵就需要肝臟解毒32天(請愛惜身體)

朋友們:請為愛你的人珍重!

很多人因為口慾而不能克制自己,曾經有位同事每天吃兩包泡麵當早餐,
在31歲那年得了【腹膜後血管周圍癌】,長滿像葡萄一樣的血管瘤,割了還會不斷地
長,當年台大醫院還列為國內第一病例,那位同事33歲就死了。

當年我的主管有位小姨子,念中壢的育達商職夜校,高中三年常以泡麵當午餐,
三年之後,牙齒全掉光。

同樣辦公室有位站務員的太太的一位高中很要好的女同學,因為上班的關係常以泡麵
代替午餐,後來懷孕仍未改習慣,最後是胎死腹中。

還有主管的小孩,因為父母都很晚回家,所以他國中時期也是常以泡麵果腹,
之後到了大學剛考上的那個暑假也是併發血管瘤死去。

經醫學臨床報告,台灣的泡麵因為要有好湯頭,所以計量常常是美國營養餅乾的二十
倍之多,也是日本泡麵的四十倍以上,所以大家都會說台灣的泡麵最好吃,
不過就是沒有人知道台灣的泡麵最毒,以台灣泡麵的劑量經過最注重健康的日本人估
計,大概吃一包科學麵就需要肝臟解毒32天,其他的泡麵劑量更高了。

奉勸朋友們,健康不是口號,要能克制自己的口慾才有用。
泡麵很香,如果當解饞吃吃還好,千萬別常吃。

別墅

Re: 吃一包公仔麵就需要肝臟解毒32天(請愛惜身體)

不嬲都話公仔麵無益架啦,不過我都好中意食喎,真係有時諗起都想食,仲要加隻旦加d菜心就仲正呀

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

珍珠宮

我都好鍾意食公仔麵, 尤其係炒公仔麵, 但講到咁誇張, 真係要 32days, 早D得唔得呀.

禁止訪問

民房

ha8mo 寫道:
台灣佬同大陸佬講既所謂健康資訊
我一概不理

agree

禁止訪問

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

貪方便食杯麵

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我睇完都唔明佢d公仔面有咩成份會令d人死.

禁止訪問

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都唔信, 不過我有d"有心"朋友日日send俾我

講返真人真事: 我老公, 有一排同我62,99反大面, 寧願日日叫工人煮面(多數係出前一丁or日本面), 都唔肯同檯食飯, 維持左over半年時間
結果做body test時, 驗出膽固醇超標, 同埋有痛風......

當然食即食面係唔健康, 不過我都係唔信一包面要32日解毒啦..........

禁止訪問

侯爵府

月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

我以前在台灣念書都是每天一兩包...........
有五年了!
可能命不久矣
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢話係"台灣的泡麵最毒" 之嘛!

小彗 寫道:

朋友們:請為愛你的人珍重!

很多人因為口慾而不能克制自己,曾經有位同事每天吃兩包泡麵當早餐,
在31歲那年得了【腹膜後血管周圍癌】,長滿像葡萄一樣的血管瘤,割了還會不斷地
長,當年台大醫院還列為國內第一病例,那位同事33歲就死了。

當年我的主管有位小姨子,念中壢的育達商職夜校,高中三年常以泡麵當午餐,
三年之後,牙齒全掉光。

同樣辦公室有位站務員的太太的一位高中很要好的女同學,因為上班的關係常以泡麵
代替午餐,後來懷孕仍未改習慣,最後是胎死腹中。

還有主管的小孩,因為父母都很晚回家,所以他國中時期也是常以泡麵果腹,
之後到了大學剛考上的那個暑假也是併發血管瘤死去。

經醫學臨床報告,台灣的泡麵因為要有好湯頭,所以計量常常是美國營養餅乾的二十
倍之多,也是日本泡麵的四十倍以上,所以大家都會說台灣的泡麵最好吃,
不過就是沒有人知道台灣的泡麵最毒,以台灣泡麵的劑量經過最注重健康的日本人估
計,大概吃一包科學麵就需要肝臟解毒32天,其他的泡麵劑量更高了。

奉勸朋友們,健康不是口號,要能克制自己的口慾才有用。
泡麵很香,如果當解饞吃吃還好,千萬別常吃。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

係就係唔健康架啦, 不過都唔會咁嚴重掛?! 因為公仔麵真係好普通, 差唔多早、午、晚3餐都有機會食到。如果真係咁犀利, 政府都立例管制啦!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

宜家好像多咗好多茶餐廳提供[出丁麵]但不用加錢[以前要額外加2-3蚊],吃完之後都覺得難消化d喎.

複式洋房

多吃壞肚皮啊?

男爵府

我都好鍾意食公仔麵 , 以後食少d :-|

侯爵府

台灣泡麵同公仔麵都唔同!!! ?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至
熱門主題