跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

飲開奶茶係咪真係得呢??

我bb而家飲奶最多3安就唔食喇, 已經維持左1個月, 所以而家唯有少食多餐, 一樽5安奶好多時都要分3次先飲得唒 :-( :-( 0岩0岩尋日整左d開奶茶佢試下, 唔知幾時先會見效??
該用戶已被刪除

Re: 飲開奶茶係咪真係得呢??

大宅

好媽媽勳章

我bb都有食兩餐粥仔(1碗), 但係有d擔心bb食咁少奶會唔夠營養,始終奶奶d營養會全面d,原來開奶茶唔係會問胃d架?我bb又無熱氣,便秘呢d問題喎,咁咪唔使飲囉

大宅

我bb細個d先有飲少左奶呢個問題,因為佢係奶精,超中意飲奶... 但我奶奶果時隔週都有煲開奶茶同七星茶佢飲...飲左真係飲多d奶架喎...

http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

好媽媽勳章

7星茶係咩東東??

別墅

winnieong
我個bb都係唔飲奶,一啖都唔飲,只係食粥仔,已經幾個月
我去健康院問過,啲姑娘話無問題,只要食粥仔食得好就得,當然每餐都要有菜有肉,要連渣都食先得
不過我都會繼續氹他飲奶,飲得幾多得幾多,通常平日我姑姐湊就氹唔到他飲,要到週末自己湊先可以氹到他飲4安左右,仲要係一日先飲到,迫都迫唔黎

大宅

我bb moses 之前都試過唔飲奶, 以下係我試過可行的方法:-
1. E生話可以 飲低敏配方的奶粉, 當佢腸胃吸收好D, 就自然會肯飲番.
2. 轉日本奶粉, 比較香/ 滑和小小甜.
3. 轉奶樽,因bb口仔大D, 會鐘意有口感D.
4. 開奶茶係消滯和消熱氣的, 但moses就冇乜用.

該用戶已被刪除

大宅

好媽媽勳章

[quote]
ysy111104 寫道:
winnieong
我個bb都係唔飲奶,一啖都唔飲,只係食粥仔,已經幾個月
我去健康院問過,

大宅

好媽媽勳章

barneywong 寫道:
我bb moses 之前都試過唔飲奶, 以下係我試過可行的方法:-
1. E生話可以 飲低敏配方的奶粉, 當佢腸胃吸收好D, 就自然會肯飲番.
2. 轉日本奶粉, 比較香/ 滑和小小甜.
3. 轉奶樽,因bb口仔大D, 會鐘意有口感D.
4. 開奶茶係消滯和消熱氣的, 但moses就冇乜用.

咁如果轉奶樽又邊隻好呢?

大宅

好媽媽勳章

[quote]
pp&s 寫道:
試下轉奶樽或奶粉, 我個女轉完奶樽後勁飲奶, 但

別墅

winnieong 寫道:
你好呀~
咁bb淨係食粥會唔會唔夠營養架?? 你會煲咩粥佢食呢?一日食幾餐?? bb會唔會好瘦呢?我bb塊面就唔係好瘦, 但個身就好瘦呀 :-( :-(

好都擔心會唔夠營養,所以先帶佢去健康院,但係聽完姑娘講話無問題,只要他肯食野同精神好就得,咁我就無咁驚,不過我都係覺得始終奶係好啲,所以我用羊奶片代替

另外,我試開稀啲奶比佢習慣啲味,發覺他反而肯飲少少,你都可以試試。因為最近有好多奶粉公司寄版來,可以逐隻試,試到他肯飲。

粥仔方面,我姑姐會一早煲定一日份量,會有菜/瓜+豬肉/雞肉,有時會加隻蛋黃,其實咩都可以比佢食,只要唔會有敏感就得,要養成bbo既食習慣,唔好比佢偏食,我現在只係唔比調味同糖果bb食,同埋蛋白/牛肉/橙都會遲少少先比

至於食幾多餐就因人而異,我bb日間會食3餐,8點-12點-4點,因為唔肯飲奶,所以日間全食粥,到我放工就飲母乳。但上次去健康院就話唔好咁快比咁多餐固體食物bb,最多兩餐就夠,寜願每餐比多啲

其實個個意見都唔同,最緊要bb健康

大宅

winnieong 寫

咁如果轉奶樽又邊隻好呢?

都係要try, 揀D奶咀係可以比佢成個含住既. bb之前唔食奶時都好瘦, 一食番奶就好似吹波咁.....
該用戶已被刪除

大宅

好媽媽勳章

呢排阿b都好d喇,唔使一樽5安奶要分三四次飲,好多時飲一次都攪掂哂(不過要跳哂舞un下un下先飲) :tongue: :tongue: :tongue:

首頁

尾頁

跳至