跳至
[2005年] Watch TV

首頁

尾頁

別墅

Watch TV

Hi all,

Will you let bb watch TV ar.........

男爵府

2019新春慶豚圓

Re: Watch TV

大部份都唔會俾佢睇的~
特別係電視劇集果D就一定唔得~
但會俾佢睇新聞報導同D有益既節目...
甚至黃金時段既廣告都OK~

但我唔會俾佢自己一個坐響度睇...
會抱住佢一邊陪佢睇一邊講解~

例如"瞬間看地球",我就會朗讀個地方名俾佢聽~
又如"國歌"..如得音樂...我會唱埋歌詞俾佢聽~一齊同佢拍拍手..同佢講唱國歌要起立..係中國既國歌等...解釋俾佢聽~
如新聞報導...就因應唔同既新聞略加講解~

大宅

會呀~~
但係佢都唔睇電視, 自己成日係個廰行來行去~~~
Welcome to 吳公館
www.babyhome.com.tw/babyhoey

別墅

我都好想開這TOPIC呀!!我好苦惱呀!!因老人家湊。。日日睇呀!佢仲睇到眼定定。。你阻住佢,佢會用個頭就去睇。。。我真係好怕呀。。。但又無計呀!!又無可能叫人佢地唔睇架!!真係好

複式洋房

"睇到眼定定。。你阻住佢,佢會用個頭就去睇" me two...sometimes he even uses his hands to 推開 my hands if I block his sight by hand!

my Marcus really enjoys watching TV, esp news and the song for any programme at night...
during daytime, his grandparents usually let him watch VCD(kid's songs)

But I don't really worry...except that the distance of watching TV!

大宅

"distance of watching TV!" 我都係最擔心呢樣...bb直頭同電視0距離嘛! 不過我放佢係托兒所,所以唔計星期日同埋放假, 都差唔多全日只係晚上同我一齊睇高崩滿座o者(睇完佢都訓左啦~),所以我諗問題冇咁大...
SmonaChan 寫道:
"睇到眼定定。。你阻住佢,佢會用個頭就去睇" me two...sometimes he even uses his hands to 推開 my hands if I block his sight by hand!

my Marcus really enjoys watching TV, esp news and the song for any programme at night...
during daytime, his grandparents usually let him watch VCD(kid's songs)

But I don't really worry...except that the distance of watching TV!
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

首頁

尾頁

跳至