自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

有無媽咪去過UK Cardiff?

請問天氣如何?
如想搵屋,應何從入手﹙例如網址....﹚?
My Two Princess

男爵府

Re: 有無媽咪去過UK Cardiff?

http://www.cardiff.gov.uk/

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

唔該!

男爵府

My sister and her family just emigrated to Cardiff last August. Cardiff is a small and nice town.

琥珀宮

mos2468 ,
想請問,你sister住得近市中心嗎?cardiff的物價指數如何?

男爵府

佢住係Cathedral Road ,離airport 揸4 hrs 車,日用品及家居都唔平(可能英磅高企),用landline打local call都要計$(except Fri-Sun),不過如果係Cardiff 嘅Mcdonald 做part-time時薪高過HK好多!一入夜around 8:00,就條街好靜,無乜夜生活,頂多去PUB,退休就無問題,不過未必人人啱過呢d 生活。仲有d mobile phone 接受好差,經常收唔到ga。

每晚呢個時間我就會同佢地用MSN chat。

琥珀宮

我都知道英國的生活指數一定唔會平,我想問問你sister係在香港搵定屋先過去,定係去到果邊先搵呢?
有無邊個網址可以上去睇下屋﹙因為我最鐘意 :mrgreen: ﹚
佢地果邊上網費同電話費大約幾多錢呀?

等待驗證會員

pigpig 寫道:
我都知道英國的生活指數一定唔會平,我想問問你sister係在香港搵定屋先過去,定係去到果邊先搵呢?
有無邊個網址可以上去睇下屋﹙因為我最鐘意 :mrgreen: ﹚

Pigpig,

Do you move to Cardiff soon??

用戶要求終止服務

我去過一次係因為去ireland經過既,屋呢d野就唔知幫唔到你,但個度d中餐廳認真mama,超難食,入到去好似去左60年代咁,同埋都幾人煙稀少,唔同london呢d大城市,我相信個度既生活會幾悶

等待驗證會員

pigpig 寫道:

http://www.livingincardiff.co.uk/

琥珀宮

twingirls ,
非常感激你的幫忙,你可以番去英國媽咪會處睇睇

男爵府

sister去過cardiff一次,搵定屋先過去,租住經朋友介紹嘅flat,住落遲d 會買屋。
tel& internet 有唔同公司, $$ 同 套餐都唔同, 佢地用既係 ntl, 一個月大若 25pounds, 連電話線同internet。

Try this:
http://www.google.com.hk/search?hl=zh-TW&q=cardiff+house&meta=

等待驗證會員

pigpig 寫道:
twingirls ,
非常感激你的幫忙,你可以番去英國媽咪會處睇睇

Welcome, I also leave a message for you in there~

子爵府

住得英國就預咗悶!我就唔鍾意London因為空氣唔好,行街shopping OK,不過zone3-6會好D...
果邊食中國嘢,好難搵到好食,價錢貴唔在講,就算自己煮,買包菜心都3-4磅.............

等待驗證會員

basilmama 寫道:
住得英國就預咗悶!我就唔鍾意London因為空氣唔好,行街shopping OK,不過zone3-6會好D...
果邊食中國嘢,好難搵到好食,價錢貴唔在講,就算自己煮,買包菜心都3-4磅.............

係呀...........我覺得London 好似彌敦道o架

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

pigpig,

你真係好努力咁幫你老公搵緊資料喎

子爵府

果時初到London都覺OXFORT ST似彌敦道,頭半年仲日日行,因為响TOTTENHAM COURT RD上堂,後來搬咗上去B'ham,就好少去London
twingirls 寫道:
係呀...........我覺得London 好似彌敦道o架

等待驗證會員

stkyo 寫道:
pigpig,

你真係好努力咁幫你老公搵緊資料喎

Yo

用戶要求終止服務

果時初到London都覺OXFORT ST似彌敦道,頭半年仲日日行,因為响TOTTENHAM COURT RD上堂,後來搬咗上去B'ham,就好少去London[quote]
[/quote]

咁似我既,oxford st regent st 我真係日日行咁滯,不過得個睇字! 因我就係piccadilly上堂,

個邊d中國野都唔係太難食呀,唐人街都有d食得過架,不過就例牌貴lor

雖然話會預左悶者,但係人都見唔多隻個感覺好lonely架ma,不過人人都唔同,有d人鍾意靜,有d人鍾意見多d人,我由zone5去zone1上堂其中之一個原因就係為左見人

等待驗證會員

果時初到London都覺OXFORT ST似彌敦道,頭半年仲日日行,因為响TOTTENHAM COURT RD上堂,後來搬咗上去B'ham,就好少去London[quote]
[/quote]

我都差唔多成年無去 London lu.................

首頁

尾頁

跳至