自由報料

跳至

首頁

尾頁

公爵府

想問 "痛風症" 唔食得d 乜?

唔食得:
1) 菜: 西 x 花
2) 所有菇類
3) 所有豆類
4) 仲有d 乜唔食得

男爵府

Re: 想問 "痛風症" 唔食得d 乜?

蝦, 蟹, 魷魚之類 .. 高蛋白質食物 .. 有時食波菜都要小心d..
Ding

子爵府

貝殼類海產,啤酒, 紅酒, 豆腐,椰菜花!
Waiting for YU

公爵府

即唔食得:
1) 菜: 西 x 花, 椰菜花, 波菜
2) 所有菇類
3) 所有豆類 豆腐
4) 貝殼類海產
5) 高蛋白質食物
6) 啤酒, 紅酒
7) 仲有d 乜唔食得

民房

重有內臟

子爵府

以下係之前我向其他網頁度搵到架, 但有d字睇唔到!

魚、內臟、肉汁、沙丁魚、貽貝、蘆筍 、乾豆、扁豆、白
 花椰菜、菇類、燕麥片、蝦貝類、菠菜、全麥麵包、酵母菌、肉、雞、鴨等。
Waiting for YU

公爵府

雞都係

YeungSiuB 寫道:
以下係之前我向其他網頁度搵到架, 但有d字睇唔到!

魚、內臟、肉汁、沙丁魚、貽貝、蘆筍 、乾豆、扁豆、白
 花椰菜、菇類、燕麥片、蝦貝類、菠菜、全麥麵包、酵母菌、肉、雞、鴨等。

別墅

爸爸有痛風, 但他很喜歡食五仁月餅, 五仁月餅都有部份是果仁類, 請問食唔食得嫁~
有始不有終 能受百樣痛 從沒有合約合同 但卻跨時空 這滔滔不息的愛 我贈給你用 這一生 和下世 有幾多全奉送 --------------------------- 呀仔 2006 年 4 月 24 日 出世啦

大宅

凍和太甜或太咸的食物 , 一食就會痛 !

男爵府

之前有bk mami報料話有隻車厘子蜜對痛風好好, 後來我買咗一支比我媽咪, 我媽咪飲完仲痛, 後來我地睇番promoter (我係吉x島買) 比我嗰張介紹單張, 原來支車厘子蜜"鐵質豐富", 但係痛風症係唔可以係高鐵質既食物架, 諗極都唔明點解咁多人話好 ?-(

衛生署都有痛風症資料===>click here

男爵府

pandacat_bb 寫道:
之前有bk mami報料話有隻車厘子蜜對痛風好好, 後來我買咗一支比我媽咪, 我媽咪飲完仲痛, 後來我地睇番promoter (我係吉x島買) 比我嗰張介紹單張, 原來支車厘子蜜"鐵質豐富", 但係痛風症係唔可以係高鐵質既食物架, 諗極都唔明點解咁多人話好 ?-(

衛生署都有痛風症資料===>click here

i think is ok bor~my grandfather drink it and the condition improved~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

花生,鵝,鴨,最好唔好打邊爐!

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

內臟, 豆類, 蛋白質高既食物都不宜

別墅

http://i222.photobucket.com/albums/dd24/janice_nn/34210_1128824054.gif

公爵府

即唔食得:
1) 菜: 西 x 花, 椰菜花, 波菜, 蘆筍, 菠菜
2) 所有菇類
3) 所有豆類 豆腐
4) 貝殼類海產, 魚, 沙丁魚, 貽貝
5) 高蛋白質食物
6) 啤酒, 紅酒
7) 肉, 雞, 鴨, 鵝
8) 內臟, 肉汁, 燕麥片, 全麥麵包, 酵母菌, 花生, 最好唔好打邊爐
9) 凍和太甜或太咸的食物
10) 仲有d 乜唔食得

子爵府

仲有糯米,糯米粉做0既野。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

不如淨係話有乜食得仲好 !!!!!!

公爵府

都係好提議
不過我覺得好奇怪, 肉, 雞, 魚 唔食得

christinefh 寫道:
不如淨係話有乜食得仲好 !!!!!!

男爵府

010 寫道:
花生,鵝,鴨,最好唔好打邊爐!

yes, 我老公上星期打完邊爐, 就痛到死, 我仲死, 係我叫佢打邊爐 :-(

大宅

我呀媽有左16年既"痛風症"所以我都知佢有咩唔食得:
1) 菜: 西蘭花
3) 所有豆類 :eg,豆腐,扁豆
4) 貝殼類海產:eg,生蠔
另沙丁魚(食少少都唔掂)====>其他魚食得架
5) 高蛋白質食物
6) 啤酒, 紅酒
7) 牛肉,鴨, 鵝 ===>豬同雞可以食架
8) 內臟
其實真係有好多野唔食得架,不過以上既食品...食少少都會痛,而其他食物要食到某一個份量先會痛

首頁

尾頁

跳至