論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

工人成日駁嘴, 有咩計仔?

我個印印好多嘴, 我同佢講一句, 佢就同你講番幾句, 有時我話佢某d野做得唔好,佢就好多辯駁或者面色一沉,總之就唔鍾意我話佢,我覺得佢唔尊重我, 有時都幾激氣, 但又唔想話得佢太犀利, 因為個仔俾佢湊緊,屋企無老人家一齊住,咁點可以令佢收斂下?

大宅

Re: 工人成日駁嘴, 有咩計仔?

唔想忍就要出聲架喇﹐語氣平和地同佢講係提點佢﹐唔係批評或鬧佢做錯野﹐唔需要你講一句佢講10句﹐亦唔需要下下起晒槓。

但態度差駁嘴呢d係性格﹐就算工人改得一兩個星期都維持唔到好耐﹐有時小事就忍一忍﹐當時運高睇唔到﹔太差既就要考慮提早換人。

複式洋房

有個朋友點醒左我,佢話工人唔會因為你話佢幾句,就揾你阿b出氣,相反如果佢本質唔好的話,唔會因為你對佢好好而唔去傷害你地.
佢知道你咁諗,只會愈來愈惡.唔好忍到自己咁辛苦

禁止訪問

該用戶已被刪除

大宅

妍妍媽咪 :
如果係新工人,唔駛講, warming, or exchange or fire if 情況冇改善.
不過你咁嘅case(因為個仔俾佢湊緊,屋企無老人家一齊住),唯有忍吓啦! 不過你都可以試吓兇吓佢!

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我果件又係成日駁咀,佢成日唔記得關廁所燈,要我地成日提佢,佢就會話:亞先生自己都成日唔記得關啦
你話係咪比佢吹帳

珍珠宮

我識得有個 friend 又係,新 Bun嚟到未夠兩星期,僱主話佢錯咗嘅嘢,佢竟然答:I'm not perfect! 聽到我一把火,遲啲有時間要寫多封「駁咀」warning letter 加入天書,請大家俾啲料我,睇吓佢地有乜跨張駁咀言論,等我駁番轉頭兼炳佢地!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

我個bun bun 一樣, 唔認,會問番你她怎樣打爛

大宅

我個印印又係愈來愈鐘意駁嘴, 每次佢做錯, 只要一話佢錯就你講一句佢駁十句, 真係佛都有火. 但我發覺我愈嬲佢愈多野駁 有次嬲到我大聲喝佢叫佢收聲. 再咁落去我會癲, 所以依家我用另外的方法-軟功. 例如明明做錯但會同佢講:咁做唔好, 下一次咁咁咁. 有時佢做咁或者煮野好食, 我會讚下佢. 咁佢就會好開心. It works. 人心肉利用D已有的資源益下佢, 情況已有明顯改善......便不過有做錯就一定要俾佢知, 因為你都想佢改.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我鬧就唔會,但一發現工人做錯左我會即時出聲,我唔會擺係心到,因如一而再唔出聲,只會自己愈黎愈激氣.但我工人初黎時試過博我咀想推卸責任,卒之有一次比我拍檯剷到佢飛起後,佢就知阿mum好nice,但一發火就好大獲,所以到依家佢都無再係咁.
反而佢做錯即刻同我講,我一定比機會佢,唔會鬧佢,剩係叫佢小心d.

都係要同佢玩心理戰先得.

禁止訪問

大宅

阿sir都成日唔記得關 -- 我會提阿sir﹐多謝你粗心﹐但唔該你做好自己本份先批評僱主﹐仲有﹐就算阿sir唔記得關﹐阿sir都係俾電費果個﹐已經自食其果﹐你唔記得關係咪你俾電費呀﹖係就每次10蚊﹐唔係就唔好咁多野講。(我仲加多一句)以後唔好咁多辯駁﹐浪費我要教你做工人應有既manner同答你既時間。

I'm not perfect -- I know. That's why I am teaching you and reminding you different things from time to time. Exactly because you are not perfect, you should try hard to follow our instructions in order to meet our standard, which is not high but basic to all families. If you think you cannot meet even this minimum standard, you should reconsider whether you are suitable to work as a domestic helper at all.

同意JSJ做法﹐我都係軟硬兼施﹐賞罰分明﹐有時都會找機會俾個good佢﹐等佢有番d心機做野﹐始終我地俾老細話得多都冇心機啦﹐好似冇論點都唔岩心水咁﹐工人既拼搏精神一定唔及我地﹐就更加冇心機。不過太過份就會自然惡d﹐我通常惡之前會警告工人我宜家冇乜耐性﹐唔好要我發惡﹐如果唔係你連企都冇定企。咁工人(如唔係博炒)都會醒水﹐唔再講廢話/辯駁/推三推四/etc﹐變番正常。

JSJ 寫道:
我個印印又係愈來愈鐘意駁嘴, 每次佢做錯, 只要一話佢錯就你講一句佢駁十句, 真係佛都有火. 但我發覺我愈嬲佢愈多野駁 有次嬲到我大聲喝佢叫佢收聲. 再咁落去我會癲, 所以依家我用另外的方法-軟功. 例如明明做錯但會同佢講:咁做唔好, 下一次咁咁咁. 有時佢做咁或者煮野好食, 我會讚下佢. 咁佢就會好開心. It works. 人心肉利用D已有的資源益下佢, 情況已有明顯改善......便不過有做錯就一定要俾佢知, 因為你都想佢改.

大宅

duplicated

別墅

If the maid 駁嘴 in a smart way, I won't say anything. But they just 駁嘴 without any fact to support.

When they clean up the cabinet, they don't like to put the thing back to right place. Then, I will ask why she put over there. Also, I will ask her to get it for me even though I know when she put it. After a few times, she realizes that she would be very busy if she doesn't put the things at the right place and she will improve.

Teaching a maid is harder than teaching a kid! My god!

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個 maid 又係成日駁嘴, ne d 係佢地性格問題,
無得改 就算話完佢最多好3幾日

不過佢除左駁嘴仲有其他野, 所以我已經決定 ng 再忍佢,
e+ count down 緊, 對多佢1x日就 "pan" 佢走

複式洋房

my yan yan likes to say "唔知點解" when she makes mistake; like breaking the dish; overcooking some food; and make too hot juice for my babies........

Then, I said, "唔知點解, you forget to bring your brain to work."

大宅

我實忍唔到. 係公司已經受氣, 返到屋企就梗係唔忍嗱!!!!!!如駁嘴,佢真係找c.

男爵府

我都係咁話,錯都唔應,仲要駁咀,
原全接受唔到,所以我嗰個都係今個月走得lu
keroppipooh 寫道:
我個 maid 又係成日駁嘴, ne d 係佢地性格問題,
無得改 就算話完佢最多好3幾日

不過佢除左駁嘴仲有其他野, 所以我已經決定 ng 再忍佢,
e+ count down 緊, 對多佢1x日就 "pan" 佢走

大宅

我覺得係d smart一d o既工人先識駁law, 舊時我工人會駁, 但係我唔會由佢, 直接同佢講唔可以駁咀, 必要時丙到佢失魂 之後佢望到我眼神炸, 佢已經收聲同say sorry喇.

先俾機會佢改, 如果連你ge說話都唔聽, 留黎都無用啦, see?

首頁

尾頁

跳至