跳至

首頁

尾頁

大宅

想順產的媽咪, 醫生有冇同你地"度盤骨"?

我同醫生講想順產, 佢話要"度盤骨", 睇下夠唔夠位先決定.
仲要驗埋陰道有冇箘.

我想問問有冇媽咪試過度盤骨?
醫生話要用手摸, 唔知係唔係伸隻手入陰道摸呢?

大宅

Re: 想順產的媽咪, 醫生有冇同你地"度盤骨"?

唔通好少 mami 需要度盤骨???

咁係咪唔駛度都得架?

複式洋房

我個C+有講過順產要度盤骨同睇嚇BB掉頭未,不過等36週先做。

別墅

我個c+話唔一定要度盤骨,係有好多可能性決定可唔可以順產,所以要睇下bb個頭size先,就可以估計夠唔夠位, 不過我係20週時問佢,所以佢話到時至算,而家30週佢仲未同我講!

大宅

醫生都係話有好多因素決定可唔可以順產, 度下盤骨就可以多一個數據了解自己順產的機會.

我老公話用手摸咁唔科學, 叫我唔好度喎!
而家都唔知度唔度好?!

該用戶已被刪除

大宅

我有個朋友剛剛生完, 佢話如果個b size 大(重) or 頭size 大, 就一定要度, 驚到時生唔到. 我唸如果e生話要度, 就最好度, unless 唸住開刀生.

大宅

但係我亞b size & 頭圍 只屬於標準尺碼, 是否都要度呀?

醫生話度盤骨只是估計大小, 唔一定準確的!

大宅

CatieMa,
你係咪唔想度呢?? 怕embrassing (因為我都係咁唸) or any reason??

如果怕embrassing, 咁老實, 生到要 ga wo~~
我朋友話唔會傷到bb 的. 佢都係因為度完, e生話根本唔足夠位比bb 順產. 其實度咗都係大家好, 唔洗心掛掛.

大宅

domcheng :

主要是怕痛囉!! :cry:
老公戔戔時, 我都覺得勁痛, 次次都係死忍咋! 而且唔係次次都可以入晒去.

而家要比醫生伸隻手入去摸, 我肯定會好緊張好緊張, 我怕醫生夾硬伸隻手入去, 到時實痛死我囉!!..... :-(

老公知我驚叫我唔好度, 佢話用手摸未必準, 度咗話"可能"唔夠位, 到時又15/16咪仲煩!!

咁你會唔會度呀? ?

大宅

CatieMa,
其實我都好怕痛, 不過上次上物理治療, 佢教當check up 時要放鬆會陰肌肉. 咁就會無咁痛. 佢仲話一定要execrise 多d点收緊同放鬆, 有助順產.

我都應同你老公想法, 不過呢個係睇e生 經驗.
我唔知我e生會唔會要求check, 如果真係要都會check. 唔想到時生生吓先話唔夠位咁味好trouble. 同埋驚會焗親bb. or 要emergency 開刀.

別墅

I remember last time, the doctor did that from i was 38 weeks. Because doctor want to check 陰道开左几多同计我几时会生. 我baby好早就掉了头, 40weeks先出生.

My doctor is a female, so i feel ok to let her did that, not embrassing at all.

首頁

尾頁

跳至