烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 買左個新焗爐,點用呢?

Strawberrys,

原來我個打蛋器既說明書係冇講佢幾多瓦既,所以唔好意思答唔到你.我買呢個時都有見到座枱式,不過我嫌佢ngar za.餐餐要搬佢出來我覺得幾麻煩.個廚房亦唔可能放得落.所以我唔揀座枱.
據我所知,將蛋白放入冰格雪大概15分鐘等佢略為結冰,會容易發好多.用不銹鋼容器載會好過用膠兜.
我自己未做過麵包,不過聽朋友講搓粉都係用手最好,力度容易調節.個支棒多數唔係幾夠力.
個幾間大電器舖似乎幾少有折.你有冇邊張信用卡可以換現金券?我個打蛋器就係用某張卡既coupon係Yaohan the Best換架.

侯爵府

2023年兔年勳章

Blythemia ,

我昨日買了Philips 手提打蛋器,並依從你的提示「將蛋白放入冰格雪大概15分鐘等佢略為結冰,會容易發好多」,果然又快效果又好,所造的海綿蛋糕鬆了很多,真要說聲多謝你!

我今天在大眾書局買了一本"甜蜜蛋糕",讓我嘗試後再與你分享。

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

恭喜你.海綿蛋糕都唔易做得好架.我做過兩次,第一次撞手神咁岩整得幾OK,第二次做,個心唔係熟得好透.你會唔會用熱水座住係打發D蛋同糖架?有冇咩秘訣?我最近試做戚風,又係第一次好過第二次.第一次食剩一細件,放入雪櫃五日重好軟.

你本甜蜜蛋糕有D咩好介紹?

別墅

siupak01 :

你買左個新焗爐幾多錢,我家有一個小型焗爐亦不知怎麼用。因這是贈品,很多功都沒有。

:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

大宅

Twins媽咪,

我個焗爐係好cheap個款o黎架!"Loyola"牌子,可燒雞的,$300左右.因為,想試下焗o野食,所以,買住隻cheap cheap地試下先.依家試過焗薯蓉,蒜蓉飽,生蠔,蟹蓋,cheese cake,都幾好喎!你可以試下d簡單o野先!

侯爵府

2023年兔年勳章

Blythemia ,

海綿蛋糕都算OK,不過隔一晚第二天吃已經不太軟,是否有什麼秘訣呢!

我會用熱水座住打發D蛋白同糖,起泡至奶白忌廉狀態後才下已篩麵粉。

戚風是如何造的,請賜教!

“甜蜜蛋糕”好介紹如下:(用英文較快輸入)
Simple Family Cakes
a. Vanilla and Sour Cream Pound Cake
b. Marble Loaf cake
c. Angel Food Cake
d. Devil's Food Cake
e. Honey Gingerbread
f. Devonshire Apple Cake
g. Jam Swiss Roll
h. Victoria Sandwich Cake
i. American Pecan and Cinnamon Coffee Cake
j. Pineapple Upside Down Cake
k. Dundee Cake
l. Banana Walnut Cake

Skilful Decorative Cake
a. Coffee Butter Cream Cake
b. Black Forest Cake
c. Raspberry and White Chocolate Mousse Cake
d. Opera Cake
e. St. Honore Gateau
f. Chestnut Mont Blanc Cake
g. Fresh Custard Cream Strawberry Napoleon
h. Fresh Fruit Cream Cake
i. Tiramisu Cake
j. Pear Charlotte
k. Lemon Mousse Cake
l. Spring Garden Carrot Cake

Small Cakes and Pastries
a. Fancy Birthday Cup Cakes
b. Sand Castles
c. French Madeleines
d. Brownies
e. Lamingtons
f. Cream Horns
g. Chocolate Eclairs
h. Viennese Buter Jam Cups
i. Mini Sponge Fruit Flans
j. Strawberry Shortcakes
k. Queen's Cakes

Festival Cakes
a. Easter Simnel Cake
b. Easter Tea Rings
c. Monther's Day Orange Floral Cake
d. Father's Day Chocolate Mousse Cake
e. Halloween Pumpkin Cake
f. White Chirstmas Cake
g. Candied Fruit Christmas Cake
h. Chocolate Yule Log
i. Homemade Wedding Cake

是不是見到都流口水呢?如你看見相片後,很可能像我一樣把書買回家慢慢看。

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

siupak01 寫道:
Twins媽咪,

我個焗爐係好cheap個款o黎架!"Loyola"牌子,可燒雞的,$300左右.因為,想試下焗o野食,所以,買住隻cheap cheap地試下先.依家試過焗薯蓉,蒜蓉飽,生蠔,蟹蓋,cheese cake,都幾好喎!你可以試下d簡單o野先!

siupak01,

呢個焗爐雖然 very cheap,不過極好用,好多人(包括我)都係用佢架! :-P

你有冇睇 cable tv 嘅"肥媽私房菜"呀?肥媽好多時都係用呢個焗爐整架。有次跟佢整焗葡國雞,不知幾掂呀!

大宅

我見海綿蛋糕唔係容易把握,已經移情別戀改做戚風喇.因為衰極都有個譜丫嘛 :-P 其實海綿我都係做過兩次咁大把,所以真係冇咩料過到俾你o番,真係唔好意思嘞.

不如講番戚風丫,點解呢排咁著迷呢,其實一個主要原因係自己減緊肥,唔想食太多牛油,但又忍唔到手做亞茂,所以咪頻頻整用沙律油做既戚風囉.等我簡單介紹一下做法:

首先蛋黃同糖混合,沙律油加入熱水撈暈,將幾樣搞一搞,跟住放入低筋粉同發粉,混合好備用.另一邊預備蛋白,加入糖同檸檬汁,打發好用蛋白糖霜,放番入備用個兜粉內混和.跟住就可以攞去焗.

我未講詳細既秘訣同份量,因為個女漏低成疊功課係婆婆屋企,我地聽日要六點起身出去攞番,而家要瞓.有興趣做既話不妨話我聽,等我稍後補充資料,早抖喇.

別墅

siupak01 寫道:
Twins媽咪,

siupak01:

多謝你回覆,我都要試下焗一些作品。
:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

大宅

Jmum,

我冇裝 cable tv,所以冇得睇,不過,聽過有不少人讚"肥媽私房菜"架!其實,我係網上搵過d recipes試過整焗葡國雞,但係totally loss!非常失敗,d雞好似熟透過火,又冇味道,好慘呀!請問你如何整先好味呢?Tkx!

大宅

siupak01,

"肥媽"真係好好睇架,因為佢教大家整嘢果 d 材料都好易買到,好快可學識!

上次肥媽教整"焗葡國雞",個秘决係[size=large]"一定唔好落水",只落花奶 & 椰汁,你可試吓:

材料:

雞 1隻,洗淨抹乾斬件,加少許 salt 撈均
potato 1 or 2 個,烚熟後切件落 wok 煎香 2面
洋葱 1個切件
garlic 蓉:2 tea sp
黃姜粉:1.5 table sp
細花奶 1罐
大椰汁 1罐

制法:

首先爆香 garlic,然後落黃姜粉,爆香後再落雞件,跟住再落洋葱,其間要不停"dull"。

跟住落花奶及椰汁,第一次唔好落曬,落三分二先,試過味後可按自己口味再加,最後落 salt 調味,煮 10-15mins。

將已煎香嘅 potato 放響玻璃碟底(or 其他焗爐用器皿),已煮之葡國雞放面,最後放少許椰絲響頂,放入焗爐 200度焗 20mins。

try try la! :-P

大宅

Jmum,

Thank you你呀!等我再試一次先,上次去澳門食過一次,跟住愛上左佢,d汁好正,d雞肉好滑,但係自己就失敗左,所以今次不容錯失!

大宅

Dear all,
睇到你地d留言,真係好想去買返個oven返屋企,剛剛去豐澤看過,loyala oven $269, 好抵玩!不個唔知係15l定17l,我己抄左個尺寸,返家睇下放唔放得落先!希望ok啦!因為我都好鍾意焗野的香味同埋個個sunday追肥媽私房菜,真係睇到我流口水呀!請各位將來傳授多d秘技比我,tks!

blythemia,
請問什麼叫做戚風蛋糕?個名好得意!

jmum,
我都係好好鍾意睇肥媽私房菜,你記唔記得佢教過一味銀雪魚尾係浸熟ga?我真係好想試呀!我見佢整完味餸果個樣真係好滑好滑呀!
我打算買呀肥媽本書,教哂佢節目介紹的餸菜的,$49,三聯用恒生信用咭買有85折!

大宅

Dau,

其實戚風係台灣既叫法,香港會叫雪芳蛋糕(但係嘉頓隻麻麻地).原文係法文chiffon,意思係天鵝絨.佢質地非常軟熟.我兩星期前做左一個,食剩半件放係雪櫃,十日後仍然好軟.

大宅

Dau 寫道:
jmum,
我打算買呀肥媽本書,教哂佢節目介紹的餸菜的,$49,三聯用恒生信用咭買有85折!

Dau,

肥媽本書一出我就買咗啦! :-P 有 39款菜式,打頭陣果個就係浸銀鱈魚啦!

大宅

Jmum & Dau,

嘩!我都要去買返本書學下先,雖然冇TV睇,我諗...只看書應該不太難嗎?

大宅

Dear all,

我今日專登出左Causeway Bay行City Super... 諗住買d整蛋糕o既材料,不過....d o既好貴呀!好似Kraft - cream cheese & butter貴過百佳好多!

原本,我打算去Times Squares d電器商店買打蛋器,不過有好多款式,eg. Mouleinex, Philips, Kenwood,價錢都係$188-$238,但係有175W & 250W之分,Mouleinex (250W, 但係個頭好似較為cheap d),其他牌子個頭堅固d,但係得175W,請問是否買大Watt數會較好呢?還是揀最平的已經可以呢?[全部皆有3-4段可調較]

請問可否給予意見呢?主要想做美味的蛋糕!Many Thanks! :-P

大宅

siupak01,

響 cookeasy 果邊 d boardmate 話"吉之島" d 材料(cream, cheese)好似平過百佳 & 惠康添呀,你順路嘅可去 look look!

大宅

siupak01,

我就覺得watt數大d穩陣d,因為驚唔夠力,未打起d蛋白同忌廉就謝哂.尤其係日後你想玩唧花,忌廉會比較易溶,所以更加要快手快腳.記得留意枝搞棍係咪上窄下闊喎.

大宅

Dear all,
好開心呀! :lol: 昨天返屋企度完尺寸,可以放到個oven(雖然放完迫d),諗住今個weekend去買!到時就可以好似你地咁整d好美味的蛋糕,曲奇同埋肥媽的餸菜啦!

blythemia,
原來戚風即係雪芳蛋糕,我又識多樣野啦!tks!
另外我想問打蛋器是否只係可以發蛋?有没有其他用途呢?

siupak01,
如果你除了喜歡用oven整cake之外,還喜歡做菜的話,肥媽本書真係很值得買!因為佢介紹的餸菜適合家常便飯,請客亦好好睇,材料又易買,我己成為佢fans啦(只係cooking方面 :-P ),因為次次見佢煮野煮得咁開心,屋企人又食得開心,自己更開心!
我諗只看書應該不難,不過我冇詳細揭過,只係在書局隨便看看,好似都有好多圖畫!

jmum,
原來第一味就係浸銀鱈魚,我要快d買來試整先得啦!不過肥媽節目中話d銀鱈魚尾冇人hou,在凍肉舖買$1/條 ,我又真係冇見過咁平喎! 佢買開餸果到好似係鵝頸橋街市,等我得閒去gup gup先!
我試過跟佢整咖喱雞同埋牛肉薯餅都好成功呀!

首頁

尾頁

跳至