烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 買左個新焗爐,點用呢?

Dau,

打蛋器除左打蛋重可以打忌廉,即由牛奶狀打到好似忌廉蛋糕上面個d一pat pat咁樣.有d打蛋器送埋搞粉棍,用來搓粉,不過我未試過.

大宅

唔好意思,我路過搭咀架.

唔知你地有冇睇早兩晚無綫嘅節目呢?好似介紹咗一家在開源道的樓上麵包用料鋪,有冇人知詳情呢?

大宅

Dau 寫道:
Dear all,
好開心呀! :lol: 昨天返屋企度完尺寸,可以放到個oven(雖然放完迫d),諗住今個weekend去買!到時就可以好似你地咁整d好美味的蛋糕,曲奇同埋肥媽的餸菜啦!

Dau,

咁就恭喜你啦,有新焗爐整嘢食,肥媽好多款菜式都係用呢個"叮叮爐"(佢係咁叫 :-P )整架,佢話就返 d 觀眾,因大多數都話冇大焗爐,咁佢就示範比大家睇吓,原來細焗爐都可以整到咁多咁美味嘅菜式! :-P

男爵府

Jenny,

係唔係呢間

侯爵府

2023年兔年勳章

Jenny 寫道:
唔好意思,我路過搭咀架.

唔知你地有冇睇早兩晚無綫嘅節目呢?好似介紹咗一家在開源道的樓上麵包用料鋪,有冇人知詳情呢?

Baking Warehouse
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期4字U室
電話:2172 6916
網址:www.bakingwarehouse.com
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我都係見到豐澤賣到咁平,想今個星期日去買.將個多士焗爐個位讓出來,但係同真係吾知佢呎寸啦,我驚放吾落要重新砌過個架,實俾老公話啦...
係未用恆生卡咩書都有折架?係就申請番張先啦....

大宅

Jmum,

吾好意思呀!昨日很忙,今日先得閑上o黎,點知多左好多message喎!真happy!

Thank you你呀!等我下次去開吉之島,買多幾件cream cheese先!你知啦! 我呢d小女人係要慳d架喇! :-P

大宅

Blythemia,

吾該晒! 原本今日落左沙田豐澤買Philips打蛋器架!點知佢話只送一套配件,明明Times Squares個邊話送2 sets,所以,都係返o黎Ma On Shan問下先買喇!

大宅

Dear Dau,

我今日係沙田大眾同商務吾見肥媽私房菜本書,所以,聽日去三聯買先!

Dear all,

不過,依家商務做緊85折,好多人買書呀!大部份o既書都有discount,所以,大家得閑去行下喇!

係呀,原本我想買本整蛋糕食譜(有discount嘛!, 不過,係咁易睇左3本書,實在花多眼亂,有d圖文並荗,教人點打粉,打cream,但係...d recipes吾係太給引,有d又講得太簡單,實在太過花多眼亂,我呢d新手真係吾知買邊本好呀!但係太貴,又吾可以買幾本喎!請問大家有冇好介紹呢?邊本書教整蛋糕抵買d呢?哈哈!

大宅

siupak01,

我都好鐘意買烹飪書架,買買埋埋一大堆,我仔當 d 書係 menu,睇啱就落 order 叫我整!

肥媽本書其實響百佳都有得賣,不過冇折!

有一本"西點蛋糕大百科"(好厚架),係由日本西點專修學校師傅出嘅,內容有制作技巧、蛋糕、cookie、biscuit、、puff、pie、tart等,有不同款式,有易有難,暢文出版社,$120 響書展買,我諗大間嘅書局會有得賣。

另有一本簿薄地"基礎入門做甜點",內容有蛋糕、cookie、puff,得1,2 個款式,比較簡單易整,同埋只係$28,初學買嚟玩吓都幾抵,萬里機構出版,我響大眾買嘅。

大宅

Jmum,

好呀!等我去search下先!多謝你o地呀!我好開心係呢度識左咁多朋友,成日不厭其煩問問題,係度學左好多烹任秘技,你知啦!以前吾入廚房o既我,依家要做家庭"煮"婦,實在好難呀! :-P

大宅

西點蛋糕大百科係商務標價150元喇,而家全線八五折.冇錯佢真係好厚,(有時太厚拎入廚房又唔係咁方便,因為我好搞野,將本食譜夾係個譜架上面一路整一路睇).但係冇好多款其實我知自己唔會整,所以始終冇買.
有一本心大心細想買既係低卡路里既蛋糕食譜,六十幾蚊,岩哂我呢D又想整又想食但係又怕肥既人.另外有一本叫幸福洋果子,大大本,好精美,D相好靚.應該係九十零蚊,都好值得買.

大宅

Dear all,
我好開心呀,終於買左個oven返屋企啦!心情真係好興奮,你地話第一樣做什麼好呢?有咩係比較易上手,第一次做都唔會衰得去邊呢? 我想今晚試下!大家可否比d意見我呢?tks!

ydoris,
你是否想買loyala個oven?我有尺寸呀!你可以參考下,啱位先買lor!w17", d13", h12", 容量17lit,但只有上下火同開or只開上火,冇剩下火,豐澤現售$269,好抵!

siupak01,
我剛剛打去三聯問,佢話而家係做緊hongkong bank 信用咭,買滿$200正價貨品有9折,咁唔係好抵jar wor,好多地方都有9折,咁我又再搵下先,知道邊到平d再報料!

bythemia,
"幸福洋果子"呢本好吸引呀,價錢又ok,最緊要圖片精美,見到個靚cake樣會特別想整!

jmum,
請問cookeasy個討論區是否關左呢?我搵來搵去都搵唔到!我記得有好多野睇呀!如果close左好可惜啦!

大宅

Dau 寫道:

ydoris,
你是否想買loyala個oven?我有尺寸呀!你可以參考下,啱位先買lor!w17", d13", h12", 容量17lit,但只有上下火同開or只開上火,冇剩下火,豐澤現售$269,好抵!

jmum,
請問cookeasy個討論區是否關左呢?我搵來搵去都搵唔到!我記得有好多野睇呀!如果close左好可惜啦!

Dau,

第一次可以整曲奇or 蛋糕仔,通常都會OK! :-P

我個"L"牌有齊三樣火架喎:單上、單下 & 上下,why 你果個冇"剩下火"?

cookeasy 個站久唔久就會 shot 一陣(慣架啦!),你晏 d 再試吓。果樹好多"高手",我成日都偷師架! :-P

大宅

jmum,
係呀,我果個只得單上同埋上下,冇剩下ga,我都唔知點解!
請問如果整蛋糕仔要用什麼模呢?紙模定鐵模?tks!

大宅

Blythemia 寫道:
[節錄] 西點蛋糕大百科係商務標價150元喇,.......另外有一本叫幸福洋果子,大大本,好精美,D相好靚.應該係九十零蚊,都好值得買.

Blythemia,

睇怕要搵d時間認真係d書店慢慢睇,因為,我係新手,每次煮中西餐,都要係網上找recipes,然後貼係雪櫃上邊睇邊煮,所以本書太厚的話,會不太方便. :-P
--------------------------------------------------

Dau寫道:
siupak01,
我剛剛打去三聯問,佢話而家係做緊hongkong bank 信用咭,買滿$200正價貨品有9折,咁唔係好抵jar wor,好多地方都有9折,咁我又再搵下先,知道邊到平d再報料!

Dau,

Thank you晒!我去左三聯搵到肥媽本書喇!不過,望完一輪,最終冇買,因為,我個人上覺得d口味吾係太合我,而且,老公都話吾吸引喎!(當然指本書,老婆一定掂啦! )所以,空手而回!
--------------------------------------------------

Jmum & Dau,

係呀!我個’L’焗爐都係得3個function control?! 真奇怪!

大宅

Hi,

Thanks for the links.

I am considering learning making cookies just because of this topic.

For the oven you mentioned, not sure which model, Citibaxk seem giving out as gift for card application. My husband is considering apply for the card.

大宅

Jenny 寫道:
For the oven you mentioned, not sure which model, Citibaxk seem giving out as gift for card application. My husband is considering apply for the card.

Jenny,

早排 cookeasy 果邊好多人都話想申請 Citibank 張咭,就係貪佢有焗爐送呀!

大宅

Dau 寫道:
請問如果整蛋糕仔要用什麼模呢?紙模定鐵模?tks!

Dau,

我通常用紙模,貪佢唔使"done"返出嚟! :-P

如果靚 d 可以響吉之島買,$10 區果樹有好多款式,但就未必抵,有次響UNY買過一隻 Baking Cups,"Reynolds" $10.9 一包有三隻色(有粉紅、粉藍&粉綠),都有成 40/50個,其實有 d 鋪頭買 baking cups 好平(cookeasy 果邊話響灣仔),不過我唔就脚冇去睇過,你可去睇睇!

大宅

其實鐵模通常係用來整蛋撻仔之類架,我買落好多紙模同muffin杯,有印埋鴨仔圖案,有D五顏六色,有D有格仔,貪佢請人食時個買相特別可愛.其實十蚊店唔一定平,我見銅鑼灣吉之島一包得20至25隻左右.如果Jmum講既係灣仔陳枝記,我可以報料個度紙杯size就有幾多選擇,但係得淨白色,而且一次買要買好多.

首頁

尾頁

跳至