自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

有個同事每日食早餐及午飯都唔比番錢另一個同事,話要月結,但總數只係三佰幾元,你會唔會拆穿佢呢?

禁止訪問

Re: 有個同事每日食早餐及午飯都唔比番錢另一個同事,話要月結,但總數只係三佰幾元,你會唔會

禁止訪問

Re: 有個同事每日食早餐及午飯都唔比番錢另一個同事,話要月結,但總數只係三佰幾元,你會唔會

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

咁都有得月結??唔係嘛... ?-(

別墅

月結都可以既~不過要預支左先law

別墅

我是不會月結的, 已經很多東西要記, 仲要記這些, 咪好唔得閒, 一係(舖舖)清, 如果唔係咪唔同佢一起食早餐.. 費事變成習慣, 好難收錢..
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咪係, 日日十蚊八蚊都要計住, 駛唔駛搵會計幫手tim呀

禁止訪問

別墅

可唔可以叫受害者找藉口唔幫佢買... 就算打電話叫外賣都係留佢條內線, 一於扮修身或約了自己朋友食.. 無份食, 唔洗比.. 得唔得?
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

禁止訪問

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

唉.... 如果當時人唔出聲好難叫人比錢架喎.....

大宅

[size=large]唔會當時人都唔出聲,咁我憑咩出聲呢

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我覺得d人係故意唔比錢的.
我都識d咁的人, 大家一齊叫pizza,
食完人地叫夾錢, 一係扮聽唔到,
一係又話無散紙. 我都試過兩次,
有時外賣黎到, 我又唔想比人話等咁耐.
所以好多時我都會出左錢先.

而家仲差我$4x, 叫又叫過,
唯有當跌左, 下次夾錢之前
盡量記得忍手唔好比住. :evil:
月光很美麗☺

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我一定唔會俾呢D事發生係我身上!一次半次唔記得帶錢我可以借住!但月結no way!!我有個同事以前都試過咁對我另外一個好林既同事!連續幾日都無還番錢俾佢!我同佢出頭!叫個衰人還清先再幫佢叫外賣!我仲話俾佢聽無錢唔好學人食飯! :tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

仲有呀!我地去飲茶都會先收錢,無錢唔俾佢去!因為之前真係有D咁熟骨既同事!搞到我地個個都好均真!!

禁止訪問

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

I used to have a joint account (not bank one lar of course) with all the colleagues having lunch together gei......there is no need to share $ each day but each one pays for the lunch in turns and a colleague will manage the in and out $ for lunch....when ones account is -ve, he/she will pay for the coming lunch and again deducting each day (as sometimes not every colleagues will come up for lunch gar mar).....the colleague in charge will then use any surplus to buy fruits for each colleague......very warm gar. Maybe you could ask your colleague to request the no-pay one to pay for the breakfast and lunch with he/her alternatively to solve this problem lor.......but of course, if the one who suffers doesn't think that he/she is suffering, there is no much you can do.......
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

又唔使拆穿佢...佢月尾俾三百幾蚊之時,俾張十萬九千七嘅帳單過佢...佢一定會問...“使唔使咁多?”...你同事即時伸出手上之錢曰:“一日兩餐一個月結數,止唔止咁少呢?”

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最憎呢d人~~~~

不過, 如果當時人唔出聲又真係好難幫佢開口囉.

我自己一定唔會比呢d事發生!! 一兩次就話啫, 擺到明的話我一定話佢, 無面比~~~ 既然佢唔尊重自己, 我亦唔會尊重佢囉!!

侯爵府

仲乜要咁做...當時人唔幫個同事俾錢米得LOR

首頁

尾頁

跳至