自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

今日差D比架貨車撞死﹐抄左車牌﹐可以去邊到投訴??

為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

子爵府

Re: 今日差D比架貨車撞死﹐抄左車牌﹐可以去邊到投訴??

你可以去就近警署報案室舉報, 當然你要有時間比口供及出法庭做證人la.

子爵府

好的﹐謝謝..我聽日就去
我呢到好多老人家同埋係幼稚園門口架..0甘開車..!
轉彎唔打燈﹐竟然係離我兩寸位置急煞車
差D撞死我呀﹗

BeautyPinky 寫道:
你可以去就近警署報案室舉報, 當然你要有時間比口供及出法庭做證人la.

伯爵府

珠豬媽, 警署係唔會處理, 所以你可以簡單D, 打999, 然後佢會比交通部電話你, 你打去投訴, 然後會再約你落份好詳細口供, 大約一個鐘頭.

子爵府

警署是一定會處理的, 但不是即時處理, 因為要轉介到總區交通組有關部門, 佢地會再約你錄取口供並進行調查!

珠豬媽~~但係你要向交通組的警員描述清楚, 例如:呢架車點樣危險駕駛法, 現場有無特別指示牌或者當時交通燈號, 甚至, 當時天氣狀況, 道路兩旁有無車阻擋視綫, 當時車速......

子爵府

唔該晒兩位﹗
不過我唔會打999喇﹐唔想濫用
我先看看可唔可以電話/電郵投訴 :D

珊瑚宮

珠豬媽,

可打去事發所屬區域既警署,查電話公司,打去值日會接你單案件,佢會入電腦,再轉你單案俾所屬區份交通部。

我9月21日都差d俾部切線扒頭輕型貨車撞低,好彩我反應仲可以。我即時打去報案,約左聽日去交通部落口供。對於咁差既駕駛態度者,不能姑息。

大宅

HKSAR Hotline 1823, it can receive any kinds of complaint.

子爵府

SandyKL,
呢d時間我真係唔怕徙﹐學你話齋﹐咁差既駕駛態度者,不能姑息﹗﹗尤其係當時我前面仲有一個阿婆﹐附近就有兩間小學一間幼稚園﹐呢區老人家又多

當時我真係看清楚無車先過﹐架貨車要轉入黎都一定有足夠時間比我過兼比佢慢駛入黎﹐而且我亦係見佢無打燈先過的
好明顯佢轉彎前無看清楚﹐我過緊時已經見佢竟然轉入黎而行快兩步﹐點知佢未回鈦就踩油﹐一見到我就煞車--係我後面兩寸的位置﹗我望返轉頭同個司機4目交投﹗好明顯佢真係煞車前一秒先發覺馬路有人...

SandyKL 寫道:
珠豬媽,

可打去事發所屬區域既警署,查電話公司,打去值日會接你單案件,佢會入電腦,再轉你單案俾所屬區份交通部。

我9月21日都差d俾部切線扒頭輕型貨車撞低,好彩我反應仲可以。我即時打去報案,約左聽日去交通部落口供。對於咁差既駕駛態度者,不能姑息。

珍珠宮

去交通投訴組投訴個司機,得架. 早排我姐夫楂車遇到個的士司機雙白線調頭,咁呀姐夫"dup"停架車,個司機覺得佢阻住,仲一輪 鬧姐夫,最後佢去交通投訴組投訴個司機,要落口供,剛於2星期前收到投訴組電話個司機被控危險駕駛罪成,罰咗$800.click here

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

伯爵府

我上個月係公主道天穚快線比架車雙白線切入, 攪到幾架車要急刹, 我都去左投訴同落口供, 仲未知對方認唔認罪.

珊瑚宮

珠豬媽:

我係搵左當區警署電話,打去落案,跟住佢地問左事發地點、時間及大約經過,咁佢地就會轉交俾當區交通部,好似我理一單咁,係發生係西九龍區,於是就由西九龍交通區接手。記住問佢

首頁

尾頁

跳至