嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb發燒, 幫幫我.....

我個bb發左兩日燒拉, 去左急症睇過, 但一的都無好左, 長期維持係102度,我已經同佢用左小林退熱貼拉, 但都無退過燒, 而且佢飲左好多水但都..........佢成日都依依哦哦, 我知佢唔舒服, 但唔知點可以幫佢, 有無媽咪可教下我點可以令bb舒服的同快的好返啊?

大宅

Re: bb發燒, 幫幫我.....

試下用暖暖地既毛巾同佢抺下四肢同身
希望你bb快d好番啦

複式洋房

其實直接同佢沖涼可以幫佢好快退燒,但夜晚要小心佢冷親
沖涼比食panadol更快見較,日頭可以3個鐘沖一次,不過當然唔好太多,其他時間就同佢用毛巾抺身睇睇好唔好d,
仲有如果佢個身好熱,唔好著太多衫,會"左"住退熱

男爵府

多謝你地俾意見我啊, 我會試下架拉.

大宅

依家既天氣可以開冷氣,不過小心冷親!

民房

你可以试下用火酒给他擦擦手心和脚心,还有腋下和背这样会好些,还可以用冰袋放在胸口一阵他会舒服好多,因为我仔前两天发烧也是两日不退烧,我妈妈已前是医生她教我这样做,你可以试下.

複式洋房

妳bb會不會是出玫瑰疹呢?因為玫瑰疹也是會高燒幾天(3-4日), 食了藥也不退燒, 退燒後出疹, 沒有大問題的

我都很明白見到bb高燒不退會很擔心(我個女出玫瑰疹時, 因為還未起疹, 不能確定是玫瑰疹, 高燒這幾天, 我和她看了4個醫生,也問了2個做醫生的朋友, 結果都是一個----不用擔心, 高燒了幾天, 又怎能不擔心??), 請妳注意一下bb是否很精神(玫瑰疹的特徵), 和食奶的情況有沒有大改變, 看起來似不似一個有重病的人, 如果兒科醫生也說沒有事有可以放心一點

沖涼是一個幫bb散熱的好方法, 另外多喝水, 保持家裡空氣流通...

希望妳的bb快d好番啦 :-P

民房

係呵. 我阿B又係高燒(102.5 C) 咗3日.差點要用塞肛藥.
擔心了4日. :-( . 終於退燒了. 原來真係出玫瑰疹.之前問了醫生.佢答因為還未起疹, 不能確定是否患玫瑰疹.因為此種玫瑰疹要燒3至4天.退燒後才發出於身上的.

複式洋房

冇就好了
takning 寫道:
係呵. 我阿B又係高燒(102.5 C) 咗3日.差點要用塞肛藥.
擔心了4日. :-( . 終於退燒了. 原來真係出玫瑰疹.之前問了醫生.佢答因為還未起疹, 不能確定是否患玫瑰疹.因為此種玫瑰疹要燒3至4天.退燒後才發出於身上的.

男爵府

我囝囝上兩個星期又係出玫瑰疹, 又係高燒咗3日, 食葯就退, 葯力過咗又燒過, 不過食得玩得, 醫生都係估佢係玫瑰疹, 因為冇感冒病徵, 結果第4日真係出疹

複式洋房

我妹妹上兩個星期又係出玫瑰疹呀, 發左三日燒, 又係食藥就退, 藥力過咗又燒番(不過有人話係一路高燒三日), 第四日就出疹, 三日之後啲疹就退左, 足足成個星期, 真係擔心到食唔安坐唔落, 終於好番晒.....希望你個B都快啲好番啦!

大宅

佢會唔會係中耳炎呀 中耳炎又係唔退燒架 小心d呀 唔拖得架 再去睇醫生la
bb 5月23號 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

首頁

尾頁

跳至