論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

5 月 15 日出糧,順便問佢續唔續約。當時我話俾 2 wks 佢考慮,6 月 1 日前答我。到今日都依然係無聲氣(我好多時間o係屋企,佢要同我講o野一定講到)

老實講,佢拖o左 12 日都唔覆我,我已經有 d 唔多高興。我份工都唔算筍工o既話,真係唔知佢想搵乜工!8 點先起身(每日都遲,我未起身,老公就例牌話好小事唔會出聲話佢),10:30 收工,唔使佢湊 b (bb 直程唔o係屋企湊),剩係做基本家務 & 煮 5 大人 dinner

呢兩個禮拜見佢都好似唔想撈咁款。面口明顯差o左,仲大模大樣坐床玩電話。之前我肯定佢都玩,但都會做下戲,見我行過遮遮掩掩扮下睇書咁,而家係做戲都懶。叫極佢聽到我叫佢做o野要應 to avoid miscommunication,呢兩個禮拜擺明唔應我,但今朝我o係房都聽見佢大大聲 ’yes sir’ 琴日佢放假,朝早擺低一個爛o左o既茶壺 & 一張紙仔就提早出o左街,驚死見到我咁,張紙一句 sorry 都無!

根本之前續唔續佢我都考慮o左好耐,好唔想要工人但屋企人反對。好啦,開聲問佢,結果咁!只係問佢續唔續約佢都已經咁o既死款,續o左之後o個 2 年點算??我唔想再同佢糾纏落去!佢過多幾日唔覆我甚至話唔做就最好!如果佢話做,我都想唔再續。可唔可以咁?

大宅

你問佢續唔續約,但你沒説佢話續約時,你會同意,又沒有record and 證人和簽合約,這算數嗎?佢咁嘅態度,合乎合約的指示嗎?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:口頭問o左佢續約,佢未覆,而家我想算數!

同佢講,叫佢 ignore 你之前話續約嘅事,睇佢咩料。比我真係吾續,點捱多兩年?

zitzai  唉!我都係咁話!  發表於 13-5-27 22:27

子爵府

zitzai 發表於 13-5-27 01:21
5 月 15 日出糧,順便問佢續唔續約。當時我話俾 2 wks 佢考慮,6 月 1 日前答我。到今日都依然係無聲氣(我 ...

佢咁的死樣, 就算佢話續約, 你都要諗清楚我覺得唔續好過續了.

不過, 既然你話最遲61日先答覆你, 咁佢又真係可以等到最後一日先話你知架喎你唯有等埋今個星期.

你又無話一定同佢續約, 只係問吓佢之嘛, 佢覆你續, 你咪話到你諗吓同唔同佢續囉得唔得呢? 玩返佢轉頭..

別墅

算吧啦!搵個新工人!何苦俾位佢上!

zitzai  我都成日問自己何苦   發表於 13-5-27 22:31

珍珠宮

引用:5+月+15+日出糧,順便問佢續唔續約。當時我

原帖由 zitzai 於 13-05-27 發表
5 月 15 日出糧,順便問佢續唔續約。當時我話俾 2 wks 佢考慮,6 月 1 日前答我。到今日都依然係無聲氣(我 ...
你份約到幾時?
十月嗎?
咁早續約?

男爵府

佢態度當佢吾續,諗自已點安排,吾洗幫佢諗

zitzai  我最唔高興係未續已經跌 watt!之後點算??  發表於 13-5-27 22:33

公爵府

如果你唔想續佢,就算到時佢答覆你續,你都可以答返佢你會考慮下,到時睇表現再覆佢

zitzai  thanks!  發表於 13-5-27 22:33

別墅

我個工人又係拖我, 不過我已經請左新人, 佢覆唔覆都唔洗理佢了, 除非佢真係好到不得了, 你都話佢唔想撈咁款, 只會越做越差, 仲續佢!? 過主啦~

男爵府

咁樣唔會續呀!

zitzai  所以我勁後悔問o左佢!  發表於 13-5-27 22:35

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

當時我話俾 2 wks 佢考慮,6 月 1 日前答我<---都未到期....

你咁唔鐘意佢, 咪同佢講你唔續佢, 唔使再諗了....

zitzai  唔係特別鍾意佢,亦唔係特別唔鍾意佢。只係一開始傾續約已經變質,怕怕  發表於 13-5-27 22:36

水晶宮

就算續左,你都可以炒佢啦,何況未續呢.
不過,你地講明係6月1日前覆,佢今日未覆都好正常,你又唔應該因為呢樣野而嬲噃.
你自己都話,考慮左好耐先決定續佢,
其實,可能大家既相處都已經有d問題,工人自己都會FEEL到,所以,佢都心大心細.
如果你真係唔想續,不如就早少少講佢知啦.
如果唔係,等到佢話續,你又話唔續佢,有點玩佢既意味喎.
到時衝突仲多呀.

珍珠宮

AWma 發表於 13-5-27 08:41
佢咁的死樣, 就算佢話續約, 你都要諗清楚… 我覺得唔續好過續了. 不過, 既然你話最遲6月1日先答覆你, 咁佢 ...
thanks!你呢個方法幾好。我無心玩佢,但既然人地唔志在,我都無謂勉強人,仲要之後搵氣來受

珍珠宮

小mama 發表於 13-5-27 08:50
你份約到幾時?
十月嗎?
咁早續約?
十月中。因為之後幾個月會忙,搞文件又要 10 wks,所以想快 d settle。可能就係因為早得滯,俾人個感覺係我無佢唔得,而家吊高來賣

珍珠宮

ericaywt 發表於 13-5-27 12:46
我個工人又係拖我, 不過我已經請左新人, 佢覆唔覆都唔洗理佢了, 除非佢真係好到不得了, 你都話佢唔想撈咁款 ...
結果佢真係一路都無覆你?而家點?走o左未?
講真,我都希望佢唔好覆,不了了之最好,大家心照

珍珠宮

方方媽媽 發表於 13-5-27 15:45
就算續左,你都可以炒佢啦,何況未續呢.
不過,你地講明係6月1日前覆,佢今日未覆都好正常,你又唔應該因為呢樣 ...
僱主僱員本身就有 conflict of interests。10 對有 9 對都有 ’相處問題’。大家唔轉老細/員工,只係因為未搵到個更好 or 唔想搏驚遇到更差。佢 10 月中先完約,我早 5 個月搵佢傾,係有誠意想解決呢件事,點知一 offer o左之後佢態度即變,我由本來麻麻地想續,到而家非常唔想/唔敢再用呢個人。無錯我地係講o左 june 1,佢仲有 4 日考慮,我會等到佢o個日。有諗過 withdraw offer,但結果都係會有 hard feelings,最擔心係佢唔知會o係我屋企搞乜。我無意玩佢,只係佢呢 2 星期o既表現俾我一個好強烈o既信息係佢唔係特別好恨打我呢份工
如果咁諗o既話,又 make sense d,我同佢講過新約人工係政府規定o既 $3920,可能佢覺得佢值更多,所以 hold 住我打算慢慢同我講條件

男爵府

如果佢咁既態度同反應,睇怕佢都係騎牛搵馬多,我對上個工人又係問左佢一直拖,直至我同佢講如果未決定到我要搵定人了(因離完約只有兩個月),結果佢即時應承,到辦完續約後一個月又突然反口話要返印(可能搵到佢想要既工)但我就一獲俾佢翹起囉

珍珠宮

引用:Quote:小mama+發表於+13-5-27+08:50+你份約

原帖由 zitzai 於 13-05-27 發表
十月中。因為之後幾個月會忙,搞文件又要 10 wks,所以想快 d settle。可能就係因為早得滯,俾人個感覺係我 ...
啲工人真係....

擺下款, 等佢知佢咩位置

珍珠宮

引用:如果佢咁既態度同反應,睇怕佢都係騎牛搵馬

原帖由 vivienfong 於 13-05-28 發表
如果佢咁既態度同反應,睇怕佢都係騎牛搵馬多,我對上個工人又係問左佢一直拖,直至我同佢講如果未決定到我 ...
可以咁既咩? 續左約.....反口?

咁點

大宅

佢有佢地文化, 唔好因為佢地唔係指定時間覆而唔開心,
我以前d 妹妹仔工人, 做得好好, 都唔好意思開口, 因為佢地都會worry...
至於佢有何答案, 不以至評

首頁

尾頁

跳至