產前產後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有冇人用無痛分娩而有後遺症架?

聽人講用無痛分娩後會腰骨痛、bb冇咁好...想知係唔係呀?因上一胎我無用,痛到cc下,e+生li胎諗起d痛都好 !!!

男爵府

Re: 有冇人用無痛分娩而有後遺症架?

我第一胎有打無痛針, 生完腰骨真係痛咗好耐, 成兩三個月都好痛, 行路都挺唔直個身, 依家彎低腰都會痛架

同埋打針嗰陣真係好痛, 要彎住個身訓係度, 佢試位嗰陣唔知用咩嘢彈條脊骨, 痛到我標眼淚呀, 而且如果你"旭"打錯位就好大件事啦, 風險都幾大架

不過對bb唔好我又唔知喎, 有咩影響呀?

民房

其實無痛分娩係咪都係bb由下邊出黎架??

別墅

我有用
但又無乜野喎
佢同我打個支野入背脊個時都唔痛喎
條腰骨頭一個月痛痛地囉
但係未生之前條腰都痛嫁喇

大宅

我有用,都係無乜野,打個支野入背脊個時都唔痛,之後腰骨亦無過
我因為之前一晚陣痛到瞓唔到,入到產房打完呢支針之後仲好舒服咁瞓左4個鐘,當e生巡房時我先知呢4個鐘內已經由2度開到10度

男爵府

咁我咪好唔好彩, 打針之前佢試咗幾個位, 用嘢彈咗我背脊幾次, 痛到飛起呀 :-(

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

無痛分娩是不是半身麻醉呀? ?-( ?-(

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我有用呀, 打又唔痛, 生完之後都無痛喎...我係tuen mun hospital生架, 麻醉師好熟手架, 一打就岩位, 果陣時我都好驚架, 其實諗返起真係膽博膽架, 下胎叫我生我都諗唔用啦, 因為其實有一定風險, 但係如果係有需要時都要用架啦, 打完我都覺得自己好好彩無後遺症, 要打都要去d麻醉師好熟手果d醫院, 政府醫院其實係good choice架, 好彩果陣時冇去私家生....

我果陣時有問過麻醉師, 佢話同人地開刀無分別喎, 都係咁樣打, 不過人地落藥好重架, 做無痛就輕d喎, 因為到最後係要自己用力生架, 其實即係半身麻醉, 不過始終都會有d痛, 拉扯痛仍然存左, 不過相對陣痛果d簡直好小好小痛...

大宅

2019新春慶豚圓

我聽威院講座時d 姑娘話打無痛係唔會腰骨痛. 其實腰骨痛係因為你陀緊既時候, 又或者生完之後d 姿勢唔正確先會腰骨痛.
佢仲問返我轉頭, 係唔係冇打無痛既人, 就一定冇腰骨痛?
所以我都心大心細....打唔打無痛好...
不過可能到時痛到咩都唔理. 唔打唔得.

侯爵府

各位靚mami:

因我上一胎生既時候既痛苦經歷(只係打左支普通止痛針、聞笑氣,仲不斷產生幻覺tim!!!),(影響到e+仲 過第一次生bb!!!)e+考慮緊用唔用無痛分娩... :cry:

男爵府

我生個女個時都有打, 不過唔打個時唔痛, 而且生完都無乜o野, 依家第2個就到預產期啦, 我都諗住呢胎都打, 如果唔係真係忍唔到啦

首頁

尾頁

跳至