嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

邊隻奶粉好?

我個仔仔剛剛6個月,佢一路都係食緊s26,但係我想幫佢轉第二隻,因為我仔仔一出世就已經好多痰,加上s26比較熱氣,令到佢更加多痰,我想知轉邊隻奶粉好,請問有無人可以俾d意見我?我仲想問其實6個月既bb一日應該食幾多餐奶?一日食幾多安奶先算正常?一日應該食幾多餐糊仔?或者應該俾d咩佢食好?我成日都覺得自己湊到個仔好瘦,又易病! :-( :-( :-(

複式洋房

Re: 邊隻奶粉好?

我囡囡食緊 A+3 ,
我見議食 : 明治奶粉 <唔錯的>

大宅

係呀, 日本奶粉冇咁甜同熱氣. 我阿B都係飲明治架.
販家女 寫道:
我囡囡食緊 A+3 ,
我見議食 : 明治奶粉 <唔錯的>

男爵府

係呀 !! 明治奶粉,,,好..但係貴ddd

晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

男爵府

阿仔出世食S26, D便便好硬...之後就食能恩, OK, 但因阿仔D skin好易紅,由六個月開始食羊奶, 好正

複式洋房

Hi chapman,

Can I ask you where you can buy 羊奶? Which is a good brand?
Thanks

大宅

小天使bb
6個月大應該飲3餐奶+2餐糊仔(OR粥仔)
食既份量個個BB都吾同,
我個仔而家食緊A+3都比較熱氣,
D朋友介紹森永OR和光堂,佢地話日本奶粉較易消化冇咁熱氣
你或者試下, 吾好灰心啦, 個個BB體質都吾同, 比D心機啦,
如果佢多痰試下食猴早散.

大宅

如果bb不是大碼, 6 個月最好還是一餐糊仔.

男爵府

RaineMummy 寫道:
Hi chapman,

Can I ask you where you can buy 羊奶? Which is a good brand?
Thanks

我係藥房買,$220 900g,得一個牌子架咋...但剛係嬰兒用品有媽咪話yahoo買$200...

複式洋房

luimicky,
我想問我bb剛7個月, 每天食奶&粥時間如下:
6:00a.m 3-4OZ奶
9:30a.m 5-6OZ奶
12:30p.m 粥 ----勁細半碗(因BB唔中意食粥) :-(
3:00p.m 4-5OZ奶
6:30p.m 粥 ----勁細半碗(因BB唔中意食粥) :-(
9:30p.m 5-6OZ奶
以上安排是否ok呢? (我想BB肥D呀, 因我BB好細粒..7個月仲係S碼 ) :-|
其一原因是佢日頭係唔訓覺, 其二, 佢唔中意飲奶, 次次要用玩具引佢, 粥又唔肯食..唉.........HELP
同埋佢成日要人抱, 唔抱佢就喊, 試過佢喊唔理佢, 點知佢喊到嘔, 真令我好傷心啊~~
有冇媽媽幫到我呀....嗚嗚嗚

luimicky 寫道:
小天使bb
6個月大應該飲3餐奶+2餐糊仔(OR粥仔)
食既份量個個BB都吾同,
我個仔而家食緊A+3都比較熱氣,
D朋友介紹森永OR和光堂,佢地話日本奶粉較易消化冇咁熱氣
你或者試下, 吾好灰心啦, 個個BB體質都吾同, 比D心機啦,
如果佢多痰試下食猴早散.

大宅

我亞b而家得21日, 都係食明治, 但唔知點解會咁多痰同埋d便便好似糊仔咁..(黃綠色), 仲要係十分之臭, 又成日放屁....唔知合唔合佢食呢?

首頁

尾頁

跳至