跳至

首頁

尾頁

大宅

會唔會攪聖誕節去旅行呀?

好想同qq去玩下

男爵府

Re: 會唔會攪聖誕節去旅行呀?

你意思係out of HK? 我冇諗過呀.......或者你可以好似minnelli咁去泰國呀! 話晒熱辣辣, 唔駛帶厚衫仔, 飛機機程又近.....

大宅

唸緊去馬交.

男爵府

今日本來帶毛毛去

大宅

其實想去遠d, 不過怕太煩, 又要帶水, 又要消毒奶瓶, 所以第一次都係唔好去太遠
我都仲未申幫qq請passport, 想問去馬交是否要身分證及回港証?

大宅

我都幫程程整好哂証件,諗住同個女去下旅行哪!
但都唔知去邊好!

大宅

軒軒都申請了證件,已經拎了回港證。
特區及身份證要11月先去拎。

唔知元朗是否少人d,我去都不需要拎籌。

萬聖節同軒軒b去澳門過一晚。

大宅

我地計劃出年可能4月先帶思仔去新加坡同馬來西亞玩

另外新年想去澳門,請問各位媽咪知唔知思仔要拿什麼證件

男爵府

我地都係明年四月尾去馬來西亞玩.

大宅

去馬交攞特區護照同身份證就得嘞, 兩樣可以一起做, 身份證唔駛另外俾錢

大宅

如果去馬交又唔想同亞b去排外籍人士條龍,係咪都可以護照加身份證呢?我次次去都只係帶回港證.

咁去國內係咪又只係回鄉證加身份證呢?但係身份證冇相,一定要一個有相既證,咁係咪回鄉證加護照,再加身份證?

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

大宅

minnelli,

我上年同力力去馬交係用護照加身份證, 唔駛排外籍人士條龍bor.

大宅

LikLik 好耐冇見你喎,咁你今年仲去唔去呀?

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

別墅

我一諗起要帶咁多

大宅

我都想幫曈曈拿証件呀....不過拿左form都未填..

我問過同事, 佢地話如果要去第二度 (不論去馬交定大陸) 都要帶回港証同身份証喎, 因為佢地話身份証無相, 所以一定要回港証...

我在郵局拿了特區護照form, 諗住拿完特區護照同身份証, 再拿回港証同回鄉証....

大宅

我諗你打電話去入境處問下穩陣d, 我上次過, 佢地話回港證係返國內要用, 但去外國就唔得, 而特區護照就可以回國內及去外國都得, 所以我只係幫阿囝申請護照咋.

rebeccachor 寫道:

我問過同事, 佢地話如果要去第二度 (不論去馬交定大陸) 都要帶回港証同身份証喎, 因為佢地話身份証無相, 所以一定要回港証...

我在郵局拿了特區護照form, 諗住拿完特區護照同身份証, 再拿回港証同回鄉証....

大宅

我都有同感, 加上我仲要帶埋工人去, 好似唔多化算, 所以如果真係去, 都只會去d平d野地方 [quote]
fongfong223 寫道:
我一諗起要帶咁多

大宅

思仔,
我打算winter過大海.

以前minneli 在華欣日記 (3)﹕一家三口四日三夜之旅中提及 :-

去澳門用回港證,返鄉下用回鄉證,其他地方用passport+回港證.入境處會叫你申請埋HKID.不過等HKID 會耐過passport.但係HKID 11yrs below 冇相既.

其實可以唔帶出世紙,不過我通常都帶埋,萬一是但香港或澳門海關要就煩.
===========
思仔 寫道:
我地計劃出年可能4月先帶思仔去新加坡同馬來西亞玩

另外新年想去澳門,請問各位媽咪知唔知思仔要拿什麼證件

大宅

Agnetako 寫道:
我諗你打電話去入境處問下穩陣d, 我上次過, 佢地話回港證係返國內要用, 但去外國就唔得, 而特區護照就可以回國內及去外國都得, 所以我只係幫阿囝申請護照咋.

[quote]
rebeccachor 寫道:

[/quote]

我諗住特區護照, 身份証, 回鄉証, 回港証 全部申請哂, 咁就無衰

男爵府

passport, HKID, 回港証, 係唔係都係可以寄form去入境處申請, 你地既相係出去影還是自己整.

首頁

尾頁

跳至