論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

新工人黎啦!有d野唔知點做,請入黎比D意見!!

第一次請工人 (印印 ),下星期五接佢返屋企. 13號,black friday!希望一切順順利利啦 !!

1) 我諗住叫佢每星期六放假,但係14號駛唔駛比佢放假? 佢黎左第二日乍!,我諗住教佢做野麻,如果唔放, 之後係咪要補返呢?

2)13號呢一日係咪都要計人工比佢架? 我下午先去接佢,果日無諗住叫佢做野,諗住比佢settle down同埋睇下d regulations咁啦.

3) 几時出第一次糧比佢?11月1號 (之後逢1號出糧),還是11月13號 (之後逢13號出糧),?

4) 頭三個月d勞工假,係咪都要比佢放,不過無人工?可唔可以唔放,照比番錢佢架??
三個月後d勞工假,又點樣?可唔可以補假或錢? (因我唔想佢放勞工假正日,費事佢有机會群埋D壞品印印學壞!!)

請有經驗o 既mum 多多指教!!

禁止訪問

Re: 新工人黎啦!有d野唔知點做,請入黎比D意見!!

子爵府

我仲想問下,工人放假係咪最好叫佢簽字作實? 要寫D咩內容?有無人有表格可供參考??

洋房

1)唔駛

2)以到港日開始計.

3) 我會每個月13號出

4) 個工人肯唔放假, 你就要補錢

大宅

勞工假只可另定日子補放而不可用錢,就算佢肯都against the labour law。真係要做都要簽假instead of俾錢免得佢日後唔認賬。

子爵府

人工以到港日期計架??

Agent話佢聽日10號到香港,咁咪要由10號開始計人工??

BLOG 寫道:
1)唔駛

2)以到港日開始計.

子爵府

印印過兩日返我屋企啦!!請問有無人可以答到我ah?唔該哂!!

bongbongmum 寫道:
人工以到港日期計架??

Agent話佢聽日10號到香港,咁咪要由10號開始計人工??

[quote]
BLOG 寫道:
1)唔駛

2)以到港日開始計.

[/quote]

複式洋房

我係接工人返我屋企嗰日開始計

印印過兩日返我屋企啦!!請問有無人可以答到我ah?唔該哂!!

[quote]
人工以到港日期計架??

[quote]
BLOG 寫道:
1)唔駛

2)以到港日開始計.

[/quote][/quote]
[/url]

首頁

尾頁

跳至