跳至

首頁

尾頁

大宅

怎樣餵BB食藥

用針筒餵都唔得,好鬼醒目,合埋個咀唔比餵,就算餵到都吐返出來

男爵府

Re: 怎樣餵BB食藥

我囡囡都係用針筒食藥,
但係要讚囡囡"好叻"好叻"..就飲哂了..
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

大宅

唉... 餵食藥好似打仗咁架. 如果佢唔肯食, 試下扮野, 話佢知好味道, 甜甜 (其實真係有少少甜架). 然後扮野, 比 daddy食, 食左好開心, 好味道. 然後讚 daddy 叻叻.

如果唔得, 試下用 spoon 丫, 可能佢地覺得自己似大人, 未必肯用針筒架. 我試過用針筒量左份量, 然後逐少咁唧落 spoon 餵囉, 慢慢餵. 好煩架.

我個仲好笑, 佢肯用針筒食藥, 不過佢唔中意針筒頭有藥味, 咁佢食左一啖, 我就點 d 水, 食一啖又點 d 水, 佢又肯食. 可能小朋友都係中意攪攪陣.

加油!!!

大宅

我女反而用針筒好大抗拒﹐又扭黎扭去﹐又用“月利”頂番出黎﹐所以NB就已經用匙﹐出奇地十分好﹐一羹一羹食晒。

大宅

我個女一見到我攞啲藥水, 佢望住我講:唔要唔要, 跟住就開始喊喇, 我用匙,佢唔肯, 重推開, 倒到成地都係;
我只有用針筒, 我要我姑奶幫我捉實佢雙手, 我"連"住佢個鼻, 逐啲逐啲灌佢飲, 但唔可以一次過灌曬佢喎, 唔係佢透唔到氣會"逐"親 (以上動作要有專人訓綀), 每次我餵完佢飲藥水後, 佢好似視我為殺父仇人咁, 唔比我餵佢飲水, 等我勁氹佢先睬番我
:tongue: :tongue:

大宅

我個女見到藥水都會喊,但總算合作,我都係用針筒,如果用匙好麻煩,會搞到周身都係;佢偶然都會掙扎,但係就"唔會視我為殺父仇人".

大宅

我用針筒. 囝囝一見要戴口水肩. 即係神色有異同喊. 趁佢喊, 即刻由佢口邊流入去. 佢大大聲喊住話"唔好呀, 唔好呀!". 好淒涼. :-(

侯爵府

我都係用針筒餵, 次次亞女都飲到好好味咁呀.......

大宅

有計. 試下用飲管. 我未試過架, 不過我估小朋友可能會中意姐. 試下將 d 藥水唧落隻碟仔, 比支飲管佢自己啜, 唔知得唔得呢? 不過佢地咁醒, 一定唔會中計.

大宅

我好少用針筒..因為意粉仔會食得好慢,,多數將藥水開哂落佢平時食野既碗仔度,,,開少少水,,唔駛咁杰咁甜,,,然後用支益力多飲筒比佢啜,,,佢就好快啜哂..

大宅

意粉仔個方法都幾好. 快靚正!!! 小朋友最中意用飲管, 因為可以攪攪震!!!

咁係咪將幾支藥水撈埋一齊架? 咁 d 味咪好古怪?

大宅

rosactf9999,
係呀,,,平時比佢飲益力多都係用果D筒,,佢一見以為飲益力多,,嘿嘿,,,
我會將d藥lo埋加水比佢食,,,就咁食就好怪,,如果加左水,,希左都唔覺佢唔肯食,,,但退燒藥我會分開..因為唔同時間食

首頁

尾頁

跳至