產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

下個月預產期, 而家好驚好驚, 驚到唔想生!!!

我而家第二胎, 因為生第一個o個時好辛苦, 而家唸起好驚, 好驚, 唔知點算!!!! :-( :-( :-(

複式洋房

Re: 下個月預產期, 而家好驚好驚, 驚到唔想生!!!

你有晒經驗ka wo. 仲驚.? 咁我第一胎. 又未住過醫院咪仲驚 :-( . 你上一胎生左幾耐

複式洋房

我係第一胎渣十月二十四日預產期!!初頭我都好驚!!!但我成日都同自己講個個女人都係咁生點解自己要驚!!人哋做到唔通自己會做唔到!!加上你而家第二胎有經驗跟本唔應該驚!!同埋BB就嚟出世應該係開心!!!我每日都期望着BB既來臨!!!

大宅

但係人地話第2胎會生得舒服過第1胎架
你唔好咁擔心啦,要加油呀^^

別墅

你驚什麼? 你又生過仲有什麼好驚, 我新手都係咁生喇, 現在諗翻轉頭又不是一會事了. 痛就梗會有的, 但如果你怕痛的話, 可做無痛分娩, 我做了覺得此無痛值得一試, 又無什麼後遺症而又沒有痛楚, 很正.

大宅

醒目開學勳章

jacqueline,

做左無痛會唔會bb 就出既時候feel 唔到架 ? 我都好怕痛, 都考慮想用無痛分娩. 只是怕有咩腰骨有事等後遺症咋. 你在邊間醫院生呀 ?

別墅

monkey05

我在QE生的.

做了無痛只會沒有痛的感覺, 但仍feel到宮縮, 而且去到後期(大約開至8度), 麻醉師會停藥, 令你有痛及急便的感覺才會肯去推bb出來的.

我就沒有什麼後遺症, 只有偏頭痛.

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

係咪你有過D唔好既經歷呀。。。。要戰勝佢呀﹗

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

靚T媽,

我剛剛生完第二胎,生第一胎時入左產房8-9個鐘先生.
第二胎入左產房個半鐘就已經生左.

靚T媽 寫道:
我而家第二胎, 因為生第一個o個時好辛苦, 而家唸起好驚, 好驚, 唔知點算!!!! :-( :-( :-(
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

複式洋房

無痛分娩洗唔洗申請架??/定係生果時可以要求?我會係屯問醫院生架!!係咪都有架??

禁止訪問

侯爵府

盈盈262 寫道:
開刀啦,好好咖,我係qe開刀,一d都唔痛,傷口仲好好呀

但係政府醫院生,唔係話自已揀開刀or順產!!!

大宅

盈盈262 寫道:
開刀啦,好好咖,我係qe開刀,一d都唔痛,傷口仲好好呀

如果係政府生, 無喇喇唔會幫你開刀喎. 我都好慶幸係開刀生(我都係係政府生因bb未掉頭), 無左痛楚同恐懼, 生院後8 weeks做產後檢查, e生話我好返, 第二胎可以順產架, 我寧願佢同我講下胎都要開刀呀.

禁止訪問

別墅

唔洗驚,你記住,人人都係禁生,你腍下你亞媽,你亞婆個個都係
禁生,自己一定唔會比佢地差既,況且而家e療好過以前禁多...

我自己覺得唔係太痛,我順產既,有smell "笑"氣,但無用
"無痛妢娩",都ok呀. 只千其唔好典床,曬力呀,聽姑娘講幾時
吸氣,真係幫到手冇禁痛,愈叫愈痛,仲有不停禁腍:
"車,頂多痛一日,好快過,人人禁生,自己唔會差過人"

別墅

多謝晒咁多位媽咪支持呀, 你地都講得好啱, 我都會努力架喇, 不過希望亞女乖d啦, 要出黎就出黎, 唔好要亞媽痛咁耐, 因為第一胎要催生, 好辛苦, 我唸第二胎應該唔洗啦!!!

翡翠宮

2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

靚T媽:

咁得意, 有唔係第一胎, 有勿好驚 , 你念多咗, 不如試吓去行吓樓梯上上落落, 咁樣生的時候無咁生苦, 係啲健康院姑娘教

大宅

第二胎都驚呀,唔好嚇怕我啦,我兩個星期生架啦

男爵府

畀面勳章

又會第2胎都仲驚既.
你其實係怕痛定係咩???
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

別墅

可能係因為生第一個o個時好辛苦, 所以而家唸起都驚呀.
不過而家好d喇, 我有個朋友

首頁

尾頁

跳至