跳至

首頁

尾頁

洋房

有無媽咪計劃生第二個BB呢??

有無媽咪想生第二個BB呢??我BB已經1歲零十幾日,時間真的過得好快。雖然未有BB之前二人世界很自由, 但現在日日同仔仔玩也好好笑, 每天也有驚喜

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 有無媽咪計劃生第二個BB呢??

係呀!時間過得很快,囡囡已經1歲.剛剛生囡囡時話過唔再生,因為湊佢好伸苦.而家都慣左,但係生多個無錢養 :-( 同無人幫我湊 :-(

大宅

好媽媽勳章

我地plan咗等yauyaubb三歲先啦,希望追个女呀! 兩个小朋友有伴係開心啲架

大宅

NO.. Husband don't want. I need sometime to convince him

Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

洋房

會等bb3-4歲先再生。
因我老公是獨仔,所以他和我一樣都認為$重要,但手足情更珍貴,所以都會生多一個。

洋房

我老公那邊也是得佢一個仔, 老爺又係, 所以人丁單薄囉!!!
原本我也計劃生一個便算, 但仔仔帶比我地的歡樂又好難用筆墨形容!!! 好多人也話得一個BB會性格會不太好, 有伴會好D, 大個左那有兄弟商量嘛!!!

洋房

hi yauyau B,

係呀BB三歲應該易D照顧,但係我怕太遲生BB自己年紀大了再生便好吃力了, 始終懷孕也不是一件輕鬆的事, 加上我呢D全職工作媽媽啦.......
:lol:

洋房

Hi wingyee_ma,

又係呀, 生多個小B會用多好多$$$,我家下請了工人湊BB,每晚放工返屋企也忙到不得了, 又同佢玩, 又要吃飯.........
特首又話鼓勵D人生BB, 但係沒有什麼資助及資源, 叫一般小市民點生BB喎!!!!

大宅

好媽媽勳章

hellobowie 寫道:
hi yauyau B,

係呀BB三歲應該易D照顧,但係我怕太遲生BB自己年紀大了再生便好吃力了, 始終懷孕也不是一件輕鬆的事, 加上我呢D全職工作媽媽啦.......
:lol:

我都係咁諗,到yauyaub冇咁痴身先啦,好彩到時都仲未算係高齡產婦,再耐啲就真係唔掂喇 其實我係full time mun,凑佢一個都攪到我頭暈& 不過冇計啦,我一早已plan咗生兩個,一係就唔生,so....

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

其實我呢排都反覆諗緊呢個問題, 生同湊我反而覺得都 ok, 最擔心係會影響我工作......上次生bb, 已經令我要轉工 ...... 我現在相當滿意自己份工,如果又因為生bb而無左 ...... 我唔想囉~~ 多個人已經要洗多 d 錢, 如果影響自己既工作, 就真係 :-( :-(
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果有人幫我湊我都會生 :-( :-(

男爵府

2019勳章 BK Milk勳章

我可以唔做野就得 !

洋房

applecarey 寫道:
我就等緊小小B出世了

蘋果仔就快做哥哥
近排發現佢痴左我多左

希望小小B出世,2個B都相處到
擔心中

2個小朋友,有個伴一齊成長
總覺得比較圓滿

applecarey,
你好叻呀, 好快又有多個B, 人地話一次過辛苦好D!!!小心身體, 生個肥肥白白小BB!!! Yeah!!!!幾時預產呢??

洋房

fannyyug 寫道:
我可以唔做野就得 !

係啦, 個個媽咪也concern要返工無人幫手湊!!!! :-(

別墅

我都想生多個令囝囝多個親人, 有事都可以有相有量

不過, 湊bb既日子真係唔易過, 好辛苦!因為之前沒有人幫我, 又唔放心交比人湊, 令我身體本來都不是好的, 現在更加差, 同時間我同老公的關係都唔好, 自己可能太辛苦, 令到皮氣變得好差, 成日都鬧佢, 到最後我們終於請了工人幫手, 但其實我唔鍾意多個人係屋企, 我覺得好唔方便。 如果我只有一個, 囝囝到小學, 我就唔需要請工人了!但如果再生多個, 我自己又無能力湊, 就迫住要繼續請架啦!加上湊bb真係好困身, 都唔知點算?!

大宅

我都有諗個呢個問題,由其見到囡囡帶比我地咁多樂趣時,真係幾辛苦都願.但係經濟同高齡產婦問題,令我到依家都未敢問老公好唔好

洋房

gogOBABY 寫道:
我都想生多個令囝囝多個親人, 有事都可以有相有量

不過, 湊bb既日子真係唔易過, 好辛苦!因為之前沒有人幫我, 又唔放心交比人湊, 令我身體本來都不是好的, 現在更加差, 同時間我同老公的關係都唔好, 自己可能太辛苦, 令到皮氣變得好差, 成日都鬧佢, 到最後我們終於請了工人幫手, 但其實我唔鍾意多個人係屋企, 我覺得好唔方便。 如果我只有一個, 囝囝到小學, 我就唔需要請工人了!但如果再生多個, 我自己又無能力湊, 就迫住要繼續請架啦!加上湊bb真係好困身, 都唔知點算?!

Hello gogOBABY ,
嘩好有共鳴呀, 我又係唔想有個工人係屋企, 但無人幫手湊BB, 我地兩公婆又要返工, 所以生BB之前先請工人, 有工人幫手湊, 但始終唔放心, 煩事也安排好, 每天也煮好粥仔先返工, 放工又同BB去公園玩, 總之十分十分忙啦!!其實生多個也有好多顧慮, $$, 人力物力.........但想深一層,自己阿媽咪又一手湊大我地, 家下幾老懷安慰先!!!
我有個提議比你呀, 不如你生多個再好好地坐月, 身體一定好好多!!!

洋房

mimi_mimi 寫道:
我都有諗個呢個問題,由其見到囡囡帶比我地咁多樂趣時,真係幾辛苦都願.但係經濟同高齡產婦問題,令我到依家都未敢問老公好唔好

係呀, 一定要大家有共識, 無論金錢上或人手上也要安排好先得!!!

子爵府

個個都話趁後生叫我生多個,但一個已經夠困身,兩個就更加冇自由喇,雖然我唔洗返工,但老公成日唔係到,係就係有仔仔陪我開心d,但唔洗湊佢可以約d fd去街就更開心,如果生多個,老公就更加努力搵錢,更多時間唔係到,我就更加累+唔開心,但仔仔多個細佬or妹妹又好似好好多.....我咁諗好似好自私,為仔仔開心又想生多個,為自己又唔想生...唉,好矛盾.....同老公傾又冇用,佢咩都唔理......好慘.......... :-(

首頁

尾頁

跳至