論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人放假日早上佢出街前及佢返黎後係咪咩都吾洗佢做架?

如題?

大宅

Re: 工人放假日早上佢出街前及佢返黎後係咪咩都吾洗佢做架?

其實佢放假日係可以唔做任何

伯爵府

Re: 工人放假日早上佢出街前及佢返黎後係咪咩都吾洗佢做架?

返來會吸塵拖地

大宅

我只係要求個工人出街前幫我煲定熱水,點知佢又執埋屋,洗晒野同埋同我個仔玩完(約8:30am)先出街。每次九點前返到屋企就幫我再執屋、見到晚飯碗未洗又會洗埋、囝囝如果未洗白白又會幫手同佢洗、見到衫未熨又會熨埋。所以同平時冇分別架。

妹妹七個幾月,重21磅

男爵府

早上會煮粥(跟平時一樣, 因她也要吃), 洗衣, 唔知有冇抺地. 7:30左右出門口. 晚上回來會洗碗, 我們如有湯也叫她飲. 我同她講放假也可以回家吃晚飯. 8:00她準時回家.

前幾天有煙花, 我主動叫她同朋友去看. 她11:30回來, 也收衫.
waiyinmama

別墅

Agree, since they are supposed to have 1 day of rest day on every 7 days, and rest day should be 24 hours.

[quote]
YYB 寫道:
其實佢放假日係可以唔做任何

複式洋房

Dear Waiyinmama,

Your maid is bun bun or yan yan?

my one is yan yan and she would do the same as your maid.

my friend told me that only yan yan would do housework on their rest day. is it true???

男爵府

我都覺得,工人放假就算唔做任何

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

On her holiday, she wake up more earlier than weekdays, and she washes bb clothes, go out around 7:00. When she come back at 9:00pm, she mopping and takes shower for my son. And she is a bun bun. I'm feel happy cos she is quite good.

侯爵府

我只要求工人洗奶樽、碗(我老公好夜先放工食飯!)抹地、煲水!(我一早已比agent用印尼文翻譯,要佢簽,係家規!)幾點出去我唔理,9:00pm要返到屋企!!

別墅

HI,

我都有要求工人做好D手尾先至出去, 一般大約9:30至10:00左右出門口, 晚上要求她一定要8:00前回來, 她一般都是踏8:00才回來, 不會提前, 回來後咪食飯同洗碗及處理埋其它家務, 如果她沒有完成, 第二日都是她做, 工作上主要不用煮晚飯, 由我煮埋俾佢食.

ICHIBAN

大宅

畀面勳章

我個工人放假日出街前會幫我烚好奶樽、煲水同執一執廳擺番好d 野,夜晚返離會洗碗、執番好個廳同bb 房d 野、倒垃圾、同洗奶樽。如果 bb 摟計未瞓,佢都會幫手處理。
我冇叫佢做架,佢自動波幫手,佢係bun bun。

珍珠宮

我已前啲Bun差不多全部星期日返來都會煲水倒垃圾同執一執嘢,有碗就洗埋,我初初會叫佢地唔駛做去冲涼瞓覺,第ニ日至做,但七個都冇follow,一定要做埋至瞓!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我工人初來報到時我沒有定下規舉要佢出門口前要做好D 乜乜乜, 因為當時我岩岩生完, 唔想比人瓜分BB, 所以成日想到星期日, 咁就可以有自己既空間, 所以我反而想佢早 D 出門口 工人都算早出嫁, 7點半起身, 8點就一定閃了.

夜晚就8點45分一定返到, 事關我見過佢8點幾於屋企樓下的 M記食DINNER, 所以唔會遲返.

其實我同老公一直都主張REST DAY唔洗工人做額外野, 但工人都會返來有碗就洗, 有奶樽就烚, 有垃圾就倒, 只係唔會抺地ONLY, 因為多數一早抺.

而家問題來了, 我星期日煮唔到飯仔比個仔食, 老公唔滿意, 因為仔仔1歲1個月了, 怕佢全日只飲奶會唔夠, 所以同工人講想佢出門口前洗落米, 將 D 送放入飯煲, 撻著制先走. 工人都有再同我講, 問我想點煮.....Feel到佢有小小唔奈煩.

水晶宮

moonychan 寫道:
我工人初來報到時我沒有定下規舉要佢出門口前要做好D 乜乜乜, 因為當時我岩岩生完, 唔想比人瓜分BB, 所以成日想到星期日, 咁就可以有自己既空間, 所以我反而想佢早 D 出門口 工人都算早出嫁, 7點半起身, 8點就一定閃了.

moonychan,

哈哈哈, 我初初生完仔, 又係好似你咁, 唔想工人 '搶' o左我個b. 工人放假時, 我又係想佢早d出門口, 等我可以 獨霸bb.

我工人放假冇定幾點出門口, 有時佢要去中環寄錢返屋企, 就要早d出門口 (7點幾), 有時就會晏d (試過成11點先走). 不過佢出門口之前, 實會幫我煲水先, & 烚奶樽. 晚上工人通常before 9:00就返, 只係試過一兩次10:00pm 之返到屋企. 返到屋企, 佢見到廚房有碗碟, 佢會洗, 會煲水, 幫我執執個廳.

工人在放假時所做ge o野, 都係自發去做. 其實佢放假唔做的話, 到第2日佢咪又要自己做番. 佢識得咁諗, 我覺得佢的工作態度唔錯.

男爵府

是賓賓. 第一次來港. 現在2個零月了. 可能還沒變"壤", 所以會做吧. 不過如果她回來不洗碗, 我也會留給她第二天洗. 費事寵壞她.

KP_128 寫道:
Dear Waiyinmama,

Your maid is bun bun or yan yan?

my one is yan yan and she would do the same as your maid.

my friend told me that only yan yan would do housework on their rest day. is it true???

waiyinmama

珍珠宮

其實我完全唔介意工人放假番嚟唔做嘢,因為我都想佢有全日休息,但佢地一定要做都有意思在當中,因為都係佢地屋企嚟嘛!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

我個工人星期日一定會幫我煮好粥仔,執定仔仔的東西比我出街..個工人係阿媽度..注意請工人為仔仔.而且我同阿媽無咁辛苦啦..佢要上班.可以幫低佢做家務..有時我星期日遲左返去..佢一定會幫我個仔洗白白.但阿媽一定會自己幫個孫洗.阿媽唔想個工人放假都做咁多野啦..佢好晏先走成下午12:00至晚上10:00..有時有野搞早上9:00至晚上9點左右啦

複式洋房

sbobo 寫道:
我個工人放假日出街前會幫我烚好奶樽、煲水同執一執廳擺番好d 野,夜晚返離會洗碗、執番好個廳同bb 房d 野、倒垃圾、同洗奶樽。如果 bb 摟計未瞓,佢都會幫手處理。
我冇叫佢做架,佢自動波幫手,佢係bun bun。

my bun bun is doing same as you....

別墅

我沒有特別要求, 但她出街前及返黎都會執一執廳擺番好d 野,夜晚返離會洗碗, 早上會攪早餐比我仔仔食才走..
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至