烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

澄麵粉在那裡可以買到?請問蝦餃做法?

想問問澄麵粉(價錢/份量)在那裡可以買到?及想要蝦餃食譜,希望大家幫一幫忙,謝謝各位!!!

大宅

Re: 澄麵粉在那裡可以買到?請問蝦餃做法?

街市雜貨鋪有得賣,記得話"鄧"面,唔係"情"面.
大概四五蚊一包,我估400克左右.

蝦餃

複式洋房

Thx,Blythemia!!

大宅

.相片 - 包蝦餃方法 http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/tenteny613/album?.dir=/88cd&.view=t

http://hecon.nyss.edu.hk/main45.htm

複式洋房

thx,Miu_Miu!!!

複式洋房

Blythemia 寫道:
街市雜貨鋪有得賣,記得話"鄧"面,唔係"情"面.
大概四五蚊一包,我估400克左右.

蝦餃

Blythemia,
又要麻煩你了,
整完月餅, 而家剩番好多粉o向屋企
如果要整蝦餃, 要用豬油....豬油邊度有得買? 或者有冇其他油可以取代嫁

大宅

豬油會香d架,買閞豬肉時問豬肉佬攞少少豬膏咪得囉,都唔駛抵$架! :-P

複式洋房

joeamanda2004 寫道:
豬油會香d架,買閞豬肉時問豬肉佬攞少少豬膏咪得囉,都唔駛抵$架! :-P

o甘點整呀

係咪好似d媽媽煮送既時候o甘切幾舊肥膏落穫炸油就得嫁啦

首頁

尾頁

跳至