跳至

首頁

尾頁

複式洋房

便秘, 吾肯飲水, 點算好?

我個bb成個星期無便便, 用探熱針幫佢都只出一小粒.

佢吾肯飲水, 用juice再開水, 用葡萄糖開水佢都吾肯飲, 有無解決方法呀?

佢係全人奶, 再加二餐粥.
bb不嬲都不飲水, 以前全人奶, 醫生話可以不用飲水, 而便便又OK, 所以無迫佢飲. 但宜家佢便不到,有無方法呀,HELP!!!
:-(

大宅

Re: 便秘, 吾肯飲水, 點算好?

LoLoLoLo,

有冇比佢食木瓜西梅,可潤腸

複式洋房

ckbee,
未試過, 等我試下先, thx

大宅

醒目開學勳章

我BB之前又係唔肯飲水,就算灌都無用,BB會含係口入面,跟著就向我噴水!
後0黎,我就試係深夜BB SLEEP到好林時,就將個水中塞入口,就係0甘,由少少到多多,依家日頭飲水都無問題0路 。

[img align=left]C:\Documents and Settings\All Users.WINDOWS\Documents\圖片素材\b9.gif[/img]

複式洋房

dream feed to drink water? and use spoon feed. my bb also refuse drinking from bottle, but sometimes he takes water from spoon, but have to wait between meals. also try to mix more water in the solid/cereal; and do some baby massage on his tummy. My BB poo poo problem was bad at the beginning of soild feeding, but now it improves quite well! poo poo every 1-3 days.

別墅

不如試

複式洋房

多謝各位的意見, 我全部都會試下, 希望有成效啦....

別墅

我阿仔都係全人奶,之前又係唔使飲水,搞到食咗固體之後亦唔肯飲水。

不過我試過用spoon餵又ok喎,依家買咗隻combi學習杯step2俾佢,佢仲好主動咁用手拿住隻杯飲,雖然飲到天一半地一半,但係我諗唔多唔少佢都飲咗d掛。

佢d便便ok喎,食rice cereal時d便便就solid一d,好似南瓜溶咁。依家食粥仔,d便便就同未食固體前一樣,水水哋。

大宅

用匙羹餵水都係其中一個辦法, 如果bb肯食菓蓉,可以在菓蓉加d水,10cc又好, 20cc 又好,詭下詭下又飲到d水嫁啦!我個囝囝都係唔鍾意飲水,我都係用呢個方法,另外, 我有比湯bb飲,用spoon餵,佢又肯飲
惠氐話飲水份量係用月齡計,6個月suggest 一日飲6oz. 如此類推,我個b快8個月,一日點飲8oz呀! 而我囝囝個兒科e生就話早午晚每日3次,每次1.5oz.

首頁

尾頁

跳至