想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

小產一問

朋友剛做完刮宮,應怎樣調理身體,但見她好精神,有沒有人試過小產後無調理,但現在都OK,很健康?

複式洋房

Re: 小產一問

小產過既其實要當生完一樣進補,
如果唔補等時想生就知味道..

賞 賜 的 是 耶 和 華 . 收 取 的 也 是 耶 和 華 。 耶 和 華 的 名 是 應 當 稱 頌 的 。  約 伯 記 1:21  

大宅

陪月勳章

請問自然流產同刮宮在調理方面有分別嗎? :-(
我剛自然流產,醫生話好似

大宅

叫你朋友注意身體阿,我前年同他一樣,做左刮宮,做完都好精神,吳5舒服,仲幾開胃添,不過現在越拉越覺得色身體差。。。特別條腰,經常痛,。。 :-( :-( :-(

大宅

我都係剛剛自然流產,我阿媽話要用薑水沐浴,唔可以洗頭一個星期,盡量唔好掂生水,要瞓牀,如果唔係第日就會腰骨痛&風濕。最好食魚、菜心、梅菜蒸肉 & 蒸排骨。
[quote]
DAUDAUCAT 寫道:
請問自然流產同刮宮在調理方面有分別嗎? :-(
我剛自然流產,醫生話好似

別墅

我都係上個月小產o左 :-( , 睇緊中醫, 佢叫食野我最緊要均衡, 一定要有魚有菜, 想快d有BB , 就千奇咪食芥蘭

別墅

[quote]
Didi0525 寫道:
我都係剛剛自然流產,我阿媽話要用薑水沐浴,唔可以洗頭一個星期,盡量唔好掂生水,要瞓牀,如果唔係第日就會腰骨痛&風濕。最好食魚、菜心、梅菜蒸肉 & 蒸排骨。
[quote]

Exactly the same!

Miscarriage once = give birth to 3 children (according to some Chinese saying).

So we have to take extra care of our body if we want to have baby again in the coming future!

大宅

陪月勳章

hi Didi0525,
你現在

大宅

因為我21週先小產, 所以更加要保養個身體。
西醫方面, 已經開左回奶藥比我, 同子宮收縮藥比我,
第7日就無晒d惡露, 亦唔使受谷奶之苦。
老人家話, 我暫時唔可以食魚, 因為會谷奶, 所以我呢7日都無食。

另外, 我就有抹身, 用熱水抹身, 之後用白蘭地搽胸口同背脊, 同用薑一樣架。我老公之前上堂跟個助產士學架。我覺得幾好...

我唔知你地小產之後有無流冷汗, 我起初幾日都有流冷汗, 成日覺得好凍咁, 我阿媽就煲左兩日湯, 佢話係減少流冷汗, 都幾有效, 但入面既材料我就要問下佢啦...
囝囝的blog : http://lhc1128.blogspot.com/

大宅

DAUDAUCAT,
我今日好好多喇,多謝關心,之前幾日都有流血,今日已經得返少少,希望自己流清,唔使再做手術啦........
[quote]
DAUDAUCAT 寫道:
hi Didi0525,
你現在

大宅

oiluen,
我第一日都覺得有D凍,所以這幾天都只係開一陣冷氣,熱好過冷親。你都樣樣小心呀!Take Care!!

大宅

Didi0525 寫道:
oiluen,
我第一日都覺得有D凍,所以這幾天都只係開一陣冷氣,熱好過冷親。你都樣樣小心呀!Take Care!!

我呢幾日都無開冷氣, 頭o個幾日連開風扇對住我都唔得... 你最好夜晚訓覺唔好開冷氣, 驚好易冷親...
囝囝的blog : http://lhc1128.blogspot.com/

民房

Hi,
I just miscarrage & went to hospital to have 人工流產 (用藥). Have back home for 3 days but found always 肚痛(like M come). Is this normal ?? I have consulted Chinese doctor but no improvement yet. Anyone can help ?? Thanks a lot.

大宅

正常的, 不用擔心。
我是自然流產, 流產後沒有子宮收縮, 醫生都開了五天子宮收縮藥給我, 感覺如來經似的, 幫助排出惡露及收宮作用。不用過份擔心。

民房

What is 惡露 ?? Sorry for the stupid question.

大宅

BBHappy 寫道:
What is 惡露 ?? Sorry for the stupid question.

惡露係指生產後殘留在子宮的血、組織、黏液等等組合成的分泌物, 經陰道脫落排出

民房

Thank you oiluen.
Take good care too !!

首頁

尾頁

跳至