跳至

首頁

尾頁

別墅

餵人奶

因為我個乳頭太不平 (已買了avent既膠乳頭), 餵了兩星期人奶, 個乳頭損曬不特止, 個胸仲隱隱痛及卓卓熱, 唔知可以頂到幾時 ?-(

大宅

Re: 餵人奶

咁你不如pump奶la!
我都係因為個乳頭唔夠長先pump…

大宅

我左邊都係奶頭短,每次餵都損的,但都忍了兩個星期,前日開始用手泵泵奶,我會盡量泵左邊,右邊就照比bb啜,不過第一次泵奶都幾痛的,因為個泵要拉長你個乳頭,所以會幾痛,特別係已經損咗,我都忍得好辛苦,你要快些將d奶泵出來,或用手按出來,否則你會乳線發炎,到時你會仲痛過損的,我初初唔識,以為係個胸損咗痛,怎知第二日連隻手都有些痛,後來頭又痛,痛到我發晒顛,喊晒~我家姐過來睇我,才話我知,我個胸發熱,又硬又痛,佢幫我整咗兩個鐘頭,又fu熱毛巾,又按個胸,然後再用手泵泵d奶出來,當時真係痛到喊晒,你要小心呀~

別墅

噤恐怖, 再試下埋身餵多一個星期, 如果再係噤就PUMP比佢食

民房

Hi covermark

我係218A床媽媽呀!
因我bb出院後要再入院"曬太陽"2 days, 所以開始pump,亦開始懶,而医生都叫我補奶粉,怕BB唔飽.所以bb出院後就又埋身(1-2次)又泵又奶粉。

你是否全pump? 夠奶嗎? 我就不夠! :-( 有沒有越來越少的感覺?

別墅

我現在開始pump奶, 我得好少人奶, 每次只pump到
1-2oz, 一天pump3-4次, 亞b只食到1-2次, 到現只餵了10日, 都唔知餵唔餵到滿月 :-(

大宅

你點呀!好開心見到你上來…
咁你個B而家點?難唔難湊?

我全pump呀!半人奶半奶粉,每日pump5次。
初頭每次得1-1.5oz,而家就有2oz-3oz…
你試下飲多D湯水la ,同埋記住要一面pump一面按or jar,我覺得咁樣會多D,因為初初pump o個5分鐘,個胸仲好實,比較容易pump,之後呢就慢慢開始軟就難好多(—可能我個胸比較細),所以要按law。你試下!

但我呢個禮拜停o左餵人奶,只keep 住pump,因為我傷口發炎, ( 可能淋o左薑水,刺激到)要食藥!隔多一個禮拜等D藥散o左再餵,但我10/11都返工,最多只餵多2個禮拜就要回奶lu:-( 諗落都有D唔開心ga...

多D上來傾計,呢度D媽媽好好ga..
你有無join12月尾個按摩班?快D報名la!! Connie都join o左!

kfsleung 寫道:
Hi covermark

我係218A床媽媽呀!
因我bb出院後要再入院"曬太陽"2 days, 所以開始pump,亦開始懶,而医生都叫我補奶粉,怕BB唔飽.所以bb出院後就又埋身(1-2次)又泵又奶粉。

你是否全pump? 夠奶嗎? 我就不夠! :-( 有沒有越來越少的感覺?

大宅

我最近兩日都變咗做全pump奶媽,因為我真係好怕再比bb食痛,雖然每次都會好麻煩,又要pump奶,又要洗奶樽,又要消毒好多工具,但為了bb健康著想,辛苦d都要~
我現在每天pump7-8次,每次都pump到3安半至4安,我連半夜都要起身pump奶,每次都係pump定下一餐,大家繼續努力吧~

複式洋房

我同你一樣改做全pump型,因為bb埋身食好似唔飽,現在pump我就知到bb食到幾多,bb都喊少o左,工夫係多o左,不過壓力無咁大(之前bb成日喊,可能唔飽),而我又知道自己可以pump到幾多
[quote]
yoyoko 寫道:
我最近兩日都變

大宅

YOYOKO,
你咁好可以PUMP都咁多既!我每次要用手揸加埋用PUMP都係得3安,一日都係比佢食得一餐。
呢幾日仲發覺開始小左,得2安,我係咪開始收奶呀!
我BB由出世到依家都未試過埋身餵,因為我係醫院時未上到奶,最後佢食左奶粉,又唔食人奶,咁我又驚佢冇人奶既抗體,所以PUMP比佢食,一日比一餐佢。
依家BB就黎一個月,我想比佢食多一個月人奶(之後我返工),但好似越來越小奶。

大宅

shuuenki,

繼續努力la…我都唔係多,自己盡力而為。
唔好怪自己呀,有D野無得control既。

加油!

大宅

我個乳頭有一點似是含龍(唔知係龍定奶)好痛, 唔知點好, 係唔係塞佐, 有無suggest? :-(

首頁

尾頁

跳至