論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

已經返左兩星期發覺印印很古滑.

佢成日扮唔識聽(因為agent 話佢識聽好多).做錯左只系sorry 左就算同埋好多藉口.問佢野佢就9唔答8應我(即系灑我)同埋尋 日有兩個奇怪電話搵佢.我問佢搵系咩人佢話系印尼agent 提佢還錢同埋啲錢唔好比hkagent.第2個電話佢聽完就cry.問佢咩事佢就9唔答8 唔想講我知.同埋佢抄左3個電話no.1個hk 號碼2個印尼號碼.佢話系佢老公電話.話印尼agnet 話佢知佢老公轉左電話no.你地信唔信佢?同埋佢系唔系很奇怪?要唔要換個1個?(因為仲可以換但要等申請visa)點算好?可唔可以比意見我?

大宅

Re: 已經返左兩星期發覺印印很古滑.

印印是很古惑的, 尤其佢初黎步到, 同你始終未熟落, 又唔敢得罪個米飯班主. 所以米俾你覺得耍你law.

你可以先觀察下佢, 關心下佢, 同佢講你黎得打工, 大家一家人o甘, 有野唔怕講. 你唔開心我地會好擔心你. 要取得佢信任先, 之後再睇下佢ge態度呀, 表現呀, 先定佢去留亦未遲.

子爵府

但系佢同我個AGENT "反亦"講話我好"嚴詹"同埋成日"鬧佢",同埋當我沒收佢既電話號碼佢好唔LIKE.仲有佢有臭胡AGENT買左香體露比佢查佢唔想查 話"肯"佢想用佢系印尼買回來既起X身粉我唔比一定要佢查佢好唔願.我覺得佢新來都唔聽話以後都唔知點算.

Ng360 寫道:
印印是很古惑的, 尤其佢初黎步到, 同你始終未熟落, 又唔敢得罪個米飯班主. 所以米俾你覺得耍你law.

你可以先觀察下佢, 關心下佢, 同佢講你黎得打工, 大家一家人o甘, 有野唔怕講. 你唔開心我地會好擔心你. 要取得佢信任先, 之後再睇下佢ge態度呀, 表現呀, 先定佢去留亦未遲.

大宅

妳有冇同agent講呀?試下叫佢地探佢口風,再自己問下工人添。唔好俾工人任意release妳屋企電話除非有妳同意!

大宅

mw7183,

睇黎你個印已經對你有抗拒了, 你可以直接同佢講大家相處2年contract唔可以o甘, 只不過叫佢查香體露佢已經裝哂"貢", 係唔容許ge. 而你亦可以問佢邊D地方覺得你醃尖, 再解釋俾佢聽點解要佢o甘做, 不是存心為難佢. 睇佢會唔會為你為份工而改, 如果唔得就即刻退貨, 千祈唔好俾佢掂bb.

GOD BLESS YOUR FAMILY!

子爵府

當我直接問佢有什麼問題時佢就即時扮唔明.同埋佢同AGNET 講話我唔要佢.其實我只系同佢講話比3個月時間佢.
過左3個月都系咁就要BYEBYE.唔知點解佢以為我抄佢.
佢一來到就話要用佢既印尼布揹BB.我唔比佢用佢就話BB重怕整趺佢話自己唔夠力.我即時就同佢請你返來系照顧BB如果你唔夠力點比你揍.我自己都系咁抱啦.所以我都怕如果鬧得佢多佢會整我個仔.(因為日頭屋企只得佢同bb).
打來搵佢既人佢話系印尼agnet 我都唔知點解佢地會有我tel.no.同埋我諗佢可能系以前來過hk但做唔耐比人抄左.因為我唔覺得佢似末來過.佢對我屋企既電氣唔陌生.很煩惱,點算好?

大宅

都係果句啦, 佢對你有介心, 以為你唔要佢, 佢點會幫你賣力呢? 同佢講你o甘即係迫我炒你, 你有無其他出路呢? (照你推斷佢可能響hk做過野有定去). 大家好黎好去law, 唔好俾佢覺得你屈佢, 走都要對佢好d, 因為個心肝定響佢手上!!!

如果佢仲唔醒覺, 真係無得傾, 日頭快d搵人睇住bb或你自己放假叫佢執野走.

別墅

mw7183,

我個工人都係剛到步, 來到時又係好九唔答八架, 乜都唔識聽, 叫佢抺窗, 煮飯乜鬼都話唔識, 之後我同佢講抺窗我都唔識我教唔到你, 但係我就見到之前個姐姐好似咁樣.....抺既..之後佢即刻話i can, i can....最後佢原來仲識得用報紙添! (可能佢以為我炒左以前個工人, 其實我都是第一次請 )

初來到第一天佢有幾聲咳, 第二天我老公即刻打去agent投訴同埋叫佢返宿舍, 住好先返, 返來之後, (可能佢又以為我地想佢走) 佢而家乜都話i can i can ...廣東話, 英文不知幾勁

d印印真係好識辦野架!

珍珠宮

mw7183 寫道:
當我直接問佢有什麼問題時佢就即時扮唔明.同埋佢同AGNET 講話我唔要佢.其實我只系同佢講話比3個月時間佢.

點解要同佢講話比3個月時間佢呢?呢啲你只可以自己同自己講咋!你咁講即係話:我警告你,三個月內冇改善就炒你!咁樣佢唔會覺得你俾緊機會佢架,佢只會覺得你唔鍾意佢想嚇佢或者炒佢!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

最終都系要換人,佢實在太聰明同古滑啦.今日帶佢去agent 到等人話佢.點知連agent 都覺得佢古滑叫我換.agent比左封警告信佢佢都無悔意.唔覺自己有問題.我系第一次請工人點知會遇著個唔好既...
後來今日返到屋企AGENT 先同我講話佢同想唔做話我成日閙佢同埋我地有CAM 比人睇住佢好唔自然.很煩有要比錢換人.唔知幾時先遇到個好既.

SandraLo 寫道:
[quote]
mw7183 寫道:

點解要同佢講話比3個月時間佢呢?呢啲你只可以自己同自己講咋!你咁講即係話:我警告你,三個月內冇改善就炒你!咁樣佢唔會覺得你俾緊機會佢架,佢只會覺得你唔鍾意佢想嚇佢或者炒佢![/quote]

首頁

尾頁

跳至