夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公乜都唔決定

我老公係個乜都唔理的人,最近要為亞仔報出年小一而煩,所有小學資料佢都冇睇過,全部都係由我去攪,同佢商量,佢就話你決定啦,我唔同佢商量,可以同邊個講呀,我都係想大家一同傾下邊類學校岩亞仔讀啫.
而家末到放榜我已經好緊張,我驚冇一間好學校收亞仔,又驚我決定錯誤害左亞仔,今日終於忍唔住喊左出黎,佢都只係話"你癡線咩,咁緊張做乜",完全都冇諗下去安慰下我,真係好辛苦呀.

別墅

Re: 老公乜都唔決定

咁有一種男人係咁個喎, 佢拍拖時都應該係咁架啦.

佢唔肯諗, 你咪自己睇資料囉, 同多d阿媽阿太傾囉. 講真, 好多老豆都只係俾下意見或者方向, 佢地都係靠老婆架啦. 有得你話事, 總好過佢咩都唔識但唔俾你講呀. 冇話做唔做錯決定, 人生咁多野決定一個人係咪成功, 學校只係佔好少一環, 仲有細路仔本身係咪努力, 家長識唔識教...........唔需要過份緊張.

子爵府

好媽媽勳章

其實你老公覺得你唔應該咁緊張...小朋友如果讀得好...係邊到讀書都無問題...而且可能佢自己都唔知小朋友讀邊間好...自己又要返工...覺得你自己可以攪掂...因為可能佢想選既學校...未必係你想選...到時為左呢d嗌交就唔好...而且你都唔駛緊張到喊...你比壓力你自己之如...小朋友見到你咁緊張...佢都會緊張同埋有壓力...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

唔好咁緊張,你的責任是選學校、交表同辦手續,小朋友的責任是用心盡力去學習,唔好攪亂d責任,更唔好將來佢讀得唔好唔開心就怪自己揀

子爵府

藍莓
男人通常乜都冇所謂,我果個c6都係咁架,屋企d立立雜雜乜都係我理,佢負責揾$$ ,可能你過份緊張la!我女今年都報咗小一,但我冇你又驚又煩搞到喊 喺你老公嘅角度,你實在太緊張!講真,好學校都唔一定全部係好學生啩?!只要唔揀太差嘅學校就ok la,right ? :wink:

首頁

尾頁

跳至