烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

鍾意焗蛋糕的Mummy, 有事想請教….

唔知點解每次焗完海棉蛋糕後,蛋糕面層總是濕濕的,會痴手,就算個清蛋糕焗得幾靚幾好味, 都係咁.唔知錯係邊呢?
我做的海棉蛋糕都是跟足材料,份量同步驟,有D食譜是用牛油, 有D是水+菜油, 曾經懷疑水+菜油咁樣出事,已改用牛油配方, 但仍是濕濕的,

大宅

Re: 鍾意焗蛋糕的Mummy, 有事想請教….

我未試過咁既情況.點解會濕我都唔肯定,不過放涼時間得一個鐘頭恐怕唔多夠.

最後一題我識答 你要用防潮糖霜至得.普通糖霜無論係洒係凍定熱既食物上面,過左一陣一定會溶哂.

伯爵府

焗完海綿蛋糕係即刻倒扣, 而唔係趁熱脫模, 應該係待放涼後才脫模, 你下次再試下我講既方法, 應該會好好多的

做裝飾方面, 我諗你應該無用防潮糖霜喇! 同普通糖霜係有分別的, 防潮糖霜係轉係FOR裝飾用的

侯爵府

Blythemia & acintl,
多謝解答糖霜的問題,原來我現有的糖霜不是for裝飾用的,但我剩

大宅

我平時放涼係室

伯爵府

liuliu,

sorry, 初初我以為你係做清蛋糕, 所以要倒扣, 原來你係做其他款式既海綿蛋糕, 我自己就無計過放涼幾耐喎! 我有時會放係廚房放涼, 有時亦會放係廳(開左冷氣), 都無濕既情況出現, 不如你有時間去偷閒網站睇睇, 會唔會有其他更好既食譜適合你啦!

** click here **

侯爵府

你誤會了la. 其實係屋企本身開

侯爵府

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

雪芳蛋糕焗時最好預算蛋糕升到最高點時都唔會高過蛋糕模,倒扣時個架就唔會點到蛋糕面(點到好易濕同甩皮),要等蛋糕差唔多凍哂先甩模,甩完要放入已凍ge焗爐內/盒內(用盒要半打開蓋等水氣走哂)/放係矮架上再用鑊蓋蓋住至少一小時以上,跟住先用袋或盒入去雪凍。
盡我一己之力,發放正能量!

首頁

尾頁

跳至