論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

菲傭走後,發現B囡(5個月)的眼側毛被剪去,好傷心!

好傷心, 小B囡的美麗,長而濃密的眼側毛被剪去, 最重要是若她不小心把剪刀弄傷B囡的眼睛,叫我如何辦? 這菲傭做了5 個月便藉口說她身體不好,要返國, 更short notice不足一個月之下離開, 其實是她在港等一有消息加拿大的visa批, 便走, 算, 我也讓她在不足時間通知下走, 但為什麼要剪我baby的eyelashes?????? :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( 我好像不能保護我的小寶寶, 好內疚.

你們各位用菲傭的僱主請小心這人, 她也可能在加拿大工作呢!! 此人名字是 ROWENA F__RE_, B_L__CO

男爵府

2019新春慶豚圓

Re: 菲傭走後,發現B囡(5個月)的眼側毛被剪去,好傷心!

有無搞錯,佢有病呀?

大宅

Re: 菲傭走後,發現B囡(5個月)的眼側毛被剪去,好傷心!

簡直係冇法冇天.
雖然菲傭已經離開,不如試吓同agent講,睇吓有咩好做!搵人發洩吓都好.
我對工人都冇咩好感,遲d諗住轉fulltime mun.你都要諗諗!唔係就要搵個好工人(不過都係睇吓好唔好彩)
同時時刻刻都要留意工人和囡囡!
monkeybaby 寫道:
好傷心, 小B囡的美麗,長而濃密的眼側毛被剪去, 最重要是若她不小心把剪刀弄傷B囡的眼睛,叫我如何辦? 這菲傭做了5 個月便藉口說她身體不好,要返國, 更short notice不足一個月之下離開, 其實是她在港等一有消息加拿大的visa批, 便走, 算, 我也讓她在不足時間通知下走, 但為什麼要剪我baby的eyelashes?????? :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( 我好像不能保護我的小寶寶, 好內疚.

你們各位用菲傭的僱主請小心這人, 她也可能在加拿大工作呢!! 此人名字是 ROWENA F__RE_, B_L__CO

大宅

monkeybaby

This maid is really crazy! 實在太過份.

不過你都唔好太痛心和內疚, 我有聽好多人講, 包括我以前的印印姐姐, 佢話印尼會幫BB剪佐的眼側毛, 再生返的眼側毛會又長"又曲", 好靚bor.

我old maid都有叫我幫囡囡剪眼側毛, 因為怕弄傷BB, 所以無剪, 我個女現在的眼側毛雖然長, 但不"曲".

我印印姐姐叫我出世幫我個女剃光頭, 我當時緊係唔肯, 後來囡囡d 頭髮好似時時"luck髲, 終於佢5個月大幫佢剃光, 再生出黎的頭髮真係好靚, 好黑, 好密.

所以你唔好擔心, 你的小B女只會越來越靚靚.

侯爵府

holiday 寫道:
monkeybaby

This maid is really crazy! 實在太過份.

不過你都唔好太痛心和內疚, 我有聽好多人講, 包括我以前的印印姐姐, 佢話印尼會幫BB剪佐的眼側毛, 再生返的眼側毛會又長"又曲", 好靚bor.

我old maid都有叫我幫囡囡剪眼側毛, 因為怕弄傷BB, 所以無剪, 我個女現在的眼側毛雖然長, 但不"曲".

我印印姐姐叫我出世幫我個女剃光頭, 我當時緊係唔肯, 後來囡囡d 頭髮好似時時"luck髲, 終於佢5個月大幫佢剃光, 再生出黎的頭髮真係好靚, 好黑, 好密.

所以你唔好擔心, 你的小B女只會越來越靚靚.

我認同,可能佢想你女女大d d眼側毛曲d、靚d呢?唔好唔開心la!!! :lol:

複式洋房

Monkeybaby,

Don't worry, my sister's ex-maid do the same to her boy when he's still young( of course without permission from my sister), but the fact that the new eyelashes are more curly and beautiful. What the maid done is wrong, but don't blame yourself as the result is not that bad as you thought!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

子爵府

醒目開學勳章

但係道理係...佢無權咁做,如果佢地認為o岩的就做...咁咪好有問題囉?

複式洋房

i think the maid should ask the employer first before she did it law... it's no good to do it without permit......

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

It is impossible for the bun to do so without her employer permission. However, my Ind. maid worked for me for almost 4.5 years and lost my daughter last week Luckily, my daugher was found at the end.

So, let us think positively that the baby is everything Ok and we should always keep an eye on the maids :-(

複式洋房

唉, winsonma ,

我都是full time mum, 由於我2個BB都好細, 一個29個月, 一個5個月, 所以至請工人幫手湊, 而且她好lazy, 一開始話不湊晚, and do not do this and that, and don't know how to do this and that, so she don't have to do a lot of house work, and besides, she also do things verrrrry slow, so she never finished a normal house work (even the laundary stuff) in a day.

約一個月上工後, 她更說她醫生話不能抱BB, and she said she had a "serious" back pain, so she did everything even slower, and sit down all the time, even when she wash dishes and cooking!其實她沒有做什麼, 而我亦沒有迫她, 我還說她可以休息. 並叫她看我們的醫生, 使我較清楚如何幫助她, 但她不肯去看, 只看她自己的菲律賓醫生, 亦沒有給我receipt.

後來, 我要搬屋她便藉口說身體有事,要一個月後走, 當她知道我搬屋的日期是她仍然工作期間後, 便哭說她"Auntie"just pass away, 死左!, 要一個星期內走, 所以我唯有把搬屋的時間提早, 好讓她可以照顧我的2 girls, 而我去搞搬屋的煩事.............而她, 診我忙到C,而她就得閒到C期間........剪了細B女的....EYELASHES...... :-( :-( :-( :-( ,

當我發現時, 她已離開了香港 :-( :-( :-(

複式洋房

多謝winnie_sh, and all momies who support me,

I do not want her to do such things without my permission. she really had problem, "但係道理係...佢無權咁做,如果佢地認為o岩的就做...咁咪好有問題囉?"

大宅

monkeybaby,

You should have fired her long ago when you find her cannot help you at all at the very beginning. Why do you bear her not doing anything but earning your salary at home? Why do you bear her finding excuse to escape her and go away?

It may be cruel to say so, but I think you also have the responsibility. You should think that you are luck that your baby girl just have her eyelashes removed.

首頁

尾頁

跳至