嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

餵奶餵到好失落......

bb一直飲奶都唔好,到現在六個月了更每況愈下,一日五餐,有時只肯飲三安or二安,試比糊仔及粥也不太喜歡吃,每次餵幼好似打仗,甚至bb有時一見到奶樽也哭了,最慘係bb由最初出世是中碼b(50%),到現在趺至細碼b(25%落少少),好失落,可能是自己唔識湊......我的餵奶時間如下:
早上6-7時左右 3-4安已不肯飲
10時左右 糊仔,如不肯食補奶4-5安
2時奶 4-5安
6時奶 4-5安
晚上10時 4-5安
其他如bb肯每餐飲5安我已很心足,但有時只肯飲2安便停,再迫會大哭,真的不知怎辦,好擔心唔夠營養,體重一直增加得太少太少了,問過健康院姑娘,她只說因bb有増磅,平時又活潑便可以了,但她都不明白見住bb一路食得少的慘況,好傷心, 都唔知點算......

複式洋房

Re: 餵奶餵到好失落......

Hi fishpp,
我個女都係噤,迫唔到佢飲。我同佢打五合一針時問醫生,佢比咗開胃藥比我個女食,好似好DD,但我唔想長期用開胃藥,而醫生都比咗多一隻維他命藥比我,話都有開胃藥成份,我而家都試吓邊隻好。
我個女都好輕,五個月都係得14磅多D,但人人見到她都話佢精靈,應該無問題。

複式洋房

你都好, 我個女四個多月都係得11磅多d, 佢都好精靈

大宅

現在bb都9個月
又係唔多飲奶
成日俾人話佢得6個月大

次次都係飲得2-3安
我問健康院有無問題
姑娘話無
佢唔飲唔好迫佢
只要佢健康精靈咪得囉~~
.

大宅

我個女雖然冇飲奶問題...

但我聽人講過有bb都同你地bb一樣...或者bb唔中意奶味?都九個月,可以試下比第二d野佢食下...如:果汁...仲有,用米水開奶咪有營養d...而且唔食粥仔,咁食唔食d 生果泥/ 暑仔泥呀?
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

首頁

尾頁

跳至
熱門主題