產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好擔心! 今天剛剛6week, 只是昨天昨嘔過一次>-<

昨天作嘔了一次, 但是今天又無反應, 咁是否正常呢? 係咪應該每日都嘔先算正常? 因為睇書話如果孕婦完全無嘔或者初時有嘔, 後來無嘔, 就要留意. 而且本人年初小X過一次, 當時也沒有嘔過, 所以真係好擔心呢! 上次4wks多時照U/S, 只係見到個水囊, 而約了醫生要到星期二先有得再睇. 宜家感覺好唔實在, 好擔心 :-( :-( :-(

大宅

Re: 好擔心! 今天剛剛6week, 只是昨天昨嘔過一次>-<

我陀到個b而家38週就生啦,都只嘔過一次,邊樹有人鍾意嘔架,唔係嘔先代表正常架,傻妹,可能你轉口味自己唔知,你可以記番之前食過d乜會嘔,轉下口味啦

複式洋房

Re: 好擔心! 今天剛剛6week, 只是昨天昨嘔過一次>-<

唔係個個孕婦都會嘔架喎, 唔嘔亦唔代表好似上次小x架, 唔好咁擔心, 我聽好多經驗媽咪都話佢地陀bb時都冇嘔啦, 何況你只係第6w, 但你小x過一次, 咁你係行動同飲食要小心d, 冇事既, 開心d, 要生個開心bb呀.
希望你一切順利!

大宅

多謝回覆, 呢排都已經盡量休息, 而且醫生又比左d藥我塞, 另外中醫亦開了安胎藥比我, 但係一日未見到心跳, 始終都係日日擔心. 今天起床甚至想去到St Paul照U/S, 等自已安心d, 不過聽左你地咁講, 都唔使咁緊張, 希望星期二可以見到個心就好了!

大宅

畀面勳章

放鬆d喇...我有左咁耐(依家差唔多6個月)都只係嘔過一次,
個人都無乜特別變化, 我都聽人講, 唔嘔代表媽媽健康好,
所以你可以放心架~~~

至於中藥, 其實你依家仲係咁早期有左, 我唔多建議你飲...
始終唔知自己身體對d中藥承受既力量有幾多....

我初期有bb果陣, 都攪左好多個weeks先confirm到係有左bb...仲要作小產, so far 到依家都好平安....

所以你要努力! 比信心自己, 比信心小小b呀...

複式洋房

4wks照倒胎囊已經好好, 有d人咩都照唔倒仲擔心, 我果陣5週6都淨係見倒胎囊, 9週3果陣再去照先見倒bb心跳, 唔洗咁擔心, 放鬆心情, 太緊張會影響bb架!!

禁止訪問

大宅

SmartCandy

本乜野書黎架? 唔嘔有問題?

我上胎由頭至尾都冇嘔過, 阿女出世不知幾大隻幾健康, 而家2歲7個月喇!唔好太過杞人憂天, 總之訓多D, 飲食均衡就好喇!

題外話, 我早排臨時臨急想提早返去St. Paul's婦產科醫生度覆診, 但佢地都比唔到期我, 要我等幾日呀, 所以你都係唔好咁擔心, 安心咁等星期二覆診啦。不過佢地婦產科好似好鬼爆咁, 我建議你都搵定多個婦產科醫生做後備, TOUCHWOOD有起乜野事上黎你想搵個醫生睇下都唔駛到時先至咁心急去搵。

複式洋房

我陀bb時都未嘔過,無問題喎,唔嘔仲舒服啦!

大宅

多謝妳地支持, 而家個心真係舒服好多啦, 個本係荷花出口概書, 可能呢幾日放假係屋企無所事事愈想愈驚, "昨日"不開心程影不段浮現出呢.....不過真係擔心都無用, 中西醫生幫我做的已做了, 為有等待吧...

大宅

唔好擔心!我生了2個,但是一次都沒有嘔過!

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

E。。。。原來 都有好多 MAMI 唔嘔喎。。。
我仲THINK 自己唔正常 TIM。。。

別墅

SmartCandy ,

我由開始到依家18weeks,好彩都無嘔過,好彩到依家都ok.所以你唔洗咁擔心先.放鬆心情明天便可以見到.祝你好運.

男爵府

2019新春慶豚圓

我都係無咩點嘔只係朝早作下悶咁, 但係有一次食完隻麥香雞之後就嘔得好緊要, 所以到依家都唔敢食麥當勞, 最緊要食d清談食物

大宅

我都係呀, 一次都冇嘔過, 醫生都話唔嘔咪仲好, 哩d係個人問題, 唔係個個都嘔, 我聽人講如果胎水岩亞b 係唔會嘔喎, 不過唔知係咪真既..

別墅

我上星期驗到有

大宅

唔洗怕. 上一胎我都只係嘔過一次之後都冇再嘔, 只係有D冇胃口. 以前D人由馱到生都冇得照都係咁啦. 太擔心反而影響BB. 努力.

首頁

尾頁

跳至