論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人叫我女比說話我聽

我印印同我做左5年,工作表現佳。但最近叫佢做野緊有錯漏,話佢就用背脊得住我吾出聲。
佢一向好鐘意用廁所用好耐。我昨晚等佢同我女洗腳刷牙等左大半個鐘頭:成12點。佢出來時我用平淡語氣講:我等左好耐,點知佢竟然在廁所同我女洗腳刷牙時講話妳媽咪比好多野我做,無時間休息。
如果係你你會點?
蚊蚊媽

別墅

Re: 工人叫我女比說話我聽

繼續俾嘢佢做,當無事發生咁!屋企D工作緊係佢做啦,
唔係請佢返口黎做口麥!

珍珠宮

首先諗諗近來是否真係多咗嘢做,然後同佢坐低傾,問佢近排做乜 (話佢用背脊得住吾出聲),同之前有差異,有冇嘢可以幫佢;叫佢有乜事要正面講,唔好咁同小朋友講嘢,亦唔好要佢地傳話。
如果之前都有大畧咁講過呢D,就可以black & white寫俾佢,睇吓佢有乜反應同点答!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢個工人又似用番個條舊橋,因夠5年,博炒攞長期.

您試下先同個工人坐低傾下,睇下呢排發生咩事.先用軟功,睇下佢咩反應先.

男爵府

多謝各位回應。

我今晚會同佢傾。希望吾好破壞我們一向吾差的關係。
蚊蚊媽

子爵府

醒目開學勳章

個人意見:
若外傭已用過四年,應該同佢坐底傾下長期服務金呢個問題,做得好同做咁耐,比佢真係值的,僱主方面應該主動向外傭商議呢個問題,因為好多僱主都立心唔比or 咩都好啦...

始終工人真係付出五年青春照顧屋企,又無得見屋企人,搏炒都係因為預算無得收長期,咪用法律去拎番佢認為僱主唔會比番屬於佢的錢,聽埋聽埋其他PK外傭教路,惡性循環下先會越做越唔掂!

首頁

尾頁

跳至