跳至

首頁

尾頁

別墅

精緻種植勳章

各位~可唔可以比d意見

我今日係買開奶粉既藥房傾開計, 佢建議我比亞b繼續食1號奶粉食至到12個月喎.....想知咁樣係唔係好呢??

唔該各位指教下比d意見

大宅

Re: 各位~可唔可以比d意見

elaine808e,

係呀!我係bk都見好多媽咪話9個月先同bb轉2號奶粉.話1號奶粉營養好D.同埋bb大D先轉奶粉,腸胃容易適應.

我都諗住等bb起碼9個月大先轉2號奶粉

大宅

我會到阿仔六個月後, 我會給2號奶粉, 因為到時她可以開始食粥仔和生果, 這裡已經有少許營養嗎, 而初生因為無其他食物, 所以1號奶粉會補充返營養, 而且,2號係平過1號嗎, 否則奶粉就唔會有咁多LEVEL供應啦

男爵府

abcakk 寫道:
elaine808e,

係呀!我係bk都見好多媽咪話9個月先同bb轉2號奶粉.話1號奶粉營養好D.同埋bb大D先轉奶粉,腸胃容易適應.

我都諗住等bb起碼9個月大先轉2號奶粉

係呀,我家姐都係咁講,因為我呀b係食森永細仔係初生至9個月,所以我都係9個月後先會轉,同埋bb一歲前都係主要飲奶吸收營養

別墅

健康院姑娘話,最好等bb打完6個月支針, 因為通常會發燒加上母體抵抗免疫力大概維持6個月左右, 所以bb個月打後會容易d病. 其實1號奶粉可以飲到9個月後都得, 不過最重要睇下bb本身情況而定,
helencyl

大宅

我呀囡now飲返森永, maybe都會等1歲先同佢轉大仔奶粉

別墅

精緻種植勳章

昨天我個朋友同我講, 佢話d2號仔奶粉配方係相應bb生長階段而調整, 而1號入面有既野可能到bb6個月時已經無用, 而2號就會加多左一d適合既野落去, 如鈣就係比係bb出牙仔好d喎~~

我仲之前買定幾罐1號守門口, 依家都唔知比唔比亞b食

大宅

各位寶寶ga媽咪:

我曾經聽過一個護士講唔需要因應奶粉罐上ga指引幫bb由1號轉2號,護士又話如果bb食1號奶粉無問題其實可以繼續俾佢食1號至到1歲都無問題。因為佢話多數bb從1號轉到2號奶粉腸胃唔適應會拉肚子ga(因為1號同2號ga奶粉成份各有不同)。另外,初生奶粉俾2號奶粉貴係因為初生奶粉係營養比較高,對寶寶發展及成長都會好"d"。
[size=large]庭謙仔仔看世界* 記住睇完我個板板,留個言俾我庭謙仔仔wor!:lalala:

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

elaine808e,

我亞b食開雪印,我打去雪印問過,佢地回覆轉食2號仔既時間係有遲無早,最好食1號仔到8-9個月先轉2號仔都未遲.所以我打算比亞b食到9個月先轉2號仔.

男爵府

係呀~ 我女個兒科醫生講, 1或2號奶粉, 都係差不多, 唔洗咁心急轉奶粉.
不過2號奶粉會平d :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至